Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Da porođaj bude lakši
  10.03.2015.

  U Art bioskopu Lifka prikazan dokumentarni fi lm Sloboda rađanju

  U Art bioskopu Lifka u utorak, 3. marta prikazan je dokumentarni fi lm „Sloboda rađanju”, u okviru Regionalne inicijative koju je pokrenula grupa aktivistkinja i organizacija iz svih zemalja bivše Jugoslavije.  Cilj je da skrene pažnja javnosti na tretman žena i njihova prava na porođaju, kao i da se ukaže na neohodnost dobre komunikacije između osoblja i porodilja tokom porođaja.

  2133_1.jpg
  Emeše Balaž Vatašin

  — Želimo da poručimo da porodilišta treba da budu pretvorena u „prijatelje” majki. Žene se generalno plaše porođaja kada idu u bolnicu, ne osećaju se bezbednima, zaštićenima, te bi bolja komunikacija sa njima u porodilištima to mnogo bolje uredila. Majke se, kada prikazujemo naš fi lm, u kasnijoj diskusiji otvore, ispričaju svoje negativna i pozitivna iskustva prilikom boravka u bolnici tokom dana porođaja. Veliki problem je i što u Srbiji još uvek nema dovoljno škola za trudnice, te majke nepripremljeno odlaze na porođaj i sa strahom — istakla je Emeše Balaž Vatašin, viši fi zioterapeut, instruktor joge, dula i aktivistkinja Inicijative.

  Anet Molnar LajkoProjekciji je prisustvovalo oko dvadesetak posetilaca, uglavnom majki, a jedna od njih bila je i Anet Molnar Lajko, iz Subotice, majka dvoje dece koja se porodila carskim rezom.

  — Nakon carskog reza, mnogo mi je pomogao tretman jogom koju sam radila sa Emeše, jer sam se veoma brzo oporavljala. Bilo bi jako dobro da bolnice imaju i ovakve tretmane za porodilje. Nisam išla u školu za trudnice ali takođe smatram da bi bilo korisno da i njih ima više. Iz fi lma ću naučiti još više o prevazilaženju straha od porođaja obzirom da u njemu govore brojni eminentni stručnjaci iz ove oblasti — rekla je između ostalog Anet.

  Film „Sloboda rađanju” prikazan je pored Subotice, u Bečeju, Novom Sadu, Beogradu, Kanjiži i Senti, a u planu su još neki gradovi u Srbiji.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja