Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Pajtić: „Vlada u senci” ima kontrolnu funkciju
  15.03.2015.

  Tribina povodom 25 godina od obnavljanja rada DS-a

  Na Otvorenom univerzitetu, 10. marta, u okviru obeležavanja 25 godina od obnavljanja rada Demokratske stranke, organizovana je tribina na kojoj je govorio predsednik Demokratske stranke i predsednik „Vlade u senci”, dr Bojan Pajtić.

  2150_1.jpg
  Pajtić: DS je u Suboticu doveo najznačajnije investitore

  Širom Srbije održavaju se skupovi povodom obnavljanja rada Demokratske stranke, a Subotica i politička dešavanja u njoj je, prema rečima dr Bojana Pajtića, „potvrda su nesposobnosti aktuelne vlasti, jer su tokom državne odgovornosti Demokratske stranke, u Suboticu dovedeni investitori Norma, Kalcedonija, Swarovski i druge strane kompanije, koje su zaposlile više hiljada ljudi.

  —Od kada je vlast promenjena, nijedna investicija nije ostvarena u Subotici niti severu Vojvodine, što govori da aktuelna republička vlast nema kapacitet da privuče dovoljno stranih investicija u zemlju. Tokom poslednje tri godine, priliv stranih investicija iznosi prosečno oko 80 evra po glavi stanovnika, što je apsolutno nedovoljno za razvoj i napredak. Nije realizovano ni obećavanih oko 200 miliona evra kredita iz Arapskih Emirata za naše poljoprivrednike, nije ni to urađeno, a propuštena je i šansa za povlačenje sredstva Evropske unije namenjenih za subvencije u poljoprivredi Srbije, a namenjeno je između 53 i 56 miliona evra uprogramima EU za te namene. Sve je to posebno važno za Suboticu, rekao je pored ostalog Pajtić, dodajući da su neprihvatljivce mere smanjenja plata i penzija.

  Pajtić nije odgovorio na sva novinarska pitanja oko ulaganja i propalih investicija u Vojvodini u ranijem periodu, dok je DS bio na vlasti, uz obrazloženje da ne može da pamti 700 hiljada uplata godišnje.

  Pajtić je na pitanje „smisla Vlade u senci” odgovorio da će ta Vlada imati kontrolnu i kreativnu funkciju.

  —Kontrolna funkcija se odnosi na kritiku delovanja aktuelne vlasti u zemlji, a kreativna na rešavanje zakonskih, socijalnih, problema u privredi i kulturi, obrazovanju i zdravstvu. Sa tim problemima moramo da se suočavamo, a sednice Vlade u senci biće održavane nedeljno, imaće logističku podršku resornih odbora, lokalne mreže eksperata iz zemlje i imaće obavezu da ukazuje i na koji način Srbija može da izađe iz krize, rekao je Pajtić novinarima.

  Predsednik Pokrajinske vlade i lider Demokratske stranke Bojan Pajtić, na tribini u Subotici je ocenio da Vladajuća većina i aktuelna koalicija na pokrajinskom nivou, opstaju do kraja mandata, a da oko njihovog delovanja nema nikakve dileme.

  Pajtić je svoju ocenu obrazložio i tvrdnjom, da u razgovorima sa liderima koji vode koalicione partije, Ištvanom Pastorom i Nenadom Čankom, nema ucena.

  —Otvoreno razgovoramo o modusu kako da najbolje funkcionišu koalicioni odnosi, ne samo do kraja mandata, već i u budućnosti. Ti razgovori nisu obojeni bilo kakvim dilemama oko suštinskih pitanja, vezanih za Vojvodinu. Smatram da ovim razgovorima moramo doprineti da se prebrodi složena politička situacija, da se postave temelji stabilne saradnje u budućem periodu. Verovatno će u ponedeljak biti održan sledeći sastanak, a na prethodnom u Subotici složili smo se da naši koalicioni partneri nisu naši protivnici niti suparnici, već naši politički prijatelji, pa ćemo razgovarati o nivou odgovornosti u Pokrajini, rekao je pored ostalog Pajtić i dodao da parlamentarna većina u Pokrajinskoj vlasti postoji i da ne očekuje da će bilo ko napustiti tu koaliciju.

  O Đinđićevom „testamentu”

  Povodom 12 godina od smrti lidera Zorana Đinđića i „razbijenosti DS-a u četiri kolone i Đinđićevom testamentu”, Pajtić je rekao da taj datum ne služi za politizaciju događaja povodom Đinđićeve smrti, već kao dan sećanja na prvog demokratskog premijera Srbije i predsednika DS-a.

  —Kao stranka posvećeni smo idejama demokratizacije društva, parlamentarne demokratije, pravne, socijalno odgovorne i države evropskih integracija.  Zorana Đinđića trebalo bi posmatrati kao reformatora i čoveka koji je dao život za evropeizaciju države, a ne dogmatski, jer je Zoran bio pragmatičan čovek i nalazio rešenja za probleme, te bilo kakvi govori o skretanju s puta nisu primereni.  Potvrda o ponovnom jačanju DS-a je i da sada već ima oko 11 posto podrške građana Srbije, a nastojaćemo i da bude najdominantnija parlamentarna opoziciona stranka Srbije, rekao je Pajtić.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja