Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Antiheroji današnjice u delu Uglješe Šajtinca
  18.03.2015.

  Sinoć u Omladinskom klubu „Skladište”

  U Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš", sinoć je održana promocija književnog dela i lika pisca Uglješe Šajtinca. Razgovor sa piscem je vodila Marija Ilić, diplomirana filološkinja (master) za književnost i srpski jezik.

  Uglješa ŠajtinacPredstavljajući roman Ugleše Šajtinca „Sasvim skromni darovi”, Marija Ilić je istakla, da je napisan u epistolarnoj formi, u vidu e-mail prepiske između dva brata (jednog koji se poslom dramskog pisca našao u Njujorku i drugog koji je inertnošću svojih životnih ambicija ostao da živi u rodnom Zrenjaninu).

  — Roman predstavlja udvojeni prikaz idealno mogućeg i realno ostvarljivog muškog subjekta u današnjem vremenu, na ovom ili nekom drugom prostoru.  Vešto vođena hronika njihovih svakodnevica donosi iskrenu priču o njihovom odrastanju i važnim temama koje ga prate, porodici iz koje potiču, planovima o budućnosti i vidljivim rešenjima. Dramaturškim obrtom, Uglješa Šajtinac će svoje junake pred kraj romana dovesti u izmenjene pozicije, podcrtavajući time moguća rešenja i za antiheroje današnjice. Emotivno, nenametljivo i skromno, ali ipak angažovano i snažno, roman iz uglova dvojice muškaraca donosi sliku o poslednjoj deceniji naših života, navela je za Subotičke novine, pred održavanje promocije dela, Marija Ilić.

  Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971) je dramski pisac, pripovedač, romansijer. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija, 1999. godine.  Od 2005. predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Napisao je romane "Čuda prirode" (1993), "Nada stanuje na kraju grada" (2002), "VOK ON!" (2007), koja je proglađena knjigom godine i nagrađena a "Sasvim skromni darovi" (2011) nagrađena je Evropskom nagradom za književnost.  Napisao je i romane za decu "Vetruškina ledina" (2006) i "Čarna i Nesvet" (2013), knjigu priča: "Čemer" (1997), drame: "Rekviziter" (1999), "Pravo na Rusa" (2001), "Govorite li auastralijski?" (2002), "Hudersfild" (2005), "Banat" (2007), "Vetruškina ledina" (2008) i "Lepet mojih plućnih krila" (2009).

  Marija Ilić—Uglješa Šajtinac, dobitnik je Evropske nagrade za književnost za 2014. godinu, koju Evropska unija dodeljuje najperspektivnijim evropskim mladim piscima, koji su već dokazali svoj doprinos bogatstvu pisane reči i kulturi evropskog kontinenta.  Ova nagrada, ustanovljena 2009. god, ima za cilj podsticanje prevođenja, objavljivanja i čitanja najboljih dela evropske moderne književnosti među drugim zemalja.  Prvi put kao spisateljica iz Srbije, ovu nagradu je 2011. god. dobila Jelena Lengold za zbirku priča „Vašarski mađioničar“, a protekle 2014. god, kao drugi nagrađeni pisac iz Srbije, nagradu dobija Uglješa Šajtinac za roman „Sasvim skromni darovi“, istakla je Ilićeva na sinoćnoj tribini.

  Predstave po dramama Uglješe Šajtinca, osim u srpskim, igrane su i u britanskim i američkim pozorištima, radio drame: "U bunaru" (1998) i "Đakon Bogorodične crkve!" (dramatizacija romana Isidore Sekulić, 1999).  Po drami "Hudersfild" nastao je istoimeni igrani film (2007). Za dramu "Hudersfild" dobio je Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst na Sterijinom pozorju 2005.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja