Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Strast je u procesu stvaranja
  24.03.2015.

  Jovana Reljić, perspektivna umetnica koja je diplomirala fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, trenutno priprema svoj Master rad

  Za Jovanu Reljić sama umetnost je lepota, a inspiraciju vidi u neizvesnom, neočekivanom, nedorečenom, apstraktnom, baš kao i većina mladih umetnika fasciniranih idejama filozofije, egzistencijalističkih i drugih pravaca. Zato ne ide ustaljenom trasom, nego se igra i eksperimentiše.  Svojim pristupom radu i životu, poručuje da svako ima pravo da bude svoj, jedinstven.

  Jovana Reljić, umetnicaNišta Jovanu nije toliko zanimalo kao fotografija, ali tek kada se našla na Akademiji, shvatila je koliko zapravo o tome nije znala, a nakon četiri godine studija potpuno se promenio njen odnos prema onome što je naučila.

  —Te prve godine fakulteta, tek sam se srela sa slikarstvom, vajanjem, grafikom i upoznala se sa ostalim likovnim umetničkim finesama.  To mi je promenilo način razmišljanja o fotografiji i kako su se moji vidici proširivali tokom narednih godina studija, sve se više javljao kritički odnos prema onome što sam učila, kaže Jovana i objašnjava. - Svakodnevica nam je takva da samo kopiramo, štancamo, sve je po principu „copy“ - „paste“ i za čas dobijamo jedno te isto. Meni je to dosadilo. Daleko od toga da mislim da donosim nešto potpuno novo, već samo hoću da kažem, da suština nije samo u krajnjem cilju i rezultatu, već i u samom putu istraživanja.

  Zato je proces njenog stvaranja dug i neizvestan, a rezultat apstraktan i neočekivan. Umesto ustaljenog i poznatog, Jovana se usudila da proba nešto novo i drugačije za nju i za druge. O dugotrajnom i specifičnom procesu priča s puno žara.

  - Unapred osmišljavam prostor i raspored svih elemenata koji će biti korišćeni, a to su dve mračne kutije, od kojih je u jednoj rolna od nekoliko desetina metara foto papira u boji i druge, u koju se namotava osvetljeni (eksponirani) papir.  Između te dve kutije se nalazi površina papira, koja je izložena svetlosti i volji autora.  Gasim svetla, zatvaram oči gradeći tako bolji osećaj, napipavam predmete, osmišljavam kompoziciju, raspoređujem na papir, otvaram oči i na delić sekunde palim svetlo – pravim sebi prvu mentalnu sliku u glavi i nastojim da je što vernije memorišem.

  Nakon nekoliko metara eksponiranog foto papira i čitavog niza memorisanih vizuelnih kompozicija, nosi kutiju (mini mračnu komoru) u jedinu fotoradnju u kojoj je vlasnica pristala da sarađuje u ovom procesu.

  —Mašina upotrebljava svoju hemiju kako bi razvila papir, a zatim i prateći princip potpune slučajnosti, seče rolnu razvijenog papira po sopstvenom nahođenju.  Tek ta slika (fotogram) je ono šta publika može da vidi. Niz mentalnih vizuelnih kompozicija, koje su živele samo svoj delić sekunde, znam samo ja.

  To želi svima, da pronađu igru u onome što rade, da budu deca i vide stvari iz drugih perspektiva, izmaknu se iz komocije kako bi videli nešto novo.

  2187_2.jpg
  Fotogram - iz serije „(Ne)očekivano”

  —Obično radimo nešto, da bi to prezentovali i onda to usklađujemo s očekivanjima onih kojima je namenjeno ili pravilima kojima su nas učili, a ovaj moj pomalo pankerski stav je bunt protiv akademizma, ustaljenog, uobičajenog. Mislim da je vreme da radim ono što ja želim, da se tome posvetim svakodnevno i temeljno.  Rezultat je uvek nešto neočekivano i to je sada moja strast, to je sada ono što me hrani i što mi treba.

  Tako Jovana pristupa i životu. I dok čeka svoje mesto u sistemu, istražuje, igra se, uči...

  —Sve je u životu neizvesno i zato ne razmišljam o tome, nego svaki trenutak koristim da iz sebe izvučem maksimum i sigurmna sam da to nekud vodi. Nadam se poslu koji ću da volim i od njega da živim, ali u ovom trenutku to ne zavisi samo od mene. Dok čekam svoju priliku, upotpunjavam svoje znanje i radim na tome da za svoju profesiju i budućnost budem spremna.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja