Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Nova dijagnostička oprema za dečje odelenje
  24.03.2015.

  Rotari klub Subotica uručio vrednu donaciju subotičkoj Opštoj bolnici

  Opšta bolnica Subotica, odnosno dečije odelenje, dobilo je u subotu, 14. marta, vrednu donaciju Rotari kluba Subotica.

  Zahvaljujući višemesečnoj međunarodnoj humanitarnoj akciji, predstavnici Rotari kluba donirali su Odelenju pedijatrije dijagnostičku opremu vrednu oko 67.000 dolara. Oprema nabavljena zahvaljujući projektu "Briga za decu" Rotari kluba Subotica, predstavlja prvu novu dijagnostičku opremu na Odelenju pedijatrije nakon više od 40 godina i ujedno najveću donaciju u istoriji ovog odelenja.

  2188_1.jpg

  — U okviru ove vredne donacije, naše odelenje dobilo je Filipsov aparat za eho srca, koji je i najveća stavka po vrednosti, zatim aparat za praćenje vitalnih znakova života kod dece, pulsni oksimetar i spirometar za merenje ključnih funkcija kod dece. To su aparati koji su nam potrebni u svakodnevnom radu sa decom, a podići će umnogome kvalitet zdravstvene brige o mališanima i omogućiti nam potpuno tačnu dijagnostiku, na nivou zdravstvene usluge sekundarnog tipa. U sledećoj fazi podizanja kvaliteta zdravstvene brige o deci, radićemo na adaptaciji radnih prostorija gde im se daje terapija — navela je dr Katja Puleva, načelnica dečijeg odelenja u subotičkoj bolnici. Da bi postojala uspešna pedijatrija, te da bi imali zdravstvenu zaštitu i lečenje dece na evropskom nivou, mora da postoji i stručno osposobljen kadar, neophodna oprema i ambijent u kojem dete boravi kada je bolesno, u čemu je Rotari klub Subotica sa svojim akcijama izuzetno i do sada pomogao, dodala je dr Puleva.

  Dr Goran Bićanin, direktor subotičke bolnice zahvalio se ovom prilikom donatorima koji su kako je rekao, brojnim akcijama i do sada nesebično pomagali bolnicu i prepoznali njenu važnost u sistemu zdravstvene zaštite.  Direktor bolnice istakao je da je ova akcija Rotari klubova ne samo Subotice i Palića, vrhunac svih akcija koje su do sada sprovođene u pomaganju subotičkoj bolnici.

  Projekat kojim je oprema za dečije odelenje obezbeđena, trajao je više od 20 meseci, tokom kojih su brojni Rotari klubovi iz Srbije, Italije i Nemačke, uz podršku Rotari fondacije obezbedili potreban novac za ovu donaciju.

  Subotička bolnica opremu je dobila još početkom februara, ali je ona tek sada zvanično data na upotrebu, obzirom da su morale da se obave neophodne pripreme vezane za instalaciju, obuku i korišćenje opreme. U Rotari klubu Subotica kažu da su ponosni što mogu da pomognu deci u subotičkoj bolnici a podsetili su i na prethodne donacije odelenju pedijatrije.

  — U okviru naših ranijih donacija obezbedili smo sredstva za opremanje igraonice za hospitalizovanu decu, inkubator za novorođenčad u okviru akcije „Bitka za bebe”, ranije su rekonstruisana dva kupatila, a još dva su kako čujemo, u međuvremenu završena, što jasno govori da je donacija otišla u prave ruke - rekao je između ostalog Relja Burzan, predsednik Rotari kluba Subotica.

  Prema rečima nadležnih, na dečijem odelenju u subotičkoj bolnici, godišnje se pregleda oko 10.000 dece, a njih oko 1.500 se hospitalizuje.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja