Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Strip pripovedački artizam Igora Kordeja
  25.03.2015.

  U galeriji "dr. Vinko Perčić"

  Galerija "dr. Vinko Perčić" u Subotici 13. marta je otvorila u svom prostoru izložbu originalnih strip tabli, autora Igora Kordeja, koji nosi i odličje viteza reda umetnosti i literature, koje mu je dodelila 2013. godine vlada Francuske, za doprinos umetnosti i širenju kulture u toj zemlji i svetu.

  Igor KordejIgor Kordej je umetnik strip tabli poznat u svetu kao izuzetan autor pripovedačkog artizma. Rođen je u Zagrebu 1957. godine, a među najuspešnijim je strip autorima i ilustratorima u regiji, a njegova profesionalna karijera traje već gotovo 40 godina.

  Radovi su mu objavljivani širom Evrope, SAD, Kanade i Latinske Amerike i nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama, od Nacionalne kongresne biblioteke u Washingtonu, do Lucasovog filmskog studija, a radovi su mu objavljeni u brojnim svetskim časopisima.

  Poslednjih godina radi za francuski "Delcourt", simultano na raznim strip serijalima koji se licencno objavljuju širom sveta – «Tajna istorija», » Srce bitaka», «Taras Buljba», «Empire», «Keltos», «30 srebrnjaka» , «Dan D» i «Mi mrtvi» Živeo je u Danskoj i godinama u Kanadi. Od 2006. ponovo živi i radi u Zagrebu, gde se bavi i grafičkim dizajnom, a poznati su njegovi CD omoti za Libar, Psihomodo Pop, Bulbuli i Leiner & Hrnjak.

  Autor je dobitnik i nagrada i priznanja, nominovan je za Eisner nagradu – najbojla naslovnica za «Unknown soldier» serijal (San Diego , SAD. 2009.) Gliph nagrada – za najbolju naslovnicu, serijal «Unknown soldier (Philadelphia, SAD, 2009.) nominacija za Eagle award - najbolji strani strip , za serijal «Tajna istorija» ( Bristol, Engleska), 2010, «Persona mas nocturna » - nagrada publike (Avilles, Španjolska - 2010.) kao i druga priznanja.

  Prema rečima kritičara Jovana Gvera, još s kraja sedamdesetih, Kordej je zapažen kao izuzetan crtač i autor koji nije „crtački egzibicionista“, već umetnik koji pre svega istražuje naraciju i svoj rad podređuje narativu.

  2192_2.jpg—Jedan je od osnivača „Novog kvadrata” koji je daleke 1977. godine nagovestio novi pristup stripu, suprotan od tretiranja „crtanih romana". To ga je izdvojilo od mnoštva dobrih crtača i autora i donelo mu zavidnu reputaciju. Malo je ralevantnih izdavača, na svim merdijanima, koji nisu angažovali Kordeja, koji je uvek umeo da unapredi svoj rad, a neobično kadriranje da podredi zahtevima priče.  Zato ga s pravom smatraju velikim vizuelnim pripovedačem, što se posebno vidi na ilustracijama, bez obzira kojom se tehnikom služi. Od Vama, Zvezda i Metroa preko Tarzana, Pet godišnjih doba i Srca bitaka do Tajne istorije, ističe Gvero.

  Takođe ocenjuje, da Kordej dinamičkim komponovanjem tabli i smislom za detalj, prati atmosferu i akciju uvlačeći konzumente u svoj grafizam.

  —Osećaj za kompoziciju, mogao bi se tumačiti i kao umetnikov odgovor na fragmentalnost i trivijalnost današnjeg sveta kojim se bavi i u postglobalističkim vremenima.  Nije mu strano ni ironijsko i autoironijsko poigravanje sa licemernim, zastranelim i agresivnim poretkom, koji nas uporno ubeđuje u svoju izvitoperenu ispravnost. Bez namere da banalizuje, pametuje i daje konačne odgovore, Kordej koristi svaku priliku da ukaže na frustriranost, nepristojnost i agresivnu dvoličnost dominantnih procesa. Autor se opredelio da svojom doslednošću i loše vesti saopštava vrhunskim umećem, koje se ponekad doimaju kao melem za dušu (ilustracije za čuveni Start, ako ih se neko još seća). Bez obzira što je potvrđen kao vizuelni narator i montažer, njegove ilustracije uverljivo svedoče da se mnogo toga vidi i u jednom crtežu ili kadru. Pretvarajući i sebe u jednog od junaka svojih stripova (Taras koji hoda i multiplikuje se) Kordej, ne samo da živi stvarajući već i živi svoje junake. Zato je svaki susret sa njegovim radovima dobra prilika da izmerimo mentalno stanje okruženja i sopstvenu ulogu u istom, ističe Jovan Gvero.

  Izložba je otvorena od 13. marta do 18.  aprila, a može da se pogleda ponedeljkom i petkom od 7.30- 14.30, utorkom, sredom i četvrtkom od 7.30- 18.30 i subotom od 10 do 14 sati.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja