Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Nema pacijenata sa virusom H1N1
  26.03.2015.

  U subotičkoj Opštoj bolnici tvrde

  Iako su hladniji dani za nama, građani se i dalje žale na oboljenja sa simptomima gripa, a veliki broj ima i dijagnostifikovane upale pluća. U subotičkoj bolnici na odelenju pulmologije trenutno je hospitalizovano 28 pacijenata od kojih se 5 leči od upale pluća i jedan pacijent sa simptomima gripa.

  2197_1.jpg— Trenutno u našoj ustanovi ni kod jednog pacijenta nije dokazano prisustvo virusa H1 N1.  Od 14. marta do danas, pod dijagnozom pneumonije otpušteno je 7 pacijenata. Na odelenju za reanimatologiju i intenzivnu terapiju nema pacijenta sa virusom gripa — rekla je za naš list Dragana Stojanović, PR Opšte bolnice. U proteklih nekoliko dana, kako nam je potvrđeno u subotičkoj bolnici, na odelenje intenzivne jedinice smeštene su četiri osobe, od kojih je u dva slučaja potvrđen virus gripa tipa H1N1, a od četiri osobe koje su hospitalizovane na odelenje intenzivne jedinice, dve su preminule.

  U subotičkom Zavodu za javno zdravlje tvrde da je u bolesničkom materijalu pacijenata sa teritorije Subotice, još tokom januara dokazano prisustvo virusa influence tip A podtip H1N1 i podtip H3N2.

  — Najveći broj obolelih od gripa bio je u februaru, ali ne na nivou koji bi bio dovoljan da se proglasi epidemija ove bolesti.  Dijagnostika gripa na osnovu kliničke slike nije lak zadatak ni za jednog lekara, jer opisana klinička slika gripa može veoma da varira, te neka osoba može da ima sasvim blag, atipičan oblik gripa, dok u isto vreme neka druga osoba može da ima veoma tešku kliničku sliku koja zahteva hospitalizaciju.  Najznačajnija komplikacija gripa je upala pluća, koja može biti izazvana bakterijskim mikroorganizmima i tada je reč o sekundarnoj bakterijskoj pneumoniji, ali upalu pluća može da izazove i sam virus gripa i tada je to takozvana primarna virusna pneumonija koja ima ozbiljniji klinički tok. Naročito je ozbiljno stanje koje se naziva akutni respiratorni distres sindrom ili ARDS, koje i pored primenjenih najsavremenijih metoda lečenja i priključenja obolelog na respirator, ima visoki stepen smrtnosti — objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Najznačajnija preventivna mera protiv gripa kako i dalje tvrde lekari je vakcinacija. I pored odličnog preventivnog sredstva kao što je vakcina, građani se kako kažu lekari, radije odlučuju za ishranu bogatu vitaminom C, unos multivitaminskih tableta, ili za nešto slično, što svakako ima pozitivno dejstvo na organizam, ali ništa od navedenog ne može da zameni efikasnost vakcine.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja