Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Uskoro nova gradilišta
  30.03.2015.

  Potpisan ugovor za izgradnju magistralne vodovodne mreže

  Posle Kolektora VII, čija je gradnja u toku, počeće povezivanje Istočnog i Zapadnog magistralnog vodovoda, a krenuće i najobimniji posao, izgradnja Kolektora II. Na jesen ugovor za novu fabriku čiste vode

  2211_1.jpg
  Potpisan ugovor za izgradnju magistralnog vodovoda 

  Direktorica Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Valerija Tot Godo i predstavnik novosadske firme „Graditelj NS“, projektni inženjer Ilija Kalaba, u ponedeljak su potpisali ugovor o izgradnji glavnog magistralnog vodovoda, povez istokzapad i magistralnog vodovoda u Lošinjskoj ulici, u okviru „Projekta za unapređenje vodnih sistema grada Subotice“, koji se finansira kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

  2211_2.jpg
  Plan poveza magistralnog vodovoda

  „U pitanju je infrastrukturno ulaganje od izuzetnog značaja za Suboticu kojim bi zaokruženi i povezani sistem vodosnabdevanja mnogo bolje funkcionisao i snabdevanje bilo sigurnije“, rekao je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Jene Maglai i dodao da je projektovana investicija bila 1,3 miliona evra, a da je posao zaključen sa „Graditeljem“ na 796.000 evra, što je ušteda od pola miliona evra. Pošto se na kolektorskoj mreži već uštedelo milion i po evra, cena realizacije kapitalnih investicija do sada je niža za oko 2 miliona evra od projektovanih vrednosti!

  „Ovih dana naš „Vodovod“ je obeležio 53 godine postojanja, što znači da je naša distributivna mreža stara preko četiri decenije.  Zbog toga je važno da je obnovimo i proširimo, pogotovo na zone koje je Urbanistički plan predvideo za stambenu i poslovnu izgradnju, da bi imali stabilan distributivni sistem.  Njegovo osavremenjavanje takođe je važno i za smanjenje gubitaka u mreži i uštede električne energije“, rekla je Valerija Tot Godo, direktorica Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“.

  Do sada su sprovedene dve javne nabavke, za izgradnju Kolektora II i VII i za izgradnju poveza magistralne vodovodne mreže i magistralnog vodovoda u Lošinjskoj ulici, i na oba tendera najpovoljniju ponudu dala je firma „Graditelj NS“.

  „Imamo iskustvo od preko dvadeset godina na ovakvim poslovima i trudićemo se da ispoštujemo dogovorene rokove kao i da u saradnji sa gradskim komunalnim preduzećima omogućimo nesmetan život građanima u ulicama u kojima će se odvijati radovi.  Cevi koje ćemo ugrađivati su kvalitetne i njihov vek trajanja biće 50 godina“, rekao je projektni inženjer Ilija Kalaba, predstavnik „Graditelja NS“.

  Dužina poveza Istočnog i Zapadnog magistralnog vodovoda iznosi oko pet kilometara, od čega 3900 metara magistralnog voda i 980 metara priključnih vodova. Jedna deonica biće od ulice Otmara Majera i Mačvanske do ulice Dušana Krnjajskog, druga od Pačirskog puta do Otmara Majera i Izvorske, Pazinske, Bajnatske i Senćanskog puta. Krak od Senćanskog puta vodiće do Lošinjske ulice, gde će se povezati sa magistralnim vodovodom.

  Što se tiče vodovoda u Lošinjskoj ulici, on će se kretati ulicom Đorđa Natoševića od ulice Prvog ustanka prema Lošinjskoj, zatim pravcem od Lošinjske i Đorđa Natoševića do Senćanskog puta gde će biti povezan sa Istočnim i Zapadnim magistralnim vodovodom.

  Magistralni vodovod u Lošinjskoj ulici obuhvatiće izgradnju 1.100 metara magistralnog i 530 metara priključnog vodovoda.  Obuhvatiće ulice Đorđa Natoševića od ulice Prvog ustanka prema Lošinjskoj, zatim će ići trasom od Lošinjske ulice, Đorđa Natoševića do Senćanskog puta, gde će da se poveže sa Istočnim i Zapadnim magistralnim vodovodom.  Rok za završetak radova, koji će početi u junu, je godinu dana.

  Do juna se očekuje i početak izgradnje Kolektora II, koja će startovati od raskrsnice ulica Sonje Marinković i Matije Gupca i voditi do Bajskog puta. S obzirom da će, kao i prilikom izgradnje magistralnog vodovoda, veliki deo radova i raskopavanja biti obavljan u centru grada, doći će do izmena u saobraćaju i izmeštanja autobuskih linija, o čemu će građani biti na vreme obavešteni.

  Predstoji još i raspisivanje javne nabavke za izgradnju još jedne „fabrike čiste vode“ na Vodozahvatu II, za koju bi ugovor trebalo da bude potpisan do kraja godine. Osim ujednačenog kvaliteta i pritiska u mreži, kondicioniranjem vode na Vodozahvatu II distributivna mreža biće zatvorena u jedinstvenu celinu.

  Gradi se Kolektor VII

  Radovi na izgradnji Kolektora VII zvanično su počeli još 1. februara, ali su izvođači radova, građevinsko preduzeće „Graditelj NS“ na terenu osim snižavanja nivoa podzemnih voda morali u međuvremenu da izmeste podzemne i nadzemne instalacije na trasi na kojoj se polažu cevi, pored ostalog i stub niskonaponske električne mreže. Sada se od kružnog toka od ulice Partizanskih baza i 51. Divizije uveliko radi, a od izgradnje ove magistralne deonice kanalizacione mreže najviše očekuju stanovnici mesnih zajednica Železničko naselje i Makova sedmica, čiji građani imaju velikih problema sa otpadnim vodama, jer su septičke jame zbog dugotrajne upotrebe zasićene, a bunari ugroženi izlivanjem fekalnih sadržaja u njih.

  M. Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja