Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Skrining - najbolja mera prevencije
  31.03.2015.

  Skrining - najbolja mera prevencije

  • Na skrining pregled se trenutno pozivaju žene rođene 1957. godine, a preporuka lekara je da ovaj pregled urade i ostale, bar jednom godišnje. Od početka godine, u subotičkoj bolnici kod devet žena postavljena je sumnja na maligni proces.

  2217_1.jpg
  Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležen
  šetnjom pod imenom "Korakom do zdravlja"

  Kao i u mnogim gradovima i u našem je 20. marta, po treći put, obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.  Centralna manifestacija bila je šetnja "Korakom do zdravlja" koja je organizovana od centra grada, preko Radijalca do Hale sportova i nazad. Na glavnom gradskom trgu bili su postavljeni štandovi gde je prisutnima deljen promotivni materijal i simbolične roze mašnice, a predstavnici iz Kancelarije za mlade su prikupljali poruke. U akciji su učestvovali Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja, Opšta bolnica Subotica, Društvo za borbu protiv raka, Apoteka Subotica i Crveni krst.

  Prema podacima registra za rak Zavoda za javno zdravlje, tokom 2013. godine od nekog oblika raka obolelo je 599 žena, a od raka dojke 143. Te godine, od malignih bolesti umrlo je 248 žena, od kojih je njih 31 preminula od raka dojke.

  - Želimo da skrenemo pažnju sugrađankama na veličinu problema koji predstavlja rak dojke, a ne mora tako da bude. Važno je znati da je prevencija moguća u obliku organizovanog Nacionalnog skrininga koji se sprovodi u preko 50 opština u Srbiji među kojima je i naš grad, te apelujemo na žene da se se odazovu našim pozivima, jer mamografi ja praktično spašava život svakoj ženi - poručila je dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine i koordinator za skrininge iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

  Subotička bolnica: Nema čekanja na mamografiju

  Mamografski pregledi su prema ocenama lekara, najbezbolniji i najbrži način za otkrivanje raka dojke u njegovoj ranoj fazi. Ovaj pregled se obavlja u subotičkoj bolnici na modernom digitalnom aparatu koji daje brze i precizne rezultate.

  2217_2.jpg- Pregled je bezbedan, sa minimalnom količinom zračenja, sa visokom tačnošću. Rezultate očitavaju dva radiologa, a u slučaju potrebe konsultuje se i treći. Žene koje dolaze na mamografi ju dolaze u zakazanim terminima i ne čekaju dugo. Ponedeljkom i četvrtkom radimo u dve smene, a ostalim danima pored dijagostičkih mamografi ja radimo i skrininge. Pregledi se obavljaju svakodnevno - objasnila je dr Oršolja Fodor Fir, radiolog u subotičkoj bolnici.

  U našem gradu je od 19. januara u toku drugi ciklus Nacionalnog skrininga na rak dojke.  Trenutno se pozivaju žene rođene 1957. godine. Do sada je na mamografski pregled pozvano 770 žena, skoro 40 odsto njih je pristalo da uradi pregled, dok ga je više od polovine odbilo.

  - Tokom prvog ciklusa Nacionalnog skrininga za rak dojke koji je u Subotici sproveden od 18. marta 2013. godine do 31. decembra 2014. godine, na mamografski pregled pozvano je 9.858 žena, od kojih je njih 5.704 odbilo pregled, a na isti je pristalo 3.787 žena.  Kod 70 žena je uspostavljena sumnja na patološki proces i one su poslate na dalju dijagnostiku i lečenje - podsetila je dr Nada Kosić Bibić iz Zavoda za javno zdravlje.

  Rak dojke predstavlja vodeće maligno oboljenje kod žena i nažalost sve se češće javlja kod osoba mlađe životne dobi.

  - Rizik da od ove bolesti ima svaka osma do dvanaesta žena.  Postoje faktori rizika na koje možemo i na koje ne možemo uticati.  Faktori rizika na koje ne možemo uticati su pol, starenje i nerađanje, kao i slučajevi u kojima postoji genetska predispozicija za oboljevanje - istakla je dr Radmila Pavić, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja Subotice.

  Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut", pokazali su da je u Srbiji 2012. godine 4.417 žena obolelo od karcinoma dojke, a umrlo njih 1663, što našu zemlju svrstava u vodeće po smrtnosti u regionu kada je u pitanju ova bolest.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja