Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Udruženju nedostaju personalni asistenti
  04.04.2015.

  U Subotici obeležen 2.april, Svetski dan osoba sa autizmom

  Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, 2. aprila, kako se procenjuje, našem gradu ima oko četrdeset dece koja imaju autizam, a kako tvrde u Gradskom Udruženju za pomoć osobama sa autizmom, njihov stvaran broj nije poznat, jer su česti slučajevi da se kod dece do šest godina autizam i ne prepozna, što je poseban problem zbog rane dijagnostike koja ustvari znači veću uspešnost u daljnjem tretmanu sa tom decom.

  2231_1.jpg

  Na pres konferenciji upriličenoj povodom obeležavanja ovog značajnog datuma, Suzana Skenderović, predsednica Udruženja zahvalila se svima koji pomažu rad Udruženja ali i istakla aktuelne probleme.

  — Ovo je prilika da se još jednom zahvalimo Gradu što nas je podržao i između ostalog dao prostor gde radimo Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja koji su nam opremili sobu za senzornu integraciju.  Raduje nas što nam se sve više priključuju i pomažu nam humani ljudi, građani, a dosta sredstava obezbedili smo projektnim aktivnostima. Ipak, imamo i dalje problema sa nedostatkom personalnih asistenata, vaspitača u vrtićima koji rade sa ovom decom — navela je Skenderovićeva.

  Već po tradiciji Gradska kuća svake godine se u čast ovog datuma osvetljava u simboličnu plavu boju, sa porukom da osobe sa autizimom i druga invalidna lica imaju posebno mesto u društvenoj zajednici.

  — Zajedno sa nevladinim sektorom i ove godine obeležavamo ovaj značajan datum, u želji da još više pomognemo koliko je to u našoj mogućnosi svim Udruženjima koje se bave sličnom problematikom — istakao je Milimir Vujadinović, član Gradskog Veća zadužen za socijalnu zaštitu.

  U okviru manifestacije, 2.  aprila na glavnom gradskom Trgu simbolično su u nebo pušteni plavi baloni, prvotimci FK „Spartak” priredili su kreativnu radionicu i učestvovali u šaranju uskršnjih jaja zajedno sa građanima i ostalim učesnicima. U osnovnim školama „Ivan Milutinović” i „Sonja Marinković” održane su stručne radionice koje su vodili Vuk i Iva Vučinić, kao i inkluzivna radionica „Pobedimo predrasude”. Manifestaciji je prisustvovao i Aleksandar Vulin, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja