Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  „Oj Srbijo” uz gusle i violine
  11.04.2015.

  U SKC-u "Sveti Sava", završena sedmodnevna kulturna manifestacija "Nedelja pravoslavlja"

  Duhovnom tribinom završena je 23. "Nedelja pravoslavlja", u Zadužbini Dušana Radića, Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava", gde je tokom sedam dana za posetioce organizovan bogat kulturni program, promocije i tribine.

   2255_1.jpg
   Bojana i Nikola Peković

  Poslednjeg dana "Nedelje pravoslavlja" održana je Duhovna tribina, na kojoj je besedio prezviter Željko Latinović, koji je predstavio svoju monografiju „Uspenska crkva u Novom Sadu“, zanimljivo dvojezično srpsko - englesko ilustrovano izdanje, koje je prošle godine izdala novosadska izdavačka kuća „Beseda“.

  Besedu o nastanku Novog Sada, o istoriji Uspenske crkve i njenoj sudbini Latinović je Subotičanima predstavio monografiju, podsećajući i na predstojeći jubilej Pravoslavne crkve Svetog Vaznesenja gospodnjeg u Subotici.

  —Pravoslavna crkva u Subotici priprema se za obeležavanje 300 godina od izgradnje tog objekta. To je dar i velika obaveza pripremaocima, krov je već rekonstruisan i uređenje fasade se završava, da bi zablistalo za veliki jubilej. Naša namera

  2255_2.jpgUspenske crkve u Novom Sadu je slična, povodom 250 godina od završetka, posvećenja objekta u kojem se mi danas molimo. Taj jubilej bi trebalo da se obeleži za 10 godina, do kada se planira uređenje crkvenog objekta. Tim povodom i besedimo o istoriji Uspenske crkve, o gradu, ali i o našem narodu. Jer, u svakom gradu na ovim prostorima, ne samo kod Srba, nego u svim narodima, život tog naroda i njegovog mesta, nerazdvojan je od istorije crkava sa prostora, gde taj narod boravi, dolazi, gde se moli, gde se ljudi krštavaju, venčavaju”, rekao je otac Željko Latinović prilikom predstavljanja Monografije u Zadužbini Dušana Radića.  Uspenska crkva sagrađena je u periodu od 1765. do 1774. godine.  Tada je bački vladika Mojsije Putnik smatra gotovom, uz napomenu da je temeljno sazidana od dobrog materijala, u baroknom stilu, a zbog umetničke obrade, opreme, inventara i oblikovanja, bila je najznačajnija crkva i šireg područja. Pominje se i zidno slikarstvo Joce Jovanovića, paroha ovog hrama. Oko crkve bilo je grobova uglednih ktitora, a u porti su se nalazili grobovi uglednih parohijana i sveštenika Uspenske crkve, ali je taj deo porušen prilikom izgradnje Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

  Završetak nedelje pravoslavlja obeležen je u Subotici u zadužbini Dušana Radića i kulturno umetničkim programom, „Oj Srbijo”, u kojem su posetioci imali prilike da čuju i guslarku Bojanu Peković, harmonikaša Nikolu Pekovića i violončelistu mr Aleksandra Jakovljevića, koji su, inače prvonagrađeni u nedavnom serijalu „Ja imam talenat”

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja