Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Prodaju li privatne apoteke medicinski otpad?
  15.04.2015.

  Građani se žale da skupo plaćaju lekove, kojima je rok važenja pri kraju, ili čak istekao!

  •Građani sve skuplje plaćaju lekove i medikamenete, a uprkos konkuretnom framaceutskom tržištu, ponekad se nađu u situaciji da kupljeni lek moraju da bace već posle polovine potrošene doze i kupe novo pakovanje, kao u slučaju Subotičanke M.N. koja je kupila lek kojem rok ističe za mesec dana, ali su u apoteci odbili da joj zamene lek i vrate novac!

   2273_1.jpg
   Na fotografi ji je vidljiv datum roka
  trajanja (april 2015. godine)

  Kada je naša sugrađanka M.N.  kupila pre oko mesec dana pakovanje kapi za oči „Optive”, u „Goodwill apoteci”, u Kanjiži, nije proveravala da li je leku istekao rok trajanja. Međutim, kada je kod kuće otvorila kutiju, videla je da rok trajanja leku ističe za mesec dana, a lekar joj je prepisao da ga koristi najmanje tri meseca.  Pokušala je da reklamira lek u subotičkoj apoteci „Goodwill”, tražeći lek sa dužim rokom trajanja ili da joj se vrati novac, ali dobila je samo ljubazno obrazloženje da ta privatna apoteka nije do sada imala takvu praksu, te da joj lek ne mogu zameniti.

  —Imala sam i račun za kupljeni lek, a pošto ga koristim već duži period, imala sam još trećinu leka u prethodnoj bočici, koju sam ranije kupila. Lek nije ni jeftin, košta oko 1700 dinara i veoma sam bila iznenađena, da privatna apoteka ne uvažava reklamacije svojih kupaca i potrošača.  Pošto rok ovom pakovanju ističe za mesec dana, ja ću moći da koristim možda tek polovinu kupljene doze, a ostatak da bacim i kupim novo pakovanje.  Osim toga, na uputstvu piše da pre otvaranja fl ašice sa kapima za oči, njen rok trajanja bi trebalo da bude šest meseci. Revoltirana sam kao potrošač i kupac, a osim toga, ne radi se o kozmetici ili sličnom preparatu, nego o zdravlju, kaže Subotičanka M.N.

  Redakciji Subotičkih novina se obratilo još nekoliko građana koji su imali slične probleme u drugim privatnim apotekama, a nazvao nas je i jedan zadovoljan potrošač, koji je kupio u državnoj Apoteci Subotica, pod gradskom kućom, takođe lek sa rokom čije važenje ističe, ali njemu je ljubazno vraćen novac za lek koji košta 2900 dinara, jer nisu imali rezervno pakovanje leka. On je želeo da istakne taj gest kao dobar primer brige o zdravlju ljudi!

  Pre godinu dana, sprovedena je i akcija prikupljanja lekova kojima je rok istekao, pa su građani taj medicinski otpad u kesama donosili u apoteke. U Subotici su tada bili zadovoljni sprovedenom akcijom, ali „negde je zapelo”, verovatno kod problema distribuiranja tog otpada na reciklažna mesta, kojih u Srbiji nema, a izvoz je doneo dodatne probleme i troškove, pa su mnoge apoteke odustale od prihvatanja neupotrebljivih lekova, koje su građani u jednom periodu donosili.

  Tragom ovih informacija, zatražili smo odgovor od nadležnih u „Goodwill apoteci” u Subotici, a Goran Vidaković, diplomirani farmaceut subotičke „Goodwill apoteke”nije negirao, da je u kompjuteru nađen datum, mesto i vrsta prodatih kapi „Optive”, koje je naša sugrađanka kupila.  Međutim, on je istakao da je stav te privatne apoteke, da lekove ne menja, a tvrdi i da rok koji se vidi i na fotografi ji kutije nije istekao, odnosno da od momenta kupovine može da se upotrebi još narednih preko 50 dana. Međutim njegova računica se ne slaže sa računicom pacijenta, odnosno kupca M.N. koja je ipak imala još rezervnu dozu leka koji je već koristila!

  — Kapi za oči „Optive” koje je pacijentkinja pre izvesnog vremena kupila u jednoj od naših apoteka, (a u Subotici ima 6 ogranaka „Goodwill Apoteke”, dok ih u Srbiji ima 48) je sterilni preparat, celo doziranje je bilo u roku trajanja koji svakako ne može biti duži od 6 meseci, a u minimalnom doziranju taj lek će se iskoristiti za 50 dana, najduže. U kutiji sa kupljeniim lekom, piše da se ukapa jedna ili dve kapi u oba oka ili prema potrebi. Ako se slučajno i desi da neki od naših ogranaka proda lek sa isteklim rokom trajanja, a greške se dešavaju, uvažavamo reklamacije, kaže Goran Vidaković, ocenjujući da ipak taj lek ne podleže pravilima reklamacije, te stoga nije zamenjen, te da nisu ni imali, u poslednje vreme, slučaj da se građani žale na lekove sa isteklim rokom trajanja.

  Na pitanje novinara da li prikupljaju u toj privatnoj apoteci stare lekove sa isteklim rokom, odnosno medicinski otpad, Vidaković je odgovorio.

  —Uredno, u skladu sa Zakonom primamo takve lekove, čak iako nisu kupljeni u našim apotekama i sa njima postupamo u skladu sa zakonskim tretiranjem medicinskog otpada. Retko građani donose lekove sa isteklim rokom trajanja a kada ih donesu, primimo ih i lagerujemo u našem magacinu, a zatim prosleđujemo preduzeću sa kojim imamo sklopljen ugovor o uništavanju medicinskog otpada. Isto tako, a što je opet u skladu sa Zakonom, kupljeni lek koji ima uredan rok trajanja kao i bebi hranu ne zamenjujemo, niti vraćamo novac.  Takođe, na našim pultovima imamo vidno istaknute kutije sa kozmetičkim i drugim preparatima opšte upotrebe, gde građani jasno mogu da vide, da su zbog kraćih rokova trajanja, oni u prodaji sa popustom od 50 do 80 odsto, u zavisnosti od roka isteka tih preparata, objašnjava Vidaković.

  Vraćajući se na slučaj kupca koji se žalio na rok trajanja kupljenog leka, Vidaković je istakao da, ako pacijent koristi lek prema uputstvu doziranja, kutija će biti upotrebljena u roku od mesec dana.

  —To je razlog što nismo vratili novac ili zamenili lek. Doziranje je individulano, od 4 do 6 kapi u toku dana, ako lekar nije drugačije propisao. U bočici ima deset mililitara, što znači da ako koristi minimalnu dozu, lek traje 50 dana. Po zakonu mi ne možemo da primimo nazad lek, pa stoga i da vratimo novac, izričit je Vidaković kada govori o poslovnoj politici te privatne apoteke.

  U uputstvu smo pronašli, da kapi za oči Optive 10 ml su nove kapi za oči na tržištu, s novom tehnologijom za dugotrajnu udobnost za korisnike s problemima suvog oka (koji se manifestuje osećajem suvoće, pečenja, žarenja, osećajem peska u očima i prisutnosti stranog tela, zamagljenog vida, osetljivosti na svetlo, svrab i crvenilo) koje je danas raširen problem. —Za korisnike sa sindromom suvog oka, rok trajanja ovog leka je do 6 mjeseci nakon otvaranja bočice, upravo kako je i naša sugrađanka koja je kupila kapi, kojima rok ističe za mesec dana i rekla. Sve bi dakle bilo u redu, da rok upotrebe leka ne ističe već za mesec dana. Trebalo bi da nakon otvaranja traje još pola godine!

  Violeta Sloboda, direktorka „Apoteke Subotica”, kaže za Subotičke novine, da ta ustanova ima veoma rigoroznu kontrolu ulaza lekova na lager.

  —Nismo imali slučaj, da se ijedan građanin, a posebno pacijent žalio na takav problem, da je kupio lek čiji je rok pri isteku.  Što se tiče lekova sa isteklim rokom trajanja, koje su građani donosili u jednom periodu, naša Ustanova već par meseci ne prima od građana lekove kojima je istekao rok trajanja, a razlog je što su u toku izmene Zakona koji reguliše oblast medicinskog otpada. Javni tender je raspisan, u toku je, i čim se se steknu zakonski uslovi, „Apoteka” će nastaviti sa dosadašnjom praksom, istakla je direktorka Sloboda.

  Sudeći po iznetim primerima, građanima i potrošačima je, čini se, uprkos neophodnoj konkurentnosti na tržištu, sigurnija još uvek kupovina proizvoda u državnim apotekama, koje se ne upuštaju u računicu koliko traje lek pacijentu, i da li mora istog dana kada ga kupi da počne i da ga koristi, već uvažavaju računicu da je kupac u pravu, posebno kada rok leka ističe za mesec dana!

  A. Š. - N. H.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja