Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Odustaje se od investicija, otpuštanja i u Gradskoj kući
  15.11.2013.

   

  * Budžet za narednu godinu još nije precizno definisan, ali realne su procene da ćemo raspolagati sa 4,7 do 4,8 milijardi dinara, što znači da ćemo morati da planiramo značajne uštede – kaže gradonačelnik Modest Dulić

  228_1.jpg 

  Prema sadašnjim procenama, budžet Grada Subotice u 2014. godini iznosiće između 4,7 i 4,8 milijardi dinara, što je za gotovo milijardu dinara manje u odnosu na planirani budžet u tekućoj godini. Gradonačelnik Modest Dulić najavljuje da će se rupe krpiti odustajanjem od pojedinih investicija, zabranom dodatnog zapošljavanja, ali i programom smanjenja zaposlenih u Gradskoj upravi.

  Do pada prihoda došlo je već i u ovoj godini, jer je zbog seta poreskih zakona Subotici već uskraćeno skoro 450 miliona dinara, a još veći manjak je, objašnjavaju u lokalnoj samoupravi, direktna posledica spornog seta, pa će gradska kasa sa planiranih nešto više od 5,6 milijardi dinara početkom ove, naredne godine biti praznija za skoro milijardu dinara.

  - Budžet za narednu godinu još nije precizno definisan, ali realne su procene da ćemo raspolagati sa 4,7 do 4,8 milijardi dinara, što znači da ćemo morati da planiramo značajne uštede. Prva mera biće moratorijum na dalje zapošljavanje i izrada programa smanjenja zaposlenih, kako u Gradskoj upravi, tako i u javnim preduzećima – objašnjava Modest Dulić.

  On je podsetio da su tokom prethodnih meseci u Subotici već povučeni potezi koji su doveli do značajnih ušteda, od smanjenja plata funkcionerima i svim zaposlenima u Gradskoj upravi, do ušteda u javnim nabavkama.

  - Uštedeli smo 20 miliona dinara u postupku izbora izvođača radova na asfaltiranju ulica u gradu, a osam miliona na sanaciji fasade Muzičke škole u Subotici. Isto tako, smanjene su i subvencije javnim preduzećima, ali na način da to građani ne osete kroz usluge koje im ta preduzeća pružaju. Isto tako, odložene su i značajne investicije, poput opremanja Industrijske zone na području kasarne „Petar Drapšin“, kao i rekonstrukcije Zelene fontane u centru grada – naglasio je Dulić.

  Ipak, on je pozvao sve strukture u gradskoj vlasti, ali i opoziciji, da svi iskoriste svoje potencijale kako bi se, i pored besparice, nastavilo sa realizacijom projekta rekonstrukcije i izgradnje Narodnog pozorišta, razvojem Palića kao turističke destinacije i izgradnjom komunalne infrastrukture, što su u ovom trenutku prioriteti aktuelne vlasti.

  Ipak, predstavnici opozicije do sada su u više navrata izjavljivali da ovolike razlike u odnosu na prvobitne planove nisu plod seta poreskih zakona, već pre svega „nedomaćinskog rada gradske vlasti“. Ilija Maravić, odbornik Srpske napredne stranke u lokalnom parlamentu, sa skupštinske govornice je poručio da je ovogodišnji budžet, čija je visina, prilikom usvajanja početkom godine, bila 5,6 milijardi dinara, virtuelan i da nema utemeljenja u realnosti, te da poslednja dešavanja to i dokazuju.

   

   

  D.Š.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja