Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Premijera drame na mađarskom jeziku u Dečjem pozorištu
  Brunela - devojčica koja je svakog volela
  19.04.2015.

  Prošle nedelje, u četvrtak 9. aprila u Dečjem pozorištu, pred punom salom subotičkih mališana održana je premijera predstave na mađarskom jeziku „Devojčica koja je svakoga volela” reditelja iz Mađarske, Tengelji Gabora.

  2292_1.jpg

  Surov svet oko nas prikazan je na način koji je bio jasan deci već u uzrastu od pet godina. U tome su im pomogli mala devojčica, tigar, medved, lovac, potok, velika šuma i to sve načinom da shvate svet oko nas a u predstavi naučiće ih da znaju da donesu i ispravne odluke u svom životu.

  —Ovo mi je prva režija u Srbiji. Hteo bih odmah da kažem da Suboticu smatram vrlo neobičnim gradom, jer još nisam video da ovako dobro funkcionišu tri pozorišta u jednom u ovoj multikulturalnoj sredini.  Moj stav je da dečje predstave ne treba da daju odgovore na svet oko nas, već da postavljaju pitanja u vezi sveta oko nas. Vrlo je važno da se ti odgovori čuju u publici, i da sama publika da odgovor.  U ovoj priči želeo sam da skrenem pažnju na odnos među generacijama, između roditelja i dece, starijih i mlađih osoba. Želeo sam da pokažem odnos bajke i realnosti u 21. veku, da pokažem kako brže odrastamo u ovom vremenu i kako duže ostajemo deca, kaže Tengelji Gabor, reditelj.

  U naslovu već stoji reč „volela” a tu se zapravo ne misli na jednu osobu. Ta ljubav koja se pominje, zapravo se odnosi na svu decu, na sva bića, pokazujući igrom kako volimo, kako nas vole i kako znaju da nas ne vole i kako se ti odnosi menjaju tokom života.

  —U mojoj predstavi to je prvo devojčica, pa žena a na kraju baka. Ona živi u jednoj sasvim prosečnoj porodici i predstava opisuje i ono šta se dešava u njenoj glavi. U predstavi su upotrebljeni najsavremeniji vizuelni efekti.  Ima dosta plesa. Koristimo Betovenovu muziku, zapravo odlomke iz tri njegove simfonije. Ovo je sasvim jednostavna priča i mislim da će je razumeti i sasvim mala deca (od 5 godina).

  U svojoj pozorišnoj estetici, reditelj se trudi da pravi predstave za decu sadašnjice a ne prošlosti ili budućnosti. Ova predstava je spoj savremenog i konzervativnog, priča je više konzervativna ali što se tiče vizuelnih efekata, vrlo je savremena.

  —Kada sam odlučio da radim ovu predstavu u Dečjem pozorištu u Subotici, želeo sam da napravim predstavu kojoj nema slične. Siguran sam da se svidela publici. Uspeh bi bio, da bar jedna osoba u publici počne drugačije da razmišlja, kaže reditelj Tengelji Gabor.

  U predstavi su učestvovali glumci mađarske drame: Kalo Bela, Gal Elvira, Sič Hajnalka, Greguš Zalan, Kočiš Endre, Sloboda Budanov Marta, Vereš Imelda, Fridrih Gertruda i Sloboda Tibor kao i „mali” gostujući glumci. Kao i na svaku predstavu Dečjeg pozorišta, deca dolaze u pratnji roditelja, baka i deka ili nekog drugog odraslog iz njihove okoline, ali ovog puta će imati puno tema za razgovor posle ove predstave.

  J.P.V.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja