Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Želim da budem dobra nastavnica
  11.11.2013.

  Još samo jedan ispit deli Dariu Klipa, studentkinju Prirodno-matematičkog fakulteta do ulaska u razred u novoj ulozi, sa druge strane katedre

  Dariu Klipa smo upoznali kao učenicu generacije Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ avgusta 2005. u seriji tekstova „Kako rastu uspešna deca“ (Subotičke novine boj 31.). Iako, ili možda upravo zato što je bila uspešna u mnogim predmetima i učestvovala na brojnim takmičenjima nije baš jasno znala kojim bi putem dalje.

   230_1.jpg

  - Tako sam najviše zbog društva upisala Gimnaziju, duštveno-jezički smer. Tu sam s jedne stane otkrila da volim da pišem i svoju sklonost ka psihologiji, ali isto tako i da je matematika ono što uvek ostaje na prvom mestu liste mojih interesovanja – priseća se Daria kako se pre četiri godine ipak odlučila da upiše Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, smer - diplomirani profesor matematike.

  Danas je još samo Algebra 3., poslednji i jedan od težih ispita deli od momenta kada će ponovo da uđe u razred, ovaj put u novoj ulozi i sa druge strane katedre.

  - Istovremeno osećam i tremu i radost. Jedva čekam da počnem da radim ali se i sama pitam kakva ću biti nastavnica, da li ću biti stroga... U svakom slučaju želim da ostvarim dobar kontakt sa decom, ali i da zadržim distancu, da se zna ko je ko. Pre svega ću se truditi da im dobro objasnim gradivo i da svako može da nauči bar za pozitivnu ocenu, da moji đaci ne moraju da idu na privatne časove. Smatam da mi je to dužnost nakon svih ovih godina pripreme za taj poziv. Hoću da budem nastavnica koje će se generacije sećati po tome šta sam ih naučila.

  Završiti fakultet u roku sa visokim prosekom ocena današnjim uspešnim mladim ljudima nije cilj na kom se zaustavljaju već tek jedna od stepenica na kojoj tek časkom predahnu i kreću dalje.

  - Protekle četiri godine ozbiljno sam se posvetila fakultetu i rezultati nisu izostali. Do januara očekujem da položim i preostali ispit, a onda da se zaposlim i paralelno završavam master.
  Ali to nije sve. Ona uvek želi više i još toliko toga.

  - Matematika je bila moja želja, oduvek sam bila dobra u tome, ali su me zanimale i mnoge druge stvari.Volim da mi je vreme stalno ispunjeno. Zato razmišljam o tome čime bih se još bavila pored nastave, volela bih neki privatni posao, neki samo svoj poslovni kutak. Trenutno mi je zanimljivo knjigovodstvo pa bi to možda mogla da bude neka agencija, ili pošto volim da pravim razne sitnice neka kreativna radionica i prodavnica...

  Daria puno mašta, ali i postavi cilj i prati geslo – uvek može bolje. To je, kaže, ne čini nezadovoljnom onim što uradi već je, naprotiv, stalno vuče napred.

  - Sada maštam o tome da se zaposlim, da svojim trudom i radom obezbedim sve što je potrebno za život, da budem dobar nastavnik, uklopim se u kolektiv. Želim da postignem mir i sklad, da staloženo rešavam probleme baš kao moj ujak.

  S nostalgijom se seća osnovne škole, divi se sebi iz tog perioda jer joj se čini da je mnogo toga postizala, a sada uvek misli da bi moglo i više. Njen svet čine roditelji, momak i drugarice, pa kada vikende rasporedi na Suboticu gde je familija i Beograd u kom je dečko, vreme naprosto proleti.

  Pre osam godina omiljene knjige su joj bile „Dnevnik Ane Frank“ i „Poljubac“ Daniele Stil, a danas su to „Devojka od papira“ i „Zato što te volim“ od Gijom Muso. Nezaobilazan je i Dostojevski, a jedva čeka i malo slobodnog vremena da ponovo pročita „Derviš i smrt“ Meše Selimovića iz kog je najviše citata prepisala i koristila još od srednjoškolskih dana.

  - I daljevolim da čitam, da pronalazim lepe citate, beležim ih i u prigodnim prilikama upotrebim. Često mi je lakše da nešto napišem nego kažem. Zanimljivo mi je da smišljam razne kreativne poklone za drage ljude. Išla sam na folklor i fali mi igra, pa čim budem znala gde ću se zaposliti i živeti želim da naučim latinoameričke plesove. Verujem da čovek treba da sledi svoje snove i da se trudi koliko god može da ih dostigne.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja