Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Staro zdanje zgrade Pozorišta u novom sjaju
  Talijin hram konačno pod krovom!
  23.04.2015.

  • Stari deo Pozorišta sve brže dobija svoje prepoznatljive konture i svi koji su već izgubili nadu da će zgrada, koja je 2007. godine praktično bila srušena maltene do temelja, ponovo krasiti centar Subotice, sada zastaju da bi videli šta se krije iza zaštitnih mreža i skela oko ovog monumentalnog zdanja.

  2308_1.jpg
  Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada

  Porast temperature posle uskršnjih praznika omogućio je radnicima SMB Gradnje da nastave posao, i sada se ubrzano radi, od malterisanja u prizemlju, uvođenja elektroinstalacija pa do pokrivanja krova starog dela objekta.

  „Urađeno je torketiranje svodova – što znači da je pričvršćena čelična mreža na gornju ploču a zatim nabacan malter, sve je to fiksirano, napravljen je svod i gletuje se. Taj posao je ovde gotovo i završen. I uvođenje instalacija je pri kraju“, objašnjava nam Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada dok iz prizemlja krećemo u obilazak zgrade.

  2308_2.jpg
  Pogled na buduću pozornicu

  Fasada prema Korzu u fazi je „šimitovanja“ – finog malterisanja, i uskoro će, već naredne nedelje, početi gipsarski radovi, to jest vraćanje gipsanih ukrasa.  Ovde su već postavljeni i prozori i vrata. Fasada prema Trgu Slobode takođe se radi, a predstoji i malterisanje pročelja i stubova.

  „Rok za završetak ove, četvrte faze rekonstrukcije starog dela Pozorišta, je prva nedelja juna.  U toku zime nije se radilo oko dva meseca, isključivo zbog vremenskih prilika. Do juna ćemo kompletno zatvoriti zaštićeni deo objekta, a onda sledi uređenje enterijera. Za enterijer starog dela, bez nameštaja, biće potrebno oko 150 miliona dinara, konkurisaćemo za dodelu sredstava koja su predviđena za izgradnju objekata kulture, ali verovatno ta faza neće početi ove godine“, kaže Peter Blau.

  2308_3.jpg
  Balska dvorana

  Na spratu, koncertna dvorana dobija izgled stare, sa buduće galerije vidi se pozornica i parter, nekada raskošno centralno stepenište ponovo će biti od kamena.  Najvažnije je, kažu, što je zgrada pokrivena, jer su zidovi bili natopljeni vodom, a vlaga i mraz činili su svoje...  Stižemo i do krova, koji je već najvećim delom pokriven pocinkovanim limom i ima iste konture kakve je imao nekadašnji krov Pozorišta.

  2308_4.jpg

  „Materijal za krovopokrivanje je od legure cinka, bakra i titanijuma, nerđajući je i najkvalitetniji koji se može naći. Da bi se krovopokrivački radovi obavili, bilo je potrebno da temperatura bude najmanje 15 stepeni i sada je posao pri kraju“, objašnjava Peter Blau, dok majstori postavljaju lim na krov.

  2308_5.jpg

  Sa betonskog krova poslednje etaže novog dela zgrade, iznad koje je bio predviđen još jedan sprat ali se od njega odustalo, vide se krovovi okolnih zgrada subotičkog centra. Na žalost, većina je u veoma lošem stanju. Ali to je već neka druga tema.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja