Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Strucnjaci Instituta za javno zdravlje "Batut" boravili u Subotici
  Više žena među pušačima
  25.04.2015.

  U subotičkom Zavodu za javno zdravlje, 20. aprila, boravili su stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, koji su ukazali da preko 40 odsto radnog stanovništva koristi duvanske proizvode, među kojima su većinom žene.

  2317_1.jpg

  U okviru stručnog sastanka, organizovan je i seminar „Aktuelni pristupi u prevenciji i odvikavanju od pušenja“, a bilo je reči i o aktivnostima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Istraživanja Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazuju da je 8 odsto populacije konzumiralo neku od psihoaktivnih supstanci, najčešće marihuanu, a da više od trećine ukupnog broja stanovništva puši. Kada je reč o radno aktivnom stanovništvu u uzrastu od 18 do 64 godine, podaci pokazuju da preko 40 odsto njih koristi duvanske proizvode.

  Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, iako usvojen jos pre pet godina i pored nekih manjkavosti, pokazao je i dobre strane.

  - Zakon je dao smernice šta činiti u narednom periodu, a to je svakako osnaživanje nepušaca. U kafićima i ugostiteljskim objektima i dalje imamo grupu od deset nepušača i dva pušača. Anonimna istraživanja su pokazala da stanovništvu smeta taj duvanski dim, ali nemaju snage i sigurnosti da to i izraze. U mnogim razvijenim zemljama upravo su nepušaci doveli do preokreta i to bi trebalo da budu smernice za budućnost, da uočimo da su prava nepušača, iznad prava pušača - rekla je dr Biljana Kilibarda, specijalista socijalne medicine i šef Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut”.U Severnobačkom okrugu, u odnosu na ostale gradove, ne beleže se značajnije razlike, a podaci istraživanja Zavoda za javno zdravlje Subotica pokazuju, da trećina odraslog stanovnistva puši, a među njima je najviše žena. Gotovo identična situacija je i kod mlađe populacije, u uzrastu od 13 do 15 godina.  —Konzumiranje duvanskog dima je smanjeno u školama i na radnim mestima, ali i dalje nije smanjeno na očekivanu meru, ističu u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Sastanku u subotičkom Zavodu prisustvovali su i predstavnici Opšte Bolnice Subotica, Apoteke Subotica, Caritasa, Crvenog krsta, Kancelarije za mlade Grada kao i predstavnici zdravstvenih i drugih ustanova sa teritorije Severnobačkog okruga.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja