Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Kolonoskopija - zlatno pravilo dijagnostike i lakšeg (iz)lečenja obolelih od karcinoma
  Crna statistika raka debelog creva
  29.04.2015.

  U okviru Nacionalnog skrinining pregleda za rano otkrivanje raka debelog creva, koji je u toku u čitavoj Srbiji i u Subotici, lekari poručuju da je prevencija, odnosno rana dijagnostika, najznačajniji faktor kasnijeg uspešnog izlečenja bolesti.

  Karcinom debelog creva je po učestalosti druga vodeća maligna bolest od koje umire sve veći broj ljudi. U Srbiji godišnje od ove bolesti oboli oko 4.500 osoba, a umre oko 3.000, dok je u Severno bačkom okrugu 2013. godine obolelo 80 muškaraca i 85 žena, a umrle su 84 osobe.

  2332_1.jpg

  U Subotici je proteklog vikenda održana promotivna akcija na glavnom gradskom trgu, u cilju podizanja svesti i znanja o ovoj bolesti.  Akciju su zajednički organizovali suboticki Zavod za javno zdravlje, Nacionalno invalidsko udruženje „Ilco" iz Beograda, Udruženje pacijenata obolelih od debelog creva i jetre iz Beograda, Crveni krst Subotica, Dom zdravlja Subotica, Apoteka Subotica i Društvo za borbu protiv raka Grada Subotice.

  - Građani su imali priliku da vide maketu debelog creva, koja pokazuje koliko je statistika raka debelog creva ipak prilično crna.  Svako od nas može da spreči razvoj ove bolesti, a to podrazumeva redovno odazivanje na pozive za kontrole. Sugrađani su imali priliku i da prekontrolišu nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Imali smo slučajeve otkrivanja povišene masnoće u krvi, te smo odmah dali savet i uputili ih izabranom lekaru - rekla je dr Nada Kosic Bibic, lekar socijalne medicine u subotičkom Zavodu za javno zdravlje. Na trgu je bio postavljen i aparat koji meri nivo ugljen monoksida u vazduhu, cime su građani animirani na štetnost duvana.

  Fob test i kolonoskopijanajvažniji u dijagnostici

  Prema podacima Registra za rak, u Severnobačkom okrugu od 2006. do 2013. godine beleži se porast broja obolelih od karcinoma debelog creva. U 2013. godini obolelo je 80 muškaraca i 85 žena, a umrle su 84 osobe.  Najčešći faktori rizika su starosna dob, jer se ova bolest javlja najčešće iznad 50 godina života, genetske predispozicije, zapaljenske bolesti creva, kao i unos velikih količina masti i crvenog mesa.

  - Ukoliko pacijent vec dođe sa vidljivim krvarenjem u stolici, sa poremećajima perilstaltike, bolovima u stomaku, anemijom, gubitkom telesne težine i slično, to nam već ukazuje da je bolest već poodmakla. Veoma je bitno da se bolest u ranom periodu otkrije pomoću fob testa, on je jeftin i praktičan za pacijente. Može da se obavi u kućnim uslovima, jer pacijenti uzimaju uzorak stolice, donose ga kod izabranog lekara. Ukoliko je po očitavanju rezultata pozitivan, upućuje pacijenta na kolonoskopiju, u subotičku Bolnicu, koja se smatra zlatnim pravilom u dijagnostici ove bolesti - navela je dr Mihaela Budimski, PR subotičkog Doma zdravlja.  Testiranje na okultno, odnosno skriveno krvarenje, tzv FOB test prva je u nizu dijagnostičkih procedura koja se sprovodi kod pacijenata.  Ukoliko je test pozitivan, pacijent se šalje na dalju dijagnostiku, od kojih je najpouzdanija kolonoskopija. Ona se smatra zlatnim standardom u dijagnostici raka debelog creva.

  - Kolonoskopski pregled je veoma značajan.  Praktično, posle 50-e godine, bar jednom godišnje potrebno je uraditi takav pregled.  Akcija sa fob testom doprinosi da se karcinom debelog creva otkrije u ranoj fazi, gde pacijenti mogu da se izvuku iz ove teške bolesti - istakao je dr Stojan Trkulja, gastroenterolog u subotičkoj bolnici. Nacionalno invalidsko udruženje „Ilco" iz Beograda jedan je od organizatora manifestacije borbe protiv karcinoma debelog creva, a glavni cilj Udruženja je pomoć i podrška osobama koje žive sa specijalnim pomagalima, stomama i rad na edukaciji svojih članova.

  - Osnovni problem pacijenata je povučenost u sebe, depresija, strah kako će ga porodica i bračni drug prihvatiti. Naši članovi koriste pomagala odnosno diskove koji se lepe i kese koje dolaze na njih. Vec 13 godina možemo da ustanovimo pet vrsta tih pomagala, ali imamo i dalje problema, jer nekim pacijentima oni prijaju, drugima ne. Zato je bitno da hirurg napiše da pacijent ima pravo na 10 diskova, 60 kesa, a da pacijent bude obučen da bira ta pomagala - istakla je Snezana Cmiljanic Milojevic, predsednica Udruženja Ilco.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja