Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Gradskoj kući promovisan vodič kroz Suboticu i okolinu - autora Blaška Gabrića
  Sunčana jesen života u zavičaju
  29.04.2015.

  Matica Useljenika i povratnika Srbije, osnovana ove godine, Regionalna privredna komora Subotica i Gradonačelnik Jene Maglai podržali su promociju knjige „Sunčana jesen života u zavičaju”, autora Blaška Gabrića, koja je i svojevrsni turistički vodič kroz Suboticu i okolinu.  Promocija je održana početkom aprila, u Velikoj većnici Gradske kuće, a lokalna samouprava je suizdavač knjige, koju će dalje promovisati i RPK Subotica kao i Matica useljenika.

  2334_1.jpg

  Knjiga je izuzetno korisna za sve turiste, sportiste i privrednike koji prvi put dolaze u Suboticu, a prema rečima Blaška Gabrića, predsednika Matice useljenika i povratnika Srbije, posebno će biti koristan osvrt knjige na naše penzionere u inostranstvu.

  2334_2.jpg

  —Prema staroj narodnoj poslovici „Svuda prođi - kući dođi, ovom knjigom ih pozivamo da poznije doba svog života provedu u našem kraju- svom zavičaju. U zemljama u inostranstvu ima preko 300.000 naših državljana, koji su svoje penzije zaradili dugogodišnjim radom. Ovu ideju su podržali Grad i Pokrajina, pa i Republika, čime bi se upravo tim ljudima omogućilo da iskoriste turističke i druge potencijale Subotice i okoline, te da određeni period svog života provedu u svojoj domovini, jer sa svojom penzijom mogu jeftinije i lagodnije da žive u Srbiji, istakao je Gabrić, naglašavajući i važnost zdravstvenog turizma koji je sve popularniji, "jer jedna zubna proteza sa avionskom kartom staje kao jedan zub u evropskim i zemljama sveta."

  -Imao sam sopstvenu uspešnu štampariju Europe Printing service u Hamiltonu, ali taj visoki TV toranj u Torontu, nije mogao da mi zameni staru Gradsku kuću u Subotici.  Vratio sam se u rodni grad, ali nisam mogao mirovati i tu sam osnovao novu štampariju, uprkos brojnim birokratskim barikadama, radio dugi niz godina. prošavši kroz sve te lavirinte poslovne i životne, odlučio sam da osnujem UG matica useljenika i povratnika Srbije, radi pružanja pomoći povratnicima, naglašava Gabrić i u uvodniku svog vodiča.

  Četvrtu stranu vodiča "Sunčana jesen života u zavičaju" krasi i dopis Patrijarha srpskog irineja, 2012.  godine, kao podrška predsedniku Matice useljenika. Podršku su osim gradonačelnika Jenea Maglaia uputili i subotički biskup Janoš Penzeš i predsednik republike Srbije Tomislav Nikolić, koji je istakao i "da je Subotica grad čudesne arhitekture, zavodljive prirode, sa brojnim mogućnostima za razonodu i uživanje, što ste Vi dragi povratnici zaista zaslužili ".

  Predsednik RPK Subotica Slobodan Vojinović istakao je, da ova knjiga predstavlja ličnu kartu Grada, koju bi svako ko prvi put dođe u Suboticu trebalo da ima.

  U Turističkoj organizaciji ocenjuju, da je ovaj projekat dobar način promocije turističkih potencijala Subotice i okoline. Osim izuzetnih fotografija i informacija o Subotici, Paliću i okolini, ilustrovanim prelepim hotelima i turističkim destinacijama i ponudama, u vodiču je naznačen i prelet kroz istoriju, zaštićeno gradsko jezgro sa secesijskim zdanjima, kulturnim manifestacijama i festivalima, verskim objektima, hotelima, vilama, pansionima, značajne su i mogućnosti i objekti u kojima se sprovodi briga o starima, o zdravstvenim i ostalim ustanovama i značajnim servisnim informacijama. I na kraju, vodič krase i izuzetne korice, unutar kojih je i mapa Grada i najlepši gradski objekti secesije, koji plene pažnju svakog čitaoca a donose potrebne praktične informacije za svakog turistu.

  N.Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja