Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Prim Dr Branko Miljački, gastroenterolog - o potrebi organizovanog skrininga raka debelog creva i u Subotici
  Minimalna čekanja na kolonoskopiju
  30.04.2015.

  Na teritoriji Severnobačkog okruga, organizovani skrining sprovodi se jedino u opštini Mali Iđoš!

  Oportuni skrining program za rano otrivanje raka debelog creva koji se sprovodi u našem gradu i pored prednosti, ima i mane, jer ne sadrži ukupnu obradu podataka o pacijentima. Skrining bi trebalo da se obavlja u sklopu organizovanog Nacionalnog skrininga, kaže Prim dr Branko Miljački, gastroenterolog u subotičkoj bolnici i koordinator za skrining. Iako se u subotičkoj bolnici, u poslednje vreme, beleži porast obolelih od raka debelog creva, lekari ipak ističu da se taj broj uklapa u prosek u odnosu na Srbiju, te da porast nije enorman, nego da se on konstantno povećava iz godine u godinu.

  Samo oportuni skrining...

  Prim dr Branko Miljački

  Prim dr Branko Miljački, gastroenterolog
  u
  subotičkoj bolnici

  - Ne mogu da tvrdim da je u poslednjih godinu dve dana, posebno porastao broj pacijenata obolelih od raka debelog creva. Ukoliko skrining budemo sprovodili kako treba i budemo obuhvatili veći broj stanovnika (obuhvat celokupne populacije u našim uslovima za sada je nemoguć), odnosno ukoliko on bude organizovan, a ne samo oportuni, delimičan, kao što je sada, broj obolelih će sigurno biti manji, jer je nama cilj da pronađemo bolesti koje prethode raku debelog creva i da ih efikasno lečimo - ističe Prim dr Branko Miljački, gastroenterolog u subotičkoj bolnici.  

  On navodi da je Subotica nabavila imunološke testove, kojima sprovodi alternativni, oportuni skrining. - Oportuni skrining koji se sprovodi u Subotici, podrazumeva da se na pregled pozivaju stanovnici određene starosne dobi, da od izabranog lekara dobijaju testove, obave testiranje u kućnim uslovima i rezultate donose svom lekaru. Manjkavost je što oportuni skrining nema ukupnu obradu podataka, jer nije u sklopu Nacionalnog organizovanog skrininga, dakle državnog, već je to svedeno na naš lokalni nivo. Problemi su kadrovske prirode, jer Institut za javno zdravlje Srbije propisuje broj lekara, potrebnih za skrining raka debelog creva, a mi ne ispunjavamo kadrovske uslove, odnosno nemamo dovoljan broj gastroenterologa - endoskopista koji su kvalifikovani za obavljanje skrininga.  Nadam se da će se ova situacija uskoro popraviti, te da ćemo se i mi uključiti u ovaj organizovani Program - ističe Prim dr Miljački.

  U subotičkoj bolnici skrining rade dvojica endoskopista sertifikovanih za skrining, a potrebna su, prema rečima dr Miljačkog, još najmanje dva.

  Helikobacter pyloriupozorenje na rak želuca

  Za ranu dijagnostiku raka debelog creva prvo se radi fob test na prikriveno krvarenje u stolici, a izabrani lekar određuje da li je u zavisnosti od rezultata testa, potreban uput specijalisti.  Od ukupnog broja testiranih, kako tvrde u subotičkoj bolnici, mali broj bude kolonoskopiran, jer se kvalitetnim testovima dobija manji broj lažno pozitivnih uzoraka kod pacijenata.

  - Taj broj je manji od pet odsto od svih testiranih imunološkom fob metodom.  Nema dužih čekanja na kolonoskopski pregled, ona su oko dve nedelje. Od ukupnog broja pacijenata koje smo prošle godine pregledali ovom metodom, nismo otkrili ni jednog pacijenta sa rakom debelog creva, ali zato jesmo razne druge poremećaje ovog organa, poput polipa, i to kod 30 do 40 posto pacijenata.  Kada je u pitanju karcinom želuca, on se ređe dijagnostikuje u poslednje vreme, u odnosu na ranije periode, a prema najnovijim podacima, ova bolest se direktno povezuje sa pojavom Helikobacter pylori infekcije - ističe naš sagovornik. Kolonoskopija se inače u subotičkoj bolnici u sklopu skrininga radi bez anestezije. Za mnoge pacijente ovaj pregled je malo neprijatan, ali u ovoj ustanovi kažu, da se nadaju da će uskoro omogućiti odgovarajuće uslove za obavljanje ovog pregleda sa analgosedacijom. Dr Miljački je mišljenja, da je analgosedacija dobra metoda, ali da smanjuje ukupan broj pregleda.

  - Dnevno pregledamo 7 do 8 pacijenata, a pod analgosedacijom bi mogli pregledati samo polovinu, što bi bilo nedovoljno, a samim tim i loše po pacijente. Po lekaru, u bolnici mesečno uradimo oko 40 kolonoskopija - tvrdi Prim dr Miljački. Dodaje da odelenje gastroenterologije trenutno raspolaže samo sa jednim kolonoskopom, te da obzirom da je drugi na remontu, dobro bi došao još jedan aparat. Na odelenju gastroenterologije trenutno radi pet lekara- specijalista, a četvorica rade endoskopske preglede. Edukaciju za skrining program na rak debelog creva prošla su dva gastroenterologa.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja