Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Proslava jubileja 53 godine postojanja Moderne galerije „Likovni susret” Subotica
  Pet decenija poverenja u ideje umetnika
  01.05.2015.

  Moderna galerija „Likovni susret” Subotica obeležila je svoj 53. rođendan, 28. aprila, a direktorka Nela Tonković je istakla da je ovo proslava pola veka poverenja i veza građenih decenijama – poverenja u umetnika i njegovu ideju, kustosa i njegovu interpretaciju teme, poverenja u sopstvene snage i mentalne snage publike.

  Ona je podsetila da je Galerija osnovana 1962. godine, kao ustanova za proučavanje, kolekcionisanje i komunikaciju svih formi savremene umetnosti.

  2343_1.jpg

  —Trajanje su obeležile velike manifestacije jugoslovenskog slikarstva, grafike i umetničke keramike, kao i formiranje i vođenje brige o kolekciji Galerije.  Deleći sudbinu društva i zajednice u kojoj deluje, Moderna galerija ’’Likovni susret’’ Subotica redefinisala je svoju misiju, usmeravajući je pre svega na potrebu izgradnje ustanove kao dostupnog, komunikativnog, otvorenog i polemičkog prostora za razumevanje i stupanje u aktivan odnos sa savremenom umetnošću, čvrsto verujući u transformativni potencijal umetnosti, ocenila je Nela Tonković.

  2343_2.jpg

  Direktorica Moderne galerije „Likovni susret” je u obraćanju gostima i publici iznela i lične utiske rečima „Rasli smo i razvijali se zajedno sa vama, zahvaljujući vama i zbog vas”.

  Proslava je obeležena otvaranjem izložbe K67 (Crveni kiosk) i koncertom Kamernog sastava Subotičke filharmonije, poklonom Galeriji i njenoj publici.

  Sjaj i beda „Crvenog kioska”

  Povodom jubileja, u Modernoj galeriji „Likovni susret“ Subotica otvorena je izložba K67 (Srveni kiosk). Izložbu čine radovi vizuelnog umetnika Aleksandra Zarića i istoričara umetnosti Ivana Manojlovića, fotografije koje govore o tom čuvenom kiosku koji se u žargonu zove „Crveni kiosk“, mada nije uvek bio crven. Ime je dobio po godini u kojoj ga je patentirao tada mladi slovenački arhitekta Saša Mehtig.

  To inovativno i praktično rešenje je kao primer urbanog dizajna 1970. predstavljeno u britanskom časopisu Design, a zatim i uvršteno u Kolekciju dizajna Muzeja moderne umetnosti iz Njujorka. Pored međunarodnog priznanja imao je i veliki uspeh na tržištu.

  —Umetnički tandem Manojlović i Zarić, koji više godina radi zajedno na različitim fotografskim projektima, fotografijama ove vrhunski dizajnirane, a danas monstruozno izmenjene module u različitim gradovima širom Srbije, kroz kiosk kao paradigmu društva u (večnoj) tranziciji prati regresiju, kroz koju društvo prolazi nasuprot modernizacijskom iskoraku – kaže između ostalog u svom tekstu u Katalogu kustostkinja, istoričarka umetnosti Ana Panić.

  —U kontekstu socijalističkog uređenja, dobar dizajn je smatran pomoćnim sredstvom, koje će ubrzati modernizaciju i oblikovati životno okruženje novog čoveka socijalizma u kom će se osećati prijatno. Projekat možemo posmatrati i iz perspektive rodnog pitanja i ženske enmancipacije ( jer u kioscima i trgovini uopšte najčešće su radile žene), koja je posmatrana u okviru sistema radništva i radničke klase i pre svega u odnosu na prava iz oblasti rada. U tom kontekstu, radno mesto možemo gledati kao simboličko mesto modernosti, obeležje drugačije i bolje budućnosti u koju se verovalo.

  L.R.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja