Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Eko centar na Paliću bio domaćin skupa hirurške Sekcije Srpskog lekarskog društva
  Novine u laparaskopskoj hirurgiji
  06.05.2015.

  Oko 200 vrsnih hirurga iz Srbije, među kojima i lekari subotičke Opšte bolnice, prisustvovalo i razmenjivalo iskustva iz oblasti hirurgije, a u najavi je personalizacija tretmana karcionoma rektuma, koji će posle nekoliko pilot projekata, početi da se sprovodi i u našoj zemlji.

  2361_1.jpg

  U Eko centru na Paliću održan je sastanak hirurške Sekcije Srpskog lekarskog društva, a među predavačima su se našli eminentni stručnjaci, koji su govorili o vaskularnoj hirurgiji, hirurgiji debelog creva, kao i žučnih puteva.

  2361_2.jpg

  Organizatori sastanka bili su Opšta bolnica Subotica i Srpsko lekarsko društvo, a stručni skup zvanično je otvorio gradonačelnik Subotice Jene Maglai, koji je učesnicima poželeo dobrodošlicu i puno uspeha u stručnom radu.

  Dr Edgar Ormai, načelnih hirurgije Opšte bolnice u Subotici, jedan je od glavnih organizatora skupa.

  - Ovaj skup je još jedna prilika za napor više, da se subotička bolnica stabilizuje kao jedna od vodećih ustanova koja se bavi ovom problematikom. Zahvaljujem se svima koji su došli da razmenimo iskustva, kao i Gradu na pomoći, da se ovako značajan skup održi baš u Subotici - istakao je dr Ormai.

  Dr Goran Bićanin, direktor Opšte bolnice, istakao je da je službi hirurgije koja je organizator skupa, čast da ugosti eminentne hirurge iz cele Srbije koji su nekada bili učitelji lekarima u bolnici u ovoj oblasti, a da je cilj ovog skupa da se razmene iskustva iz hirurgije, u smislu kvalitetne medicinske edukacije lekarskog kadra.

  Na skupu se govorilo i o istorijatu vaskularne hirurgije u Opštoj bolnici, kao i o novinama iz oblasti hirurgije debelog creva i žučnih puteva. Među predavačima bio je i akademik prof.  dr Zoran Krivokapić, koji je već 20 godina saradnik subotičke bolnice. On je govorio o personalizaciji tretmana karcionoma rektuma, koji će posle nekoliko pilot projekata, početi da se sprovodi i u našoj zemlji.

  - Znamo da postoje vodiči dobre prakse u svetu, koji prate dijagnostiku i lečenje karcinoma, ali po prvi put razgovaramo o tome da prilagodimo terapiju svakom pacijentu posebno. Govorio sam o karcinomu rektuma i kolona, koji su danas u velikom broju prisutni u našoj sredini i može se reći da ima oko 4 i po hiljade operisanih pacijenata u Srbiji svake godine. Ako govorimo o personalizaciji, mislim da ćemo na taj način da uštedimo sredstva, ako prilagodimo terapiju pacijentu, tako da on dobije samo ono što će njemu koristiti - rekao je dr Krivokapić.

  Na Odeljenju hirurgije Opšte bolnice godišnje se obavi oko 3.000 hirurških intervencija, pored onih koje se izvrše u okviru hirurških grana kao što su ginekologija i ortopedija. Na skupu su najavljene i novine u ovoj medicinskoj grani, pre svega u oblasti laparaskopskih operacija.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja