Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Novembar - posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti
  08.11.2013.

  Mesec novembar je prema Međunarodnom i Nacionalnom kalendaru zdravlja posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti. To je period tokom kojeg je potrebno ukazivati na svu složenost savremenog načina života iz kojeg se rađa sva složenost problema koje stvaraju bolesti zavisnosti u zdravstvenom, socijalno-ekonomskom i opšte društvenom smislu, i koji se prelamaju kroz osobu – zavisnika, porodicu, užu ali i širu društvenu zajednicu. Potrebno je svestrano sagledati uzroke nastanka ovih sve proširenijih bolesti i u našem stanovništvu i svuda u svetu, i planski delovati u zajednici celovitim pristupom. Savremena socijalna sredina je prepuna različitih faktora koji pogoduju razvijanju i učvršćivanju određenih navika u okviru načina (stila) života sve većeg broja, sve mlađih ljudi koji će kasnije zbog toga imati, u različitom obliku, ali isključivo štetne posledice prevashodno na zdravlje, a potom i na sve aspekte života.

  237_1.jpg

  Kofein (kafa, čokolada, energetska pića), nikotin, alkohol, droge i anabolički steroidi su hemijske supstance, sa psihoaktivnim delovanjem, koje stvaraju psihičku i fizičku zavisnost i dovode do nastanka bolesti zavisnosti. Postoje i druge zavisnosti koje čovek razvija u savremenom dobu a nisu povezane sa određenom hemijskom supstancom. Dobro su nam poznate i one: zavisnost od interneta, od kocke i klađenja, od mobilnog telefona, od kupovanja (kupoholičari), kao i zavisnost od rada ili “časna“ zavisnost (radoholičari).
  Stručna javnost je jednoglasna: ovo su jedine bolesti za čije sprečavanje je dovoljna snaga sopstvene volje. Snaženje osobe i porodice je uvek najvažnije a istovremeno je moguće na tome raditi u okviru svake društvene zajednice, svakako na nivou onoga što aktuelno opšte-društveno stanje dozvoljava.

  S.Đ.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja