Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Promocija knjige dr Milana Micića „Srpsko dobovoljačko pitanje u Velikom ratu (1914-1918)“, o manje poznatim srpskim ratnicima
  Dobrovoljci sa više meridijana sveta
  14.05.2015.

  U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ predstavljena je publikacija istoričara Milana Micića „Srpsko dobrovoljačko pitanje u Velikom ratu“. Pevačka grupa „Zvuci s kamena“ upotpunila je ovo veče prigodnim pesmama.

  2394_1.jpgU vekovnoj borbi srpskog naroda za slobodu i ponovno ostvarenje vlastite nezavisne države, ispisane su brojne naučne, istorijske studije, ali se relativno manje zna, ili je barem široj javnosti manje poznata činjenica, da je u ostvarivanju tih slobodarskih želja, ne mali doprinos dao i brojni srpski živalj izvan srpske državne teritorije, dakle iz bližih ili daljih susedstava, pa čak i sa dalekih meridijana sveta.

  O suštini, smislu, obliku i obimu učešća tih ljudi u borbi za slobodu srpskog naroda, pa i za južnoslovensko ujedinjenje – temeljno piše istoričar dr Milan Micić u studiji „Srpsko dobovoljačko pitanje u Velikom ratu (1914- 1918)“, čija je subotička promocija održana u četvrtak, 23. aprila u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“. Ova knjiga u izdanju „Banatskog kulturnog centra“ iz Zrenjanina i Izdavačkog odelenja Radio-televizije Srbije, po mišljenju recenzenta dr Aleksandra Životića, predstavlja „sublimiranu istoriju srpskog dobrovoljačkog pokreta u Prvom svetskom ratu, prilagođenu ne samo potrebama stručne javnosti, već i šire čitalačke publike“, pa je – nastavlja recenzent – „u totalitetu prikazao kako je izgledalo dobrovoljačko pitanje u Velikom ratu i koliki je doprinos ratnih dobrovoljaca trijumfu Srpske vojske u do tada najvećem oružanom sukobu u ljudskoj istoriji“.

  Drugi recenzent, dr Dmitar Tasić, još precizira da je ovo celovita studija dobrovoljačkog pokreta u kojoj je autor „predstavio događaje koji prikazuju uspone i padove u razvoju dobrovoljačkog pokreta tokom rata, razlike u motivima i očekivanjima kako samih dobrovoljaca, tako i srpskog vojnog i političkog vrha, Jugoslovenskog odbora i srpskih ratnih saveznika. Predstavljene su i promene u zvaničnoj politici srpske vlade prema dobrovoljačkom pokretu koji je viđen ne samo kao resurs za popunu srpskih guibitaka, već i kao važno političko oruđe u procesu ujedinjenja“.

  Dakle, autor ove knjige obrađuje fenomen, odnosno pojavu dobrovoljačkog pokreta i pre njegove najizraženije pojave vezane za Prvi svetski, ili Veliki rat, pa govori i o primerima ovakvih pokreta u nas još iz vremena ratova vođenih na poprištima Balkana u takozvanom „Velikom“ ili „Bečkom ratu“ (1683 – 1699), koji je doveo do masovnih ustanaka Srba i njihovog učešća u austrijskoj vojsci, koja je nagnala Tursku na povlačenje skoro do Kosova, da bi potom kao dobrovoljci opet učestvovali i u potonjim austro-turskim ratovima i to pod imenom „frajkora“.

  Dr Milan Micić istakao je izuzetan značaj srpskih dobrovoljaca u Velikom ratu, koji su kao stanovnici stranih država, Austrougarske, Amerike i brojnih drugih zemalja sveta, nemajući obavezu da ratuju, dobrovoljno podneli veliku žrtvu za otadžbinu, rizikujući sigurnost svojih porodica i lične živote.  Ovom knjigom, nastalom sto godina kasnije, autor želi, kako kaže, da rasvetli i istakne nepravedno zaboravljeni značaj tih dobrovoljaca i daruje im bar deo pomena koji zaslužuju.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja