Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Međunarodni dan sećanja na preminule od side obeležava se 17. maja
  U Subotici nema novoobolelih od HIV-a
  16.05.2015.

  Brojne organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom i pružanjem podrške i pomoći osobama koje žive sa HIV-om i AIDS-om, obeležiće u nedelju 17. maja, Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a.  Na gradskim trgovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu i Subotici će se simbolično razviti crvene mašne i upaliti sveće, dok će okupljeni građani moći da ispišu poruke i upute reči podrške osobama koje žive sa virusom HIV-a i obolelima od AIDS-a.

   2403_1.jpg

  - Od početka epidemije 1984.  godine u Srbiji je registrovano preko 3.000 osoba inficiranih HIV-om, od tog broja njih 1.700 je obolelo, a 1.100 umrlo. U Severnobačkom okrugu prvi slučaj infekcije je zabeležen 1985. godine i od tada evidentirano je 54 slučaja.  Njih 22 je obolelo od AIDS-a, a 11 osoba je umrlo. Od 2013. godine, u Subotici nije bilo novoobolelih slučajeva. Stanje u Srbiji je alarmantno, jer predstavljamo zemlju sa najvećom prevalencom HIV-a u regionu, a isto tako stope diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om i dalje su velike, pogotovo kod žena - rekla je dr Gordana Krtinić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotice.

  Posebna pažnja skreće se na brojne probleme koje prate ovu populaciju u lečenju i ometaju njihov normalan život kao i uključivanje u sve društvene tokove. Tim povodom upućen je apel najvišim državnim organima, kao i Ministarstvu zdravlja da se sa organizacijama civilnog društva što pre napravi zajednička platforma i krene sa aktivnostima, kojima bi se rešila neka od najvažnijih pitanja ove zajednice.  Boris Kovačić, predsednik Udruženja "Stav +" rekao je između ostalog da se ona pre svega odnose na određeni član Krivičnog Zakona, koji reguliše dostupnost lekova i uvođenje medikamenata novije generacije, dužih rokova terapije kao i na određene administrativne prepreke.  

  - Upravo zato smo i podržali Udruženje "Stav +" koje se na teritoriji Subotice bavi problemima i zaštitom prava obolelih od AIDS-a, istakao je Milimir Vujadinović, član Gradskog Veća zadužen za socijalnu zaštitu.

  Preko 1200 organizacija u 115 zemalja sveta obeležava još od 1983. godine pomen na preminule od AIDS-a, a u Srbiji se održava 11. put.

  Aktivnosti subotičkog udruženja "Stav+", koje će se sprovesti na šetalištu ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću i Plave fontane, pored Globalnog fonda za decu iz Vašingtona, podržala je lokalna samoprava, a partneri organizacije su Crveni krst, Zavod za javno zdravlje, Otvoreni univerzitet i Dečje pozorište.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja