Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  25. Nedelja zdravlja usta i zuba
  Osmehni se zdravo
  17.05.2015.

  Subotica se i ove godine uključila u obeležavanje 25. Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se obeležava svake godine u trećoj nedelji meseca u celoj Srbiji, a ove godine ona će trajati od 18. do 24. maja.

  2407_1.jpg

  Ovog puta manifestacija se obeležava pod sloganom „Osmehni se zdravo”. Osnovna poruka lekara je da se zdravlje usta i zuba mora čuvati tokom čitavog života, a ove godine poseban akcenat dat je na decu predškolskog i školskog uzrasta. Opšte preporuke očuvanja zdravlja usta i zuba za odraslo stanovništvo su: održavanje higijene, redovno pranje zuba, poseta stomatologu, smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana, prestanak pušenja, značajno smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola.

  — U okviru kampanje, raspisan je Konkurs na nacionalnom nivou za literarni sastav i likovni crtež za mališane i decu iz vrtića i subotičkih škola na temu „Osmehni se zdravo”, koji će nakon proglašenja najboljih na nivou Okruga, biti poslati i na nacionalni nivo ocenjivanja - izjavila je dr Zorica V. Dragaš, iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica.

  U Stomatološkoj službi Doma zdravlja kažu da se zahvaljujući redovnoj poseti stomatologu i edukaciji roditelja i dece, procenat školske dece sa svim zdravim zubima povećao na 40,32 odsto što je značajan pomak u odnosu na prethodne godine.

  — Takođe i procenat dece u ovom uzrastu kod kojih je urađena zaštita zuba je 89,70 odsto. Da bi ovi procenti bili još viši, odlučili smo da u ovogodišnju kampanju najviše uključimo decu. Tako će u petak, 15. maja u atrijumu hotela „Galerija” biti postavljena izložba dečijih radova na temu „Osmehni se zdravo” kao i štandovi Stomatološke službe Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje i „Apoteke Subotica” — najavila je dr Iboja Koso iz Stomatološke službe Doma zdravlja Subotica.

  Prema poslednjem istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine, u Srbiji je 45,6 odsto stanovništva procenilo stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro, čak 14 odsto više nego 2006. godine.  Ipak, lekari smatraju da bi taj procenat trebalo biti mnogo viši.  U prilog toj činjenici govore podaci da samo 8,3 odsto stanovništva uzrasta 25 godina i više, ima sve svoje zube, a najviši procenat onih koji redovno peru zube je među mladima uzrasta od 15 do 24 godine i iznosi 72, 9 odsto.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja