Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Dečjem pozorištu odigrana predstava namenjena prevenciji vršnjačkog nasilja
  „Bila je to samo igra”
  17.05.2015.

  Povodom obeležavanja Nedelje Crvenog krsta od 8. do 15.  maja, u okviru aktivnosti koje je Gradska organizacija Crvenog krsta tim povodom organizovala, u utorak, 12. maja u subotičkom Dečjem pozorištu odigrana je predstava "Bila je to samo igra", sa temom prevencije vršnjačkog nasilja.

  2408_1.jpg

  Ova zanimljiva predstava ispunila je i poslednje mesto sale Dečjeg pozorišta, a najveći deo publike činili su učenici osnovnih i srednjih škola iz Subotice, koji su došli da odgledaju svoje drugare, glumce u ovoj predstavi.

  Na zanimljiv i mladima veoma razumljiv način, devetoro mladih glumaca poručilo je svako na svoj način, koliko je vršnjačko nasilje rasprostranjeno, koji su njegovi oblici i kako ga ne treba sprovoditi.

  Glavni lik u predstavi je jedanaestogodišnji Jovan Bićanin, učenik Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" koji igra Tonija, krupnijeg dečaka koji stalno dosađuje drugarima jer neprestano želi da jede, te će biti neprestano odbacivan i ismevan od strane svojih starijih drugova.

  - U školi kao i u predstavi, pokazujemo da postoji mnogo agresivne dece i omladine. Predstava je dobar primer te negativne pojave, a nasilje po meni ne bi trebalo da se toleriše u školi i trebalo bi izmisliti kaznu - rekao nam je mlađani Jovan.  Siniša Stjepanović, jedan od glumaca u predstavi, ima 19 godina, završio je srednju Medicinsku školu, radi u Pozorištu, a u predstavi u dobrom delu prikazuje svoj negativan odnos sa ženom kao i primenu sile u međusobnom odnosu sa njom. Kaže da je njegova poruka i ostatka ekipe da se deci prikaže šta ne treba da rade, a pri tom izdvaja pušenje, uzimanje alkohola, nasilje u ljudskim odnosima i iskrivljene moralne vrednosti.

  Karla Rudić, osamnaestogodišnjakinja koja završava Gimnaziju, ispričala nam je da su u predstavi svi protiv Tonija, što je pogrešno. Opisujući rad sa rediteljem predstave, rekla je da je on dragocen i lep i da se sa glumcima povezao kao da su porodica, te da se prema njima ponašao više kao drug, nego reditelj.

  -Kao devojka nisam ugrožena u smislu bilo kakvog nasilja, ali mogu da kažem da poznajem puno devojaka i žena koje jesu.  Protiv sam bilo kakvog nasilja - rekla nam je Karla.

  Predstavi su prisustvovali i predstavnici subotičkog Crvenog krsta, a njihov sekretar dr Siniša Trajković, rekao je da je predstava rezultat odlične saradnje sa Dečjim pozorištem u Subotici jer može da se veže za programske aktivnosti Crvenog krsta, od kojih je jedna i vršnjačko zlostavljanje. Dodao je da je ovo još jedan način na koji Crveni krst želi preventivno da deluje u radu sa mladima na ovu temu i ujedno apel na buđenje svesti kod mladih na štetnost vršnjačkog nasilja.

  Predstavu "Bila je to samo igra" režirao je glumac Luka Mihovilović prošle godine u maju, a do sada je izvedena 11 puta u Subotici. Kako nam je potvrđeno, ova mlada družina glumaca planira da uskoro poseti još neke gradove u Srbiji, kako bi izvela ovu zanimljivu i poučnu predstavu.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja