Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Udruženje amputiranih i rođenih sa malformacijama Severnobačkog okruga i dalje muku muči sa prevozom
  Iz gradske kase očekuju kombi vozilo
  19.05.2015.

  Udruženje amputiranih i rođenih sa malformacijama i dalje muku muči sa kombi vozilom, koje je u izuzetno lošem stanju, a prevozi oko 600 osoba sa invaliditetom.  U lokalnoj samoupravi kažu, da postoje šanse da se ovaj dugogodišnji problem rebalansom budžeta konačno reši.

  Stipan Ćakić, predsednik Udruženja
  Stipan Ćakić,
  predsednik Udruženja

  Iako je Udruženje amputiranih i rođenih sa malformacijama ove godine dobilo od lokalne samouprave u odnosu na lane, gotovo dupli iznos sredstava, u Udruženju kažu da su ona i dalje nedovoljna da se reše neki gorući problemi, koji traju godinama. Na prvom mestu misli se na kombi vozilo, koje je preko potrebno kako članovima ovog Udruženja tako i ostalim koje imaju osobe sa invaliditetom a koje ga zajednički koriste.

  U ovom Udruženju kažu da su zahvalni lokalnoj samoupravi na iznosu koji im je dodeljen ove godine a koji je znatno veći u odnosu na prošlu, oko 164.000 dinara, te da se može oceniti, da kao nevladin sektor imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom.  Međutim, problem kombi vozila postao je alarmantan.

  - U više navrata smo upućivali zahteve, zajedno sa Centrom za pravi život i predsednikom Dejanom Đokićem, za rešavanjem ovog gorućeg problema. Postojeće kombi vozilo staro je preko 15 godina, koristi ga oko 600 osoba sa invaliditetom i u veoma je lošem stanju, tolikom, da skoro vrata ne otpadaju - objašnjava Stipan Ćakić, predsednik Udruženja.

  U lokalnoj samoupravi kažu, da su upoznati sa ovim problemom i da i pored ograničenog budžeta postoje nade da se ovaj problem reši.

  - Gradska Uprava ima jedan kombi koji je ustupljen ne samo ovom Udruženju nego ga koriste i ostala koja imaju lica sa invaliditetom.  Nažalost to je jedino vozilo koje je za sada dostupno.  Grad plaća vozača, gorivo, održavanje vozila, vozilo jeste staro desetine godina, nije klimatizovano i ja stojim iza toga da je iz tog razloga neuslovno. Zahtev Udruženja je opravdan, ali prema našim procenama nabavka takvog novog vozila košta između 5o i 100 hiljada evra. Lično sam se i tokom usvajanja budžeta za 2015. a i sada kada je u pripremi njegov rebalans, zalagao da da Grad opredeli sredstva za nabavku jednog takvog vozila.  Naravno da treba uzeti u obzir sve potrebe koje ovaj Grad ima, i na osnovu toga doneti Odluka da li ćemo biti u mogućnosti da kupimo novo vozilo za te namene, rekao je Milimir Vujadinović, član Gradskog Veća zadužen za socijalnu zaštitu.

  U Udruženju amputiranih i rođenih sa malformacijama kažu, da sem kombi vozila postoje i drugi problemi koje treba rešavati, poput nedovoljne širine prilaznih rampi za invalidna lica kojih primera radi još uvek nema u nekim ustanovama poput apoteka, neadekvatno urađenih parking mesta, ali i da je zapošljavanje osoba sa teškim invaliditetom, odnosno osoba u kolicima još jedna od stvari koja tišti ova lica. U ovom Udruženju trenutno sa teškim invalidetom ima sedmoro osoba u kolicima, jedno lice je zaposleno, a jedno bi moglo da radi, a posla kako tvrde članovi nema.

  - To je globalno pitanje, ne samo naše lokalne samouprave. Na svaki način pokušavamo iako imamo zabranu zapošljavanja do kraja godine, da nađemo modalitete da angažujemo osobe sa invaliditetom da rade. Prošle godine smo organizovali Sajam zapošljavanja isključivo za osobe sa invaliditetom. Ideja je da to sprovedemo i ove godine na posebnom štandu Sajma koji će biti samo za osobe sa invaliditetom.  Nijedno Udruženje osoba sa invaliditetom, kada su nam uputili zahtev za Javne radove nije odbijeno, procenat odobrenih sredstava je iznad 70 odsto - rekao je Vujadinović.

  Udruženje amputiranih i rođenih sa malformacijama Severnobačkog okruga ima 27 članova, od 20 do 80 godina starosti.Procenjuje se da u Subotici ima oko 12.000 osoba sa raznim oblicima invaliditeta, od toga je oko 3.000 sa teškim oblicima invalidnosti, odnosno u kolicima.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja