Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Počela izgradnja Kolektora II a radi se Centralni vodovod i Kolektor VII
  Zahuktava se veliki posao
  20.05.2015.

  • Ono što Suboticu čeka već ovog leta ali i narednih nekoliko godina biće raskopane ulice i u samom centru. Reč je o poduhvatu koji je najveći u istoriji komunalne izgradnje grada, pa je neminovno i preusmeravanje saobraćaja dok traju radovi

   2418_1.jpg
  Radove u Grabovačkoj obišao je rukovodilac projekta Goran Mijatović

  Kako odmiče maj, gradilišta se otvaraju jedno za drugim. „Projekat za unapređenje vodnih sistema grada Subotice“, kako zvanično glasi naziv ovog značajnog poduhvata koji se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, ali i donacija i sopstvenih sredstava, ulazi u fazu realizacije nakon dugoročnih priprema, građevinske mašine i radnici firme „Graditelj NS“ iz Novog Sada su na terenu, a s obzirom da će biti neminovno da se deo radova odvija i kroz samo središte grada, ovaj „haos“ moraćemo da istrpimo dok se poslovi ne okončaju. Za sada su „pod opsadom“ Grabovačka ulica prema bazenu i Matije Gupca od ugla sa ulicom Sonje Marinković, a ovih dana krenuće i raskopavanje Radijalca. U tekstu koji sledi pripremili smo pregled započetih poslova kao i onih koji su najavljeni u narednim nedeljama i mesecima.  Podatke smo saznali od inženjera Gorana Mijatovića, rukovodioca Radne jedinice za realizaciju projekta.

  Kolektor VII

  2418_2.jpg
  U Grabovačkoj se već polažu cevi
  nove vodovodne mreže

  Od februara, kada su počeli radovi, na ovom Kolektoru završeno je oko 35 odsto poslova, odnosno od celokupne dužine od 870 metara završeno je oko 250 metara, izgrađena su četiri šahta i gradi se peti. Rade se i izvodi za pojedine ulice, u kojima će se jednog dana graditi sekundarna kanalizacija, a takođe i izvodi za priključenje slivnika na ulicu 51. Divizije.  U početku se kasnilo, zbog potrebe da se spusti nivo podzemnih voda i izmeste pojedine (ne)predviđene instalacije, a sada je „Graditelj“ uveo još jednu ekipu na teren i dinamika je ubrzana. Rok za završetak radova na ovoj deonici prema Nevesinjskoj ulici je kraj jula ove godine.

  Centralni magistralni vodovod

  Gradnja je počela polovinom aprila kod bazena u Dudovoj šumi i nastavljena Grabovačkom prema ulici Ferenca Sepa, zbog čega je ova deonica zatvorena za saobraćaj.  Jedino se otvara u slučaju sahrane. Da bi se izbeglo vađenje kamenih rigola, koji ne bi mogli da se vrate u prvobitno stanje, i sačuvalo drveće, projektovana trasa izmeštena je nekih 80 santimetara prema osi kolovoza, i do sada je položeno oko 300 metara cevi. Ulicom Ferenca Sepa, gde opet ima izmeštanja trase u zeleni pojas zbog instalacija, produžiće se prema Aleji Maršala Tita, što je planirano nakon 19. maja, a onda sredinom Aleje sve do kružnog toka i Trga Sinagoge.

  Radijalac će biti raskopan po sredini

  Na Aleji Maršala Tita tokom radova, od kraja maja, neće biti saobraćajnih zastoja, jer će se vodovodna mreža polagati u pešakom delu, odnosno sredinom. To znači da će popločanje morati da bude skinuto, ali će nakon završetka zemljanih radova ponovo biti vraćeno onako kako je bilo. Trenutno su u toku dogovori sa Javnim komunalnom preduzećem „Čistoća i zelenilo“ kako da se sačuvaju sadnice na ovom sada već popularnom subotičkom šetalištu. Graditelji za sada polažu u proseku oko 30 metara cevi, a na Radijalcu će posao ići mnogo brže jer na ovoj trasi, osim „Toplaninih“, nema podzemnih instalacija.  Kada se stigne do česme, trasa će opet biti malo pomerena kako bi se ona zaobišla. Na Trgu sinagoge, kružni tok je predviđen da se reši podbušivanjem, a skrenuće se desno, veoma blizu zgrade Muzeja, bivše „Minerve“ i nastaviti prema Mlečnoj pijaci kopanjem u kolovozu, blizu ivičnjaka.

  Druga etapa kroz centar

  2418_3.jpg
  U ulici M. Gupca u toku su pripreme za
  početak izgradnje Kolektora II

  Sa Trga Jakaba i Komora, Centralni magistralni vodovod nastaviće ulicom Šandora Petefija, desnom stranom puta uz zatvaranje tog dela za saobraćaj, sve do kružnog toka na Trgu žrtava fašizma. Kada skrene levo, u susret će mu doći Kolektor II, i tu će se sresti i radovi će teći paralelno, jednim raskopavanjem.  O istom trošku tada će i „Toplana“ uraditi deo svog sekundarnog voda, koji je izostavljen prošle godine baš zbog toga da se ne bi dva puta raskopavalo na istom potezu. Prateći Kolektor II, ali u suprotnom smeru, glavna vodovodna mreža iz ulice Matka Vukovića zatim prelazi u Matije Gupca. Tu će se i vod završiti, priključenjem na postojeći.

  U drugoj fazi ove mreže radiće se oko 400 metara voda od ulice Braće Radića preko ulice Maksima Gorkog prema Franjevačkoj crkvi, kroz sam centar, zbog čega će biti potrebna koordinacija sa izvođačem radova na rekonstrukciji Pozorišta.

  Povez istok-zapad

  Počev najverovatnije od 20.  juna, krenuće posao na izgradnji poveza vodovodne mreže istokzapad od Mačvanske ulice duž ulice Otmara Majera, zatim jedan krak duž Pačirskog puta prema Izvorskoj ulici a drugi prema ulici Željka Milivojevića. Na ovaj način biće rešeni problemi vodosnabdevanja Aleksandrova.  Od ulice Željka Milivojevića vod će se produžiti duž ulice Sergeja Jesenjina, a kroz Izvorsku ulicu izaći će se na Pazinsku i Bajnatsku sve do Senćanskog puta i odatle do Lošinjske. Sa druge strane, početak izgradnje mreže za Lošinjsku ulicu biće na uglu ulica Prvog ustanka i Đorđa Natoševića a zatim ka Javnim skladištima i Lošinjskoj. To će biti povez istok-zapad, spajanjem sa postojećim magistralnim vodovodom iz pravca Vodozahvata II.

  Kolektor II

  Sredinom ove nedelje počela je i izgradnja najobimnijeg i najsloženijeg dela Projekta – Kolektora II. Za saobraćaj je zatvorena ulica Matije Gupca na raskrsnici Sonje Marinković i Otona Župančiča, počinje kopanje velike radne jame i već na početku moraće se izmeštati gasne instalacije. Zbog problema sa instalacijama „Telekoma“, KDS-a i „Toplane“, očekuje se da će radovi na početku biti usporeni. Dobar deo je poznat i katastarski ucrtan, ali uvek ima i onih za koje se ne zna.

  Izgradnja ovog kolektora biće i najsloženija jer će morati da se preseče međunarodni put na raskrsnici ulice Maksima Gorkog sa Matije Gupca, gde će se graditi veliki šaht u kojem će se spajati sa postojećom kanalizacijom. Ovi radovi će trajati petnaestak dana i grad je uputio zahtev izvođaču da ih izvede u avgustu, dok ne počne školska godina, a izvođač je predvideo da ulicu zatvori polovinom septembra.

  Preusmeravanje saobraćaja

  Saobraćaj će morati da se preusmeri na Štrosmajerovu ulicu, koja će biti zatvorena za sva vozila izuzev javnog prevoza, zatim Harambašićevu, koja će dobiti bolju podlogu, kao i Zagrebačku.  Nadalje, saobraćajno opterećenje primiće i ulica Đure Đakovića, gde će, ispred bioskopa „Jadran“, biti uklonjen „ležeći policajac“ i postavljen pešaki semafor. Semafor će se staviti i na uflu Kumičićeve i Braće Radića i biće uklonjeni svi „ležeći policaci“ zbog autobusa koji će se usmeravati na Kumičićevu i Đure Đakovića.

  Šta će biti urađeno ove godine?

  Za ovu godinu u „Vodovodu i kanalizaciji“ procenjuju da će Kolektor II stići do ulice Matka Vukovića, a Centralni magistralni vodovod do kraja Radijalca. Druga etapa od 400 metara do Franjevačke crkve takođe bi mogla da se završi do kraja godine.  Što se tiče poveza istok-zapad i Lošinjske ulice, još nije utvrđen datum početka radova, a ako to bude, kako se očekuje, 20. juni, rok za završetak je isti datum 2016. godine.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja