Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Subotica posle osam godina dobila zeleno svetlo za izgradnju Centra za vantelesnu oplodnju
  Prvi pacijenti u ambulanti - do leta
  20.05.2015.

  Elaborat o potrebi izgradnje Centra za vantelesnu oplodnju u subotičkoj bolnici napisan je još 2008.  godine, a ovih dana, zahvaljujući lokalnoj vlasti na čelu sa gradonačelnikom i predsednikom Skupštine, ovaj Projekat koji je važan za sve građane Subotice, dobio je konačno zeleno svetlo, kaže prim. prof dr sci Aleksandar Radulović, specijalista ginekologije i akušerstva, načelnik Centra za vantelesnu oplodnju i idejni tvorac ove ideje

  prim. prof dr sci Aleksandar RadulovićIdeja o vantelesnoj oplodnji u Subotici stara je dve decenije, ali se tek sada nazire da će biti konačno realizovana. U svetu je prvi put urađena 1978. godine u Engleskoj. Izgradnjom Centra za vantelesnu oplodnju koji već imaju manji gradovi u Srbiji poput Leskovca i Valjeva, Subotica će konačno posle 8 godina od napisanog Elaborata, stići na mapu evropskih gradova koji imaju ovakve Centre.

  Subotička bolnica ovim Projektom kao ustanova će ući u državni program u kojoj se radi vantelesna oplodnja, a Grad će se pozicionirati na karti visokog zdravstvenog turizma sa mogućnošću povećanja usluga koje se pružaju posetiocima, tvrde u ovoj ustanovi.

  - Stvari su se sada konačno posle osam godina pomerile sa mrtve tačke, ovaj Projekat koji je inače Projekat Republike Srbije za podizanje pronatalitetne politike, podržale su sadašnje gradske strukture, na čelu sa gradonačelnikom i predsednikom Skupštine Grada. U budžet Grada uvršteno je 4 miliona dinara koji se direktno izdvajaju subotičkoj bolnici za adaptaciju i izvođenje građevinskih radova u prostoru gde će biti smešten budući Centar za vantelesnu oplodnju. Takođe obećana su nam sredstva za kompletan završetak građevinskih radova kao i logistička podrška i pomoć prilikom dobijanja donacija i sredstava iz Pokrajine, jer znamo da svaki Projekat ima svoju težinu ako zaista Grad stoji iza njega, a mi takvo obećanje konačno imamo - kaže dr Radulović.

  Nakon što je Grad podržao ovaj projekat, dr Radulović kao jedino kvalifikovano lice koje se može baviti vantelesnom oplodnjom u subotičkoj bolnici nastavio je kako je rekao, da se bori za donacije i pomoć u ime bolnice, kako bi Centar za vantelesnu oplodnju što ranije bio završen.

  -  Od Internacionalnog kluba žena i Žena ambasadora bolnici je stigla pomoć u ultrazvučnom aparatu u vrednosti od 40.000 eura, sa tri sonde, od kojih je jedna 4d sonda, koja će se upotrebljavati u subspecijalističkoj ambulanti za dijagnostiku i lečenje steriliteta. Zahvaljujući takođe donaciji Grada, uspeli smo da obezbedimo i 10 miliona dinara iz Fonda kapitalnih investicija Vojvodine, od čega će se u većoj meri opremiti Centar za vantelesnu oplodnju. Želimo da osposobimo vrhunske embriologe za najbolje moguće rezultate u ovoj oblasti, za koje sam već napravio kontakte sa brojnim vrhunskim Klinikama u svetu, kao i edukacija mladih lekara koji će moći preuzeti kontinuitet stručnog rada sa željenim rezultatima. Dakle, radićemo na pripremi pacijenata koji donose vrhunske rezultate u vantelesnoj oplodnji, a kasnije i na uvođenju genetike koja je kod nas prilično razvijena u smislu dijagnostike parova koji imaju problem sa infertilitetom. U svetu se već radi i preinplantaciona dijagnostika u samim embrionim, u Srbiji još nije krenula, ali naša namera u bolnici jeste da se i ona radi u Centru u kasnijoj fazi - objašnjava dr Radulović.

  Savremeni centar mora imati vrhunski kadar

  Da bi Centar za vantelesnu oplodnju bio savremen, mora da ima i edukovane embriologe, a rad ginekologa sastoji se u kvalitetnoj pripremi pacijenata za vantelesnu oplodnju odnosno u njihovoj dijagnostici. O tome će se posebno voditi računa kada se bude razgovaralo o kadrovskoj strukturi lekara koji će raditi u budućem Centru u subotičkoj bolnici.

  - Centar mora da ima vrhunske embriologe na prvom mestu jer njihov rad da bi rezultati bili uspešni za pacijente, zahteva visoku sofisticiranost u prepoznavanju i klasifikaciji embriona, a samim tim i određeno znanje i iskustvo koje će na pravi način u datom trenutku izabrati embrion koji treba zamrznuti a koji se može upotrebiti u nekom od narednih spontanih ciklusa ukoliko parovi žele još dece. Zamrzavanje embriona je isključivo posao embriologa i zahteva vrhunsko znanje i iskustvo - objašnjava dr Radulović.

  On navodi da bi prema njegovom proračunu do kraja godine trebalo da se završe građevinski radovi i postavi oprema za dijagnostiku u Centru, a da će kompletan Centar početi sa radom do kraja sledeće godine. Biće smešten na prvom spratu bolnice, a subspecijalstička ambulanta pored genetike. Ono što posebno ohrabruje su najave da će prvi pacijenti već za dva do tri meseca, odnosno do leta, moći biti evidentirani kroz ovu ambulantu, gde će dobiti kompletnu dijagnostiku i pripremu za vantelesnu oplodnju.

  Raste muški sterilitet

  U Severnobačkom okrugu nekada je bilo oko 1.600 porođaja godišnje, a sada je taj broj sveden na oko hiljadu, što govori da se rađa manje beba, uz istovremeno smanjenje broja stanovnika. Procenat steriliteta je veliki, čak 15 odsto od ukupnog broja muškaraca i žena, a naročito je u porastu muški sterilitet.  Najčešći razlozi su intoksikacija, smanjenje broja spermatozoida, faktori života, infekcije, zloupotreba alkohola i drugi.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja