Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  SVM protiv prodaje zemlje strancima
  24.05.2015.

  Savez vojvođanskih Mađara neće odstupiti od ostvarivanja svog izbornog programa, koji je izradio u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima, a čiji najvažniji deo je stvaranje uslova da manja, domaća poljoprivredna gazdinstva mogu stvoriti i povećati svoj zemljišni posed, kaže se u saopštenju koje je uputilo predsedništvo te stranke, nakon ovonedeljne tribine Asocijacije poljoprivrednika u Subotici.

  2433_1.jpgPredsedništvo SVM-a kaže, da ni u narednom periodu neće podržati eventualna pravna rešenja, koja bi pružanjem specijalnih pogodnosti favorizovala velika privredna društva po ovom pitanju. Saopštenje stranke je usledilo nakon što su udruženja poljoprivrednika, okupljena u Asocijaciji poljoprivrednika, na tribini u Subotici izneli, da je u toku izrada nacrta izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu, za koje tvrde da predviđaju dugoročno izdavanje zemljišta strancima. Poljoprivrednici se tome protive, a u tom stavu ih je na tribini podržao gradonačelnik Subotice Jene Maglai, koji je inače iz SVM-a.

  -Pored toga ponovo naglašavamo da ni ubuduće ne možemo podržati otvaranje mogućnosti da stranci u Srbiji mogu bez ograničenja kupovati zemljište.  Namera povećavanja produktivnosti rada ne sme dovesti do onemogućivanja opstanka zemljoradničkih porodica koji generacijama žive od ratarske i stočarske proizvodnje i u zadnjim godinama, decenijama su obezbedili da agrar u Srbiji postane najuspešnija grana privrede, navodi se u saopštenju te partije.

  Savez vojvođanskih Mađara u proteklih godinu dana, kao deo vladajuće koalicije, se zalagao da Vlada obezbedi poseban akcenat na rešavanje svakodnevnih problema poljoprivrednih proizvođača.

  -U okviru ovih rešenja ima i takvih pitanja na čijem rešavanju prethodne Vlade ništa nisu uradile, čak su i ignorisali postojanje tih problema. Međuresorna radna grupa čiji rad koordinira državni sekretar iz reda SVM-a, koja je formirana sa ciljem da predloži reformu sistema zdravstveno - penzijskog osiguranja na taj način da obaveze nosioca malih poljoprivrednih gazdinstava budu zavisne od veličine poseda koje obrađuju kao i od prihoda koju ostvaruju na svom imanju. Dosadašnji rad po ovom pitanju ima predznake na osnovu kojih se može očekivati da će predložena rešenja biti usvojena sa elementima pravednosti, održivosti i srazmernog terećenja gazdinstava sa ovim obavezama, ističu iz Saveza vojvođanskih Mađara.

  Druga dva pitanja iz domena agrara u kojima su se posebno angažovali političari agrarne struke iz Saveza vojvođanskih Mađara se odnosilo na oslobađanje od obavezne registracije priključnih poljoprivrednih oruđa, odnosno stvaranje uslova nesmetanijeg prometa svojih proizvoda manjih gazdinstava na lokalnim pijacama.

  Savez vojvođanskih Mađara je istakao da ne podržava stvaranje mogućnosti da stranci bez ograničenja kupuju zemljište u Srbiji.  Predsedništvo stranke je saopštilo da neće odstupiti od ostvarivanja izbornog programa, čiji najvažniji deo je stvaranje uslova da manja, domaća poljoprivredna gazdinstva mogu stvoriti i povećati svoj zemljišni posed.

  —Ni u narednom periodu SVM neće podržati takva eventualna pravna rešenja koja bi pružanjem specijalnih pogodnosti favorizovala velika privredna društva po ovom pitanju.  “Pored toga ponovo naglašavamo da ni ubuduće ne možemo podržati otvaranje mogućnosti da stranci u Srbiji mogu bez ograničenja kupovati zemljište.  SVM će radom svojih političara iz oblasti agrara učiniti sve, da se ova i ovakva pitanja koja utiču na rad i uslove života poljoprivrednih proizvođača što brže rešavaju i u narednom periodu, saopšteno je iz stranke SVM-a.

  N.Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja