Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Subotici je na 20 lokacija, obeležena 12. manifestacija svih kulturnih događanja
  Subotičani u „Noći Muzeja”
  28.05.2015.

  Na više od dvadeset lokacija u gradu, prošle subote vrvelo je od kulturne ponude i radoznalih očiju.  Jedan dan, ili tačnije noć, kultura je bila u centru pažnje i moglo se videti da Subotica itekako ima šta da ponudi, a da su Subotičani više nego zainteresovani za tu ponudu.

  2450_1.jpgSrdačnim dočekom i dobro osmišljenim i sadržajnim programima slavila se noć u kojoj je televizija ustuknula pred izložbama, muzejskim postavkama, živom svirkom i kontaktom s umetnicima.

  Posebna pažnja posvećena je deci za koju su priređeni razni zanimljivi sadržaji, tako da je grad do kasnih noćnih sati bio pun oduševljene publike među kojima su bili i najmlađi. Ponuda je bila toliko bogata da je predviđeno vreme od 17 do jedan sat iza ponoći, bilo tek jedva dovoljno da se obiđu sve lokacije. Zato je svako birao svoju turu. Naša je izgledala ovako.

  Subotica u Noći Muzeja

  2450_2.jpgGradski muzej predstavio je zbirku dr Jovana Milekića "U ogledalu vremena – srpsko građansko društvo na razmeđi vekova", kao i "Galeriju mađarske likovne umetnosti u Vojvodini od 1830-1930". Zbirka stakla Muzeja Slavonije iz 19. i 20. veka i Izložba „Priroda i secesija“ bile su inspirativne i za decu koja su nakon obilaska izložbe, u radionici, pod rukovodstvom muzejskog pedagoga Baba Anike, svoje doživljaje slagali u mozaike od kolaž papira.

  Gradska biblioteka je u svojoj jubilarnoj 125-oj godini postojanja otvorila sva svoja vrata, a na glavnom ulazu postavila tron od knjiga za sve one koji se sa ovim prijateljem rado druže. U čitaonici Naučnog odeljenja, kataloškoj sobi, holu i Maloj galeriji prikazana je interaktivna izložba posvećena istorijatu Biblioteke.

  U dvorištu biblioteke snažan utisak ostavila je skulptura Arpada Slančika, koja simboliše razapetog čoveka u ovom vremenu i njegovu želju da poleti, a prijatnu atmosferu upotpunile su lampe Jugoslava Sivića Ćuge i već tradicionalno odličan koncert evergrin muzike Gordana Papića i prijatelja.

  Na dečijem odeljenju Gradske biblioteke, decu je čekao veliki krevet spreman za udobno čitanje i slušanje bajki.

  U Američkom kutku bila je postavljena izložba radova Branka Prčića i fotografije Lasla Tota.

  2450_3.jpgPred Modernom Galerijom „Likovni susret“ u kasnim večernjim satima čekalo se u redu za ulaz. Pored izložbe pozorišnih lutaka iz Mađarske, otvorena je i izložba stripa savremenih subotičkih autora. Bila je tu i strip radionica, a sve je na kraju začinjeno koncertom.

  Uživanje za sva čula priredili su domaćini Pozorišta „Deže Kostolanji“ i Art bioskopa „Lifka“. Već u dvorištu posetioce je sačekao slikarski performans mladog Miloša Bibića koji je sa svojim profesorom Goranom Vuletićem oslikao jedan prazan zid detaljem nekadašnje Subotice.  Pored izložbe fotografija Đule Bezeg i lampi Jugoslava Sivića, koncerta dve muzičke grupe „Dharma“ i „Neuroleptic Trio“, u bioskopu su se mogla pogledati tri filma sa Robinom Vilijamsom u glavnoj ulozi.

  Direktorica Viktorija Šimon Vuletić nije krila oduševljenje što se projekat Noć muzeja tako dobro "primio" i širi svake godine a posebno ističe da Subotica nikada više ne liči na grad, nego ove noći.

  Glumci Pozorišta „Deže Kostolanji“ Marta Bereš i Imre Mikeš su kroz prijatno dvojezično komentarisanje fotografija sa predstava i putovanja, napravili pregled predstava rađenih tokom devet godina postojanja ovog pozorišta. Sve to pratila je sjajna muzika formacije OffGround, a da bi što bolje dočarali atmosferu sa svojih proba, tokom kojih se kako kažu dosta jede, posetiocima su pripremili i domaće študle i razne druge kolače.

  U Dečijem pozorištu odigrana je predstava „Voleo bih da mi se rađa dete“ u izvođenju dramske grupe "MI" i Tehničke škole „Ivan Sarić“ Subotica, a pozornica je ostala otvorena do kasno u noć.

  Izložba fotografija pod nazivom „Deca su ukras sveta“ autora Minje Subote, kao i retrospektiva dečije emisije „Muzički tobogan“ upriličena je u Galeriji Otvorenog Univerziteta.

  Svoja vrata u kasne noćne sate ostavili su otvorena i Nova Opština koja je u holu priredila zanimljivu izložbu železničkih maketa, kao i Rotografika koja je svoje eksponate starih štamparskih mašina oživela pričom ljudi, koji su nekada na njima radili.

  Festival "Omladina" je već uveliko počeo sa zagrevanjem i ova noć je bila jedna u nizu, od gotovo mesec festivalskih dana tokom kojih se Subotici predstavlja više od 20 izvođača iz čitavog sveta u pratećem, revijalnom i takmičarskom delu. U kafeu „Dot“ u organizaciji Kancelarije za mlade mogla se te večeri čuti playlista subotičkih bendova koji će nastupati u pratećem programu festivala, videti projekcija starih fotografija sa Festivala "Omladina" 70-tih i 80-tih, a uživo su nastupili JazzVa i prijatelji.  Uz sve to deca su crtala kredom po ulici i igrala lastiš.

  Puna je bila i prizemna prostorija "Klein Housa" u Štrosmajerovoj, gde je uz zatvaranje grupne izložbe umetnika uključenih u projekat CrlV pod nazivom“Subotica-Grad kupatila“ priređena i prodajna izložba preko 15 izlagača kreativnog stvaralaštva, rukotvorina i nakita, dok je na fasadi bila projekcija video materijala iz arhive Dinovizije.

  Uspešna promocija sportske kulture

  Istorijski arhiv je kroz stare fotografije iz svog fonda i sportskim relikvijama sportista i klubova, predstavio 70 godina Sportskog duštva „Spartak“.

  Priliku da se predstave pred širom otvorenim očima Subotičana iskoristio je i Aikido klub „Jovan Mikić Spartak“ koji je na drugom ulazu u holu Otvorenog Univerziteta promovisao Japansku kulturu i ovu borilačku veštinu.

  Istovremeno su upriličili mogućnost da ove noći našim sugrađanima približe najkarekterističnije detalje iz dalekog Japana odakle ova borilačka veština potiče, pa su tako uz samuraje devojke u kimonima služile zeleni čaj, izloženo je Bonsao drveće, a deca su imala prilike da se oprobaju u tradicionalnoj japanskoj tehnici kreiranja modela od papira tzv. origamiju.

  Rođendan u Noći Muzeja

  U noći muzeja svečano je otvorena nova Galerija ArtPorta, izložbom koja je i nazivom označila novi likovni početak pod tornjem.

  -Otvaranjem vrata između male galerije pod tornjem i vestibila Gradske kuće stvoren je prostor za veće i ozbiljnije izložbe gde će radove moći izlagati svi umetnici koji su vezani za Suboticu – kaže Virag Čikoš Molnar, umetnički rukovodilac.

  -Do sada u našem gradu nismo imali profesionalnu prodajnu galeriju, a sada smo je evo dobili. Pored kupovine na licu mesta biće moguća i prodaja putem Interneta. Izložbe će se menjati svake dve-tri nedelje, a sve što se za to vreme ne proda, prelazi u virtuelnu postavku i biće dostupno kupcima širom sveta u online prodaji.

  Galerija je otvorena premijernom izložbom kojom se formira Subotički umetnički salon, organizacija koja će okupljati i brinuti o subotičkim umetnicima.

  Bogata kulturna ponuda

  U SKC „Sveti Sava“ otvorena je samostalna izložba Vlade Njaradija „Zapisi sa Meteora“.

  Uz koncert folklornog ansambla OKUD „Mladost“ mogle su se pogledati i fotografije sa nastupa ovog kulturno umetničkog društva, kao i originalne narodne nošnje i etno predmeti iz Srbije i regiona.

  U Mađarskom folklornom centru, uz projekciju filma o delatnosti organizacije, prezentovana je izložba narodnog tkanja i prikazan rad u radionicama za tkanje i grnčarstvo.

  Galerija „Dr Vinko Perčić“ dočekala je goste multimedijalnom izložbom Maje Rakočević Cvijanov – Authentic – retrospektiva radova proteklih 15 godina.

  Fondacija Danilo Kiš se ambijentalnom postavkom izložbe radova likovnih autora iz Subotice pod nazivom „Noć u gradu“ tematski uklopila u ovo nezaboravno veče.

  Škola „De Mediči“ organizovala je godišnju izložbu i vizuelnu komunikaciju svojih polaznika.

  U KUD „Bunjevka“ pored stalne muzejske postavke „Divojački Štafir“ priređena je i izložba slika i nakita od slame „Savremena tradicija“, a na otvorenom izložba slika „Ekspresije“.

  Izložbu u tehnici slame „Simboli Subotice i Palića“ priredilo je Udruženje "LUSA".

  Posetioci suvenirnice „Natura stil“ su uz razgledanje rukotvorina mogli da uživaju u književno muzičkom programu pisaca i pesnika Dragice Minjević Medaković i Dijane Uherek Stevanović i violiniste Brašnjo Antala.

  Svoj doprinos dali su i kafići, koji su u ovoj subotnjoj noći svoje prostore oplemenili umetničkim izložbama. U kafeu „Grunf“ iz nastup grupe Hton predstavljene su instalacije „Luminosity“ Sanje Stoiljković, dok je u koktel baru „Flair“ postavljena izložba fotografija“Senke“ Bojane Jurić.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja