Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Subotici počela zamena zdravstvenih knjižica
  RFZO prima zahteve za elektronske kartice
  31.05.2015.

  Zakonom o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da će najkasnije do kraja 2016.godine, važeće zdravstvene legitimacije morati da se zamene za kartice, odnosno takozvane elektronske zdravstvene knjižice.

  2461_1.jpg

  Posao zamene zdravstvenih legitimacija za kartice u Subotici je tek započeo, a predviđeno je da se okonča u narednih godinu i po dana. Aktuelne zdravstvene legitimacije i dalje, uz markicu, mogu da se overavaju kao i do sada, do zamene za nove kartice.

  U toku je izrada zahteva za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, koji će među prvima da dobiju nova dokumenta, bez plaćanja troškova zamene. Zahtev za dobijanje novih elektronskih knjižica se podnosi u subotičkoj Filijali RFZO. Zakonom je predviđeno, da troškove izdavanja legitimacija osiguranici snose sami i oni iznose oko 400 dinara po kartici.

  Iako još nema zvanične Odluke ko ne plaća troškove zamene zdrastvenih isprava, RFZO je po osnovu donacije Narodne banke Srbije, već pokrenula proceduru za izdavanje novih legitimacija i to za oko 150.000 korisnika novčane socijalne pomoći, korisnika usluga ustanova socijalne zaštite i lica u hraniteljskim porodicama.

  Prednosti novih elektronskih kartica su brojne, a najvažnije su, što se smanjuje mogućnost zloupotrebe, odnosno falsifikovanja isprava i obezbeđuje zaštita podataka osiguranika.

  Na samoj kartici biće vidljivi samo podaci kao što su ime i prezime, datum rođenja, broj osiguranika iz evidencije RFZO-a i broj same isprave. Svi ostali podaci će se nalaziti na čipu, čime se obezbeđuje dodatna sigurnost, a sve promene podataka o osiguraniku tipa promena adrese, prebivališta, promena poslodavca, samo će se elektronski sprovoditi i više neće biti potrebe za štampanjem novih isprava. Dakle, svi podaci koji se menjaju, biće uneti u matičnu evidenciju, odnosno centralni Registar socijalnog osiguranja.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja