Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Deset godina Fondacije „Danilo Kiš” proslavljeno izložbom portreta književnika čije ime nosi
  Na tragu nove ulice divljih kestenova
  31.05.2015.

  Deseti rođendan Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“ obeležila je 25. maja otvaranjem izložbe radova sa Konkursa „Portret Danila Kiša“ raspisanog početkom februara a povodom 80 godina od rođenja pisca čije ime Fondacija nosi.  Na konkurs se prijavilo 120 autora sa 150 radova, najviše iz Subotice, ali i iz cele Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Kosova, Republike Češke.

  2464_1.jpg

  Nezavisna Komisija koju su činili Nela Tonković, istoričarka umetnosti, Emil Kadirić, akademski slikar i Atila Širbik, pisac i urednik literarno-likovnog časopisa „Symposion“ jednoglasno je izabrala pet ravnopravnih nagrađenih radova. To su dela dve Subotičanke, Mile Grubišić i Iris Kristovac, Jovana Markova iz Beograda, Milana Glozić iz Kučeva, Pavla i Nikole Grčića iz Obrenovca.

  Nagrađeni autori su osvojili knjigu Danila Kiša, zatim knjigu koju autora od koje je Kiš rado čitao i prevodio, fi lm reditelja iz Subotice Sabolča Tolnaija iz 2007. „Peščanik“ koji je zasnovan na Kišovom životu i književnosti i sadnicu divljeg kestena.  Tih pet sadnica zasađenih na mestima koje nagrađeni odaberu za njihov novi dom metaforički će predstavljati jednu novu Ulicu divljih kestenova koja se javlja kao motiv u istoimenoj Kišovoj priči.

  Pored nagrađenih, pet učesnika je i pohvaljeno, a to su: Aleksandar V. Branjković iz Beograda, Jana i Đorđe Petrović iz Niša, Kinga Borat iz Sente, Kristina Radojčin i Vladimir Milojković iz Subotice.

  Savetnica gradonačelnika zadužena za kulturu Agošton Pribila Valerija je otvarajući izložbu istakla da veliki odziv na konkurs svedoči o tome da je energija lika i dela Danila Kiša i dalje prisutna među nama, da je to delo značajno, inspirativno i dugotrajno.

  Menadžer Fondacije Ana Patarčić je u znak jubileja podsetila na proteklih deset godina ove Ustanove koju je 25. maja 2005.  osnovala tadašnja Skupština Opštine Subotice pod imenom „Fokus“, a 2012. je promenila ime u ono koje sada nosi.

  - Fondacija je tada kao jedna krovna institucija objedinjavala i pružala stabilnu platformu za podršku omladinskih projekata, lokalnim autorima i realizaciju kulturnih sadržaja u ovom gradu.  Snažnim i dinamičnim zamahom ponudila je brojne projekte i programe i u saradnji sa mnogim lokalnim autorima, stručnjacima i ljudskim resursima iz Subotice iznedrila i projekte većih razmera kao što su Regionalni muzički festival Trenčtaun, Međunarodni književni festival „Pisci u fokusu“..... Inovativni, svež i savremen pristup kulturi imao je za cilj da privuče što veći broj mladih i uspostavi suptilni balans između negovanja savremenog izraza kulture i očuvanja kulturnog nasleđa – istakla je Patarčić.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja