Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Gradonačelnik Jene Maglai sa saradnicima obišao gradilišta
  Kolektori i vodovod napreduju po planu
  11.06.2015.

  Izgradnja Kolektora VII već je pri kraju, Centralni magistralni vodovod okončaće se do kraja ove, a Kolektor II do kraja naredne godine.  Grad planira da od izdavanja municipalnih obveznica finansira sekundarnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu u pojedinim delovima grada

  2505_1.jpg  Projekat za unapređenje vodnih sistema grada, koji je obuhvatio niz kapitalnih objekata vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda, i za čiju realizaciju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila kredit od 11 miliona evra, krenuo je ovog proleća sa izgradnjom Kolektora VII (koji se gradi od donacija), a nastavio se Centralnom magistralnom vodovodnom mrežom i nakon toga započinjanjem i najveće investicije i zahvata u ovom „paketu“, Kolektorom II. U Projektu su još i povez vodovodne mreže Istočnog i Zapadnog magistralnog vodovoda u Lošinjskoj ulici, kao i izgradnja nove „fabrike vode“ na Vodozahvatu II.

  Radove koji su započeti u sredu su obišli gradonačelnik Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić sa svojim saradnicima i predstavnicima Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“. Ocenjeno je da izvođač, koji je angažovan na sva tri gradilišta, firma „Graditelj NS“ iz Novog Sada, sve poslove obavlja kvalitetno i po predviđenoj dinamici, što je pokazatelj da će oni biti okončani u predviđenim rokovima.

  2505_2.jpg
  Valerija Tot Godo

  „Ovo je jedno od gradilišta koje je otvoreno u toku ove godine i radovi su zaista neophodni da bi grad mogao da krene napred, jer posle verovatno više od četiri decenije imamo zahvate ovakvog obima i vrednosti da bi zamenili određene deonice kanalizacione mreže u Subotici, posebno u centru grada. Cilj nam je da u narednih nekoliko godina premostimo višedecenijski zaostatak u vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi i posebno mi je drago da se posao odvija po ugovorenoj dinamici i nadam se da će ovakav kvalitet rada ostati do kraja“, istakao je gradonačelnik Jene Maglai prilikom obilaska gradilišta Kolektora II u ulici Matije Gupca.  O angažovanju izvođača pohvalno se izrazila i direktorica Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Valerija Tot Godo:

  „Veoma je važno da građani vide da smo krenuli sa projektom za čiju realizaciju je podignut kredit i da ona teče po planu. Rokovi za izvođenje ovih poslova su različiti: Kolektor II treba da bude okončan do kraja naredne godine, u pitanju je 7 kilometara mreže i njegova vrednost je najveća.  Dužina Centralnog magistralnog vodovoda je 2,9 kilometara i on će biti završen do kraja ove godine, dok se izgradnja deonice Kolektora VII od 950 metara bliži kraju koji je predviđen za početak avgusta“, rekla je Valerija Tot Godo.

  Uštedeli dva miliona evra!

  Uveliko se radi i na Centralnom magistralnom vodovodu, koji je krenuo od bazena kod Dudove šume, a sada se mreža polaže sredinom Radijalnog puta, duž šetališta.  Za ovu godinu predviđeno je da stigne do kružnog toka, a zatim će se nastaviti preko trga sinagoge i ulice Šandora Petefija, preko Trga žrtava fašizma do Somborskog puta i ulicom Matije Gupca.

  „Magistralni vodovod je prečnika 300 milimetara i do sada smo u ovoj fazi položili oko kilometar vodova, što znači da je 40 odsto posla završeno. Radove smo počeli u toku proleća, kada je nivo podzemnih voda bio visok, zbog čega smo imali poteškoće, ali smo se snašli u otežanim uslovima tako da neće biti zakašnjenja“, rekao je Goran Đukarić, projektmenadžer „Graditelja NS“.

  2505_3.jpg
  Goran Đukarić

  Centralni magistralni vodovod treba da reši pitanje snabdevanja svih građana biološki i hemijski ispravnom vodom za piće i ujednači pritisak u mreži u svim delovima grada, a ono što je takođe značajno jeste da je grad u postupku javnih nabavki za ove i druge radove uspeo da uštedi značajna sredstva, koja će moći da iskoristi za dalje poboljšavanje sistema vodosnabdevanja, rekao je gradonačelnik Jene Maglai:

  „Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ ima veoma ozbiljnih problema koji se tiču održavanja vodovodne mreže. Ona je građena pre nekih četardesetak godina i svi veliki cevovodi koji kreću od Vodozahvata I i takozvane „fabrike čiste vode“ su maltene na izdisaju. Zbog toga moramo da intenziviramo investicije u obnavljanje vodovodne mreže, pogotovo magistralne da bismo imali kontinuirano i kvalitetno snabdevanje vodom građana Subotice.  Od 8 miliona evra kolika je bila projektovana vrednost ovih radova uspeli smo putem javnih nabavki da ih ugovorimo za 6 miliona evra, i u dogovoru sa predstavnicima „Vodovoda i kanalizacije“ i EBRD banke nastojaćemo da tu razliku usmerimo da popravimo stanje „fabrike čiste vode“ i velikih cevovoda koji se tamo nalaze“, rekao je Jene Maglai.

  Štampanjem obveznica do mreže

  Preuzimanjem kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj, grad i Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ obavezali su se da će o svom trošku izgraditi sekundarnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, što je uslov da građani mogu da se priključe i da je koriste. Na trećem gradilištu po redu koje je obišao, Kolektora VII u ulici 51. Divizije, gradonačelnik Jene Maglai obavestio je novinare o nameri da se izdavanjem municipalnih obveznica prikupe sredstva za ove zahvate:

  „Ovom investicijom, izgradnjom Kolektora VII, uradićemo deo posla ali su potrebe mnogo veće i očekujem da će na jednoj od narednih skupštinskih sednica biti usvojena odluka o izdavanju minicipalnih obveznica, koje planiramo da budu do 600 miliona dinara vrednosti. Na taj način već na proleće naredne godine bi mogli da krenemo u nove radove vredne još oko 5 miliona evra i obezbedimo građanima koji žive u Železničkom naselju i mnogim drugim našim sugrađanima da dobiju kanalizaciju i vodovod. To bi omogućilo da narednih godina krenemo prema Makovoj sedmici i Zorki gde takođe građani po 30 do 40 godina čekaju komunalnu infrastrukturu“.

  Posao na izradi projekata i pribavljanju neophodne dokumentacije i dozvola u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, već je u toku, rekla je Marija Nađ Abonji, glavni inženjer Službe za vođenje investicija:

  „U poslednjih mesec dana uradili smo detaljnu analizu o potrebama izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže na teritoriji Železničkog naselja. Njih smo grupisali u šest projekata, od kojihza dva već imamo i građevinsku dozvolu – za kolektorsku mrežu u ulicama Jovana Mikića i Milutina Uskokovića, kao i za Kirešku ulicu koja delom pripada Kertvarošu. U ostale projekte spadaju kanalizaciona mreža u „trouglu“ između ulica 51. Divizije, Jovana Mikića i Majšanskog puta – sve sporedne ulice koje nemaju kanalizaciju. Sledeće bi bilo nastavak Kolektora Nula od Nevesinjske ulice do Jovana Mikića i priključenje sporednih i slepih ulica, zatim sekundarna kanalizaciona mreža na do sada izgrađen deo Kolektora VII kod kružnog toka na raskrsnici 51.Divizije i Kireške ulice, to je otprilike 4 kilometra sekundarni vodova za koje smo prošle godine počeli izradu dokumentacije i imamo lokacijsku dozvolu.  Za Avalsku i Cvijićevu ulicu, koje nemaju ni vodovod ni kanalizaciju, treba da se uradi regulacija da bi se izgradili vodovi. Šesti projekat je izgradnja oko 1200 metara vodovodne mreže u četiri ulice – Pčelarskoj, Milutina Uskokovića, delu Partizanskih baza, delu Timočke ulice i od Đeri Ferenca do Višnjičke ulice“, rekla je Marija Nađ Abonji.

  Gradonačelnik Jene Maglai naglasio je da je, s obzirom na značajna ulaganja koja grad planira u sekundarnu mrežu, neophodno da se nakon njene izgradnje građani masovno priključe, i da će grad nastojati da im za dobijanje priključaka obezbedi povoljne uslove. Ne bi se smelo dogoditi da nakon svega broj zainteresovanih bude mali, zbog čega će predstavnici mesne zajednice imati zadatak da o tome prethodno anketiraju građane.

  Hartije od vrednosti

  Municipalne obveznice su dužničke hartije od vrednosti emitovane od strane lokalnih vlasti, odnosno gradova i opština, pomoću kojih se prikupljaju neophodna sredstva za realizaciju određenih projekata. Izdavanjem obveznica, vlast pozajmljuje novac od njihovih kupaca i obećava im povraćaj glavnice uz pripadajuće kamate u određenom vremenskom periodu.  Prinos na municipalne obveznice je najčešće veći od prinosa koji bi se ostvario ulaganjem u državne obveznice ili oročavanjem depozita u banci.  Osim atraktivne kamate koju ostvaruje, investitor je u najvećem broju slučajeva oslobođen plaćanja poreza.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja