Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Predsednik Skupštine grada za 19. jul raspisao Izbore za članove skupština MZ
  Maravić: Odluka o mesnim izborima je zakonita
  16.06.2015.

  • Predsednik Skupštine grada Subotice Ilija Maravić raspisao je izbore za članove 37 skupština mesnih zajednica, na teritoriji Subotice, za 19. jul. • Iako je bilo zahteva da se izbori odlože, odluka o raspisivanju izbora je u skladu sa Zakonom, te je Skupština smatrala neophodnim da ispoštuje zakonitost, kaže za Subotičke novine Maravić.

   2525_1.jpg
   Ilija Maravić: o rezultatima
  mesnih izbora 19. jula

  Odluka o raspisivanju izbora za članove skupštine mesnih zajednica doneta je 4. juna i objavljena je u Službenom glasniku grada Subotice, pa od tog datuma teku rokovi vezani za izbore u mesnim zajednicama. Poslednji izbori za članove Skupština MZ održani su pre više od četiri godine, a nekoliko stranaka je tražilo ipak odlaganje izbora, dok je predsednik Skupštine grada odlučio da se hitno ispoštuju zakonski rokovi, te su izbori za članove skupština 37 MZ raspisani za 19. jul.

  Izbore za članove Skupština MZ sprovešće Izborna komisija grada Subotice, koja je pripremila Uputstvo za sprovođenje izbora, propisuje oblik i sadržaj obrazaca i određuje rokove za vršenje pojedinih izbornih radnji.

  Ilija Maravić, predsednik Skupštine Grada kaže, da su izbori za članove Skupština mesnih zajednica raspisani po isteku zakonskog roka, jer se čekala saglasnost da se izbori spoje sa održavanjem lokalnih i pokrajinskih izbora, najavljenih za 20.  decembar.

  —Početkom aprila tražili smo pismenu saglasnost od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, da se izbori spoje i da na taj način uštedimo oko deset miliona dinara. Kako se to nije desilo, izbori će se održati 19.  jula Ono što mi očekujemo jesu izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje bi dale rešenje kako da se reši pitanje vremenskog vakuma, kada bi u jednoj godini trebalo da imamo i izbore za Skupštine MZ i izbore na drugim nivoima. To sada nije definisano, a kao predsednik Skupštine Grada Subotice smatrao sam da je neophodno ispošptovati zakonitost oko mesnih izbora, kaže Maravić.

  Maravić ocenjuje da su ovi izbori u MZ značajni iz više razloga, jer prema ranijem zakonu građani su u svih 37 MZ mogli da se organizuju i preko političkih organizacija, te da putem organa mesne zajednice donose odluke.

  2525_2.jpg—Mesne zajednice imaju specifičan položaj, obzirom da im je sedište i u Centru Grada i na periferiji, a pošto su razvlašćene u upravljanju i raspodelom finansijskih sredstava, gradska Skupština će pomoći da se premosti taj tehički vakuum kada su u pitanju izbori u MZ. Taj tehnički vakuum će biti definisan zakonski, u cilju smanjenja troškova i da zakonski omogući da se ti izbori spoje ubuduće sa nekim od predstojećih izbora, radi ušteda.  Prethodni izbori za MZ koštali su oko 8,5 miliona dinara, a očekujemo da ćemo ih svesti na svega 5 miliona dinara, smanjenjem broja članova u komisijama.  Više od milion dinara iznosili su samo materijalni troškovi za rad angažovanih lica na sprovođenju izbora, naknada za rad biračkih odbora oko 6 miliona dinara, a očekujemo dakle da će ušteda ove godini iznositi od dva do tri miliona dinara. Očekujemo da će u stalnom sastavu Izborne komisije biti manje od 400 članova, odnosno oko 40 odsto manje, umesto 10 biće po 6 članova.  Takođe biće smanjena i naknada za rad predsednika i zamenika predsednika biračkih odbora, smanjenjem fiksne nadoknade sa 2500 i 3000 dinara - na manje iznose, kaže predsednik Skupštine grada Ilija Maravić.

  Izlaznost na izbore za Skupštine MZ nikada nije bila naročito velika, pa očekujemo da će i ovoga puta biti od 25 do 30 odsto.

  Karolj Kovač, predsednik Izborne Komisije Grada Subotice potvrdio je da su odlukom predsednika Skupštine grada Ilije Maravića, raspisani izbori za članove skupština MZ na teritoriji Subotice.

  —Izborna komisija je 8. juna donela Uputstvo za sprovođenje izbora za članove Skupštine MZ, a uz uputstvo su objavljeni i obrasci, koji mogu da se pribave preko sajta Grada Subotice, odnosno u kancelariji Izborne komisije u Gradskoj kući, na trećem spratu. Usvojen je i rokovnik za vršenje izbornih radnji, u postupku sprovođenja izbora.  Krajnji rok za podnošenje izborne liste je 3. jul 2015. godine, do 24 časa, kaže Kovač.

  Oko osporavanja rokova izbora od strane nekih stranki, Karolj kaže da izbori kasne neznatno, zbog nedorečenosti u Zakonu, ali bitno je da budu održani u tekućoj godini, te će se održati 19. jula. Građani sve informacije mogu dobiti na telefon 024 626 974. —Svi punoletni građani koji imaju izborno pravo, sa prebivalištem na teritoriji Grada Subotice, moći će tog datuma da glasaju za članove MZ a mogu i izvršiti uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska za Grad Suboticu i tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku podataka uz prikaz lične karte, najkasnije do zaključenja istog. Lica koja stiču punoletstvo zaključno sa 19. julom 2015. godine mogu izvršiti uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska za Grad Suboticu, tražiti upis uz prilaganje potrebnih dokaza. Za naseljeno mesto Subotica, svakog radnog dana od 7 do 16 časova, subotom od 8 do 12 časova u prostorijama Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave Grada Subotice – objekat Gradska kuća, II sprat, soba 215, a najkasnije do 8. jula, do 12 časova. Tada se birački spisak zaključuje Rešenjem nadležne Službe.

  DS, LDP i NS za odlaganje mesnih izbora

  U zajedničkom saopštenju Gradski odbori Demokratske stranke, Liberalno demokratske stranke i Nove stranke pozvali su predsednika Skupštine Grada Subotice, Iliju Maravića, da Odluku o raspisivanju izbora za mesne zajednice, koji su zakazani za 19. jul, stavi van snage.

  U saopštenju tri stranke se sugeriše, da u najhitnijem roku, a najkasnije do ponedeljka 15. juna, predsednik Skupštine stavi van snage Odluku o raspisivanju izbora za skupštine mesnih zajednica, a kao razloge navode, da su rokovi za raspisivanje izbora za skupštine mesnih zajednica istekli, te se ovom Odlukom ne može ispraviti već učinjeno kršenje Odluke o mesnim zajednicama, te da Odluka o raspisivanju izbora nije validna, jer u budžetu Grada Subotice nisu predviđena sredstva za realizaciju te Odluke.

  Ove stranke tvrde da je propust, učinjen nepoštovanjem rokova za raspisivanje izbora moguće ispraviti izmenom Odluke o mesnim zajednicama, tj. predvideti mogućnost odlaganja izbora ukoliko se u periodu kraćem od godinu dana održavaju lokalni, pokrajinski ili republički izbori, te da bi se u međuvremenu moglo pristupiti izmeni Odluke o mesnim zajednicama, da se na izborima za MZ neposredno i personalno biraju članovi saveta MZ, a ne skupština, što se, kako tvrde, pokazalo dobrom praksom u drugim sredinama.

  SVM za hitne izbore

  —Pre četiri godine održani su izbori za mesne zajednice na teritoriji grada Subotice.  Gradski odbor Saveza Vojvođanskih Mađara, povodom ovog pitanja izražava ozbiljnu zabrinutost i predlaže Predsedniku Skupštine grada Subotice Iliji Maraviću, čija je nadležnost donošenje odluke o raspisivanju pomenutih izbora na teriroriji grada Subotice, da to učini u što kraćem roku i da se na taj način ispoštuju zakonski rokovi, kako bi građani na neposrednim izborima ponovo izabrali članove skupština mesnih zajednica.  Gradski odbor Saveza Vojvođanskih Mađara izražava zabrinutost po pitanju zakonitosti daljeg funkcionisanja mesnih zajednica i ukazuje na moguće probleme u radu istih ukoliko do tih izbora ne dođe u zakonskom roku, kaže se u saopštenju SVM-a.

  LSV ne prihvata opravdanja

  Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine ne može prihvatiti ni jedno od opravdanja, jer kako navode, pored ostalog, u saopštenju, Odlukom o mesnim zajednicama iz oktobra 2011.  godine, predsednik Skupštine raspisuje izbore za Skupštine mesnih zajednica najkasnije 30 dana pre isteka mandata članova Skupština, a poslednji izbori za mesne zajednice na teritoriji Grada Subotice održani su 5. juna 2011. godine. Rok za verifikaciju mandata članova Skupština mesnih zajednica je bio 28. jun 2011.  godine.

  Raspored rada MZ

  Za sva prigradska naseljena mesta takođe u prostorijama mesnih kancelarija, informacije se mogu dobiti od 7 do 15 sati, svakim radnim danom u Bajmoku i Mišićevu, na Paliću, u Čantaviru (i za Bačko Dušanovo i Višnjevac), u Tavankutu - (Gornji i Donji Tavankut i Ljutovo), ponedeljkom i četvrtkom u Đurđinu, Maloj Bosni, Novom Žedniku, utorkom i petkom u Bačkim Vinogradima, sredom i petkom na Bikovu i MZ Kelebija i na Šupljaku, ponedeljkom utorkom i četvrtkom u Hajdukovu, utorkom, sredom i petkom u Starom Žedniku.

  Lica koja imaju boravište na teritoriji Grada Subotica (interno raseljena lica, studenti, itd.) nemaju pravo da biraju i da budu birani na ovim izborima.

  N.Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja