Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Velikoj većnici održan koncert „Zvuci srca“
  Umetnost ne poznaje granice
  24.06.2015.

  U organizaciji Udruženja ljubitelja džeza i klasične muzike „Summus“, prošle sedmice je u Velikoj većnici Gradske kuće održan muzički program, pod nazivom „Zvuci srca“. Na koncertu su učestvovali mladi sa posebnim potrebama i njihovi vršnjaci iz masovne populacije.  Još jednom se pokazalo da umetnost ne poznaje nikakva ograničenja.

   2558_1.jpg

  - Ideja da organizujemo drugačije profi lisan koncert u odnosu na dosadašnje aktivnosti je proizašla iz poštovanja prema radu pojedinaca, koji svojom upornošću, ljubavlju i trudom prevazilaze objektivne teškoće.  Zato smo kontaktirali voditelja, dirigenta inkluzivnog orkestra, Silviju Gordoš i ponudili smo im pomoć, kao i mogućnost nastupa u divnom ambijentu Svečane sale Gradske kuće u Subotici. Smatrali smo da bi metoda koju ona koristi u svom radu, kao i rezultati tog rada, mogli biti interesantni i poučni, kako pedagozima tako i udruženjima koja se bave osobama sa posebnim potrebama - ističe Kristina Mate, profesorica klavira i predsednik Udruženja „Summus“, objašnjavajući nastanak inkluzivnog orkestra, kao i njegov način rada. - Pre godinu dana Centar za pružanje usluga socijalne zaštite opštine Kanjiža, uz pomoć Udruženja „S tobom za njih“ kao i učenika specijalnog odeljenja osnovne škole “Jovan J. Zmaj“ iz Kanjiže osnovali su hor i orkestar, te započeli muzičku edukaciju dece i osoba sa posebnim potrebama. Radili su po metodi „Olvil“ (Ulwill). Osnova te metode jeste notni sistem u boji, u kome se ne koristi uobičajeni linijski sistem, ni violinski ili bas ključ. Visinu tona označavaju boje, a trajanje note krugovi ili drugi oblici.  Metoda je specijalno kreirana za ljude sa različitim nivoima sporazumnih mogućnosti.  Ne zahteva kompleksan način razmišljanja, niti je potrebno znati imena boja – dovoljna je sposobnost njihove identifi kacije. Može se prilagoditi i sposobnostima pojedinca.

  2558_2.jpgMuzičkom programu su se, kao gosti, priključili i hor specijalne škole “Žarko Zrenjanin“ pod vođstvom Irene Kovačev, Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, koje predstavlja Suzana Skenderović kao i učenica prof. Miloša Nikolića, Evelin Lakatoš. - Sam koncert je predstavljao priliku da se šira javnost upozna sa umetničkim radom subotičkih i kanjiških pedagoga, dok nas je muzički i likovni nastup svih učesnika, sva ta mladost, toliko osvojila, da ćemo našu saradnju, sigurna sam, nastaviti i ubuduće.

  Za uloženi trud, mladi umetnici su nagrađeni zakuskom, učenici OiSS „Žarko Zrenjanin“, majicom organizatora, dok su gosti iz Kanjiže uživali na Ergeli Kelebija.

  Muzički program „ZVUCI SRCA” ostvaren je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije dok je Lokalna samouprava pomogla manifestaciju ustupanjem Svečane sale Gradske kuće.

  Za mlade, neafi rmisane i talenovane

  Udruženje „Summus“ je veoma mlado udruženje sa malim brojem članova, uglavnom profesionalnih muzičara. Njen cilj je negovanje klasične i džez muzike kroz organizovanje koncerata, kulturnih manifestacija i takmičenja, kao i povezivanje sa sličnim udruženjima u zemlji i inostranstvu. - U planu je realizacija još nekih projekata u ovoj godini, prvenstveno sa profesionalnim umetnicima. Pored tog profesionalnog angažmana, koji je najvažnija delatnost našeg udruženja, uvek ćemo nalaziti vremena i energije za neke nove zvuke srca, za neafi rmisane, neprofesionalne, mlade, talentovane umetnike - kaže Kristina Mate, predsednik Udruženja.

  O.P.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja