Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Kreću hipoterapije na hipodromu Konjičkog kluba Bačka za decu sa psihomotornim smetnjama
  Obezbeđeno 207 terapija za 10-oro dece
  23.06.2015.

  Ideja koju je pokrenula Zelena Ekološka partija Subotice na čelu sa predsednikom Bojanom Šoralovim a u saradnji sa „Vojputom”, da se na terenu Konjičkog kluba "Bačka" omoguće hipoterapije za decu sa psihomotornim smetnjama, ovih dana ušla je u završnu fazu

  2561_1.jpg
  Branka Vukov sa sinom Petrom

  Mirjana Evetović, podpredsednica Foruma žena Zelene ekološke partije, a čija je ćerka Dijana uključena u ove aktivnosti jer je zahvaljujući ovim terapijama progovorila, kaže da su se ove terapije u radu sa decom pokazale kao izuzetno uspešne, a da je teren koji ovih dana uređuje preduzeće „Vojput”, izuzetno pogodan za decu.

  - „Vojput” nam je mnogo pomogao, jer je obezbedio 100 kubika peska, dao svoju mehanizaciju i ljudstvo, a od naredne nedelje obaviće i preostale građevinske radove. Obzirom da znamo koliko su hipoterapije korisne kako za decu sa psihomotornim smetnjama, tako i za zdravu decu, uputili smo apel lokalnoj samoupravi da se pronađu sredstva kako bi ovakve aktivnosti ubuduće bile svrstane u vid redovne zdravstveno socijalne rehabilitacije - istakla je Evetovićeva.

  Sa decom će raditi Sara Sajts, poznati fizioterapeut, koja je iz Berlina specijalno za ove aktivnosti došla sa svojim konjem.  Sara je poznata po tome što veoma precizno i pojedinačno za svako dete, zna koji vid hipoterapije sa konjem je potreban.

  - Morate upoznati dete najpre, razumeti koji oblik smetnje u razvoju ima, a iznad svega morate se razumeti u rad sa konjima i decom. Primera radi dete koje ima cerebralnu paralizu, jašući konja ojačava muskulaturu a neka deca koja su imala problem sa govorom su čak progovorila. Suština terapije je da deca dok su na konju moraju svesno ili nesvesno da aktiviraju sve mišiće, i u kojem god da su stanju oni se bore za sebe i svoj život. Ta aktivacija mišića svesno ili nesvesno utiče na mozak deteta, a konj dok kaska, šalje detetu koje ga jaše hiljadu impulsa u mozak, pa dete ima utisak kao da je potpuno zdravo.  Zato i postoje selektivno različite vežbe, a poznato je da hipoterapija najviše pomaže deci sa cerebralnom paralizom, epilepsijom, autizmom i drugim dijagnozama bolesti. Uspeh za nas fizioterapeute je kada dete sedi na konju pa uspe da bez fizioterapeuta, dotakne nos, rame i slično, te upravo ta stimulacija za pokretanje daje jako dobre rezultate. Deci je korisnije da sede na konju bez sedla jer se mišići više aktiviraju. Hipoterapija podrazumeva i stimulativni deo, da dete očešlja konja, istimari i slično - objašnjava Sara.

  Sedmogodišnji Petar Vukov uključen u aktivnosti jer ne vidi, ne čuje i boluje od dijabetesa

  Među desetoro dece koja su uključena u hipoterapije je i sedmogodišnji Petar, sin Branke Vukov, naše sugrađanke, kojem do danas nije potvrđena dijagnoza cerebralne paralize, a prema nekim stručnim mišljenima, on je ima. Ovaj dečak ne priča, ne vidi, dijabetičar je i svakoga dana se uz svoju majku i oca, koji mu pružaju nesebičnu ljubav i svu negu, hrabro bori za svoj život.

  Brankina životna priča je tužna, ali ova hrabra žena ne odustaje od borbe za Petra i kako kaže, da nema njega uprkos teškom životu, ne bi imala smisla da živi.

  - Petru je ranije mnogo pomagao Aleksandar Veljković, fizioterapeut, koji je izuzetno lepo radio sa njim, a kasnije smo radili hipoterapije koje su Petru jako pomogle jer je ojačao mišiće i mogao je da drži glavu čvršće. Unapred se radujem što ću opet moći da idem na hipoterapije.  Sara Sajts je takođe jako dobro upoznala Petra, i zahvaljujući njoj je Petar mogao čak i da sedi na konju. Svesna sam da moj sin neće nikada progovoriti, šetati, možda ni videti, ali ja ga nikada ne bih dala u neku ustanovu, a to je ujedno i moja poruka svim majkama. Imam svu podršku muža bez kojeg sve ovo ne bih izdržala. Dobijamo novčanu pomoć za tuđu negu i pomoć i određena sredstva iz gradskog Fonda za lečenje teško bolesne dece.  Od toga kupujemo pelene, trakice za dijabetes, potrebne lekove, ali najveća pomoć mi je hipoterapija i fizioterapeut kojeg trenutno nemamo. Ono što me i dalje boli je da nas na ulici, prodavnici i slično gledaju kao da ne pripadamo ovom svetu, ali se ipak trudim da ne vidim i ne čujem ono što ne moram. Petar je moj svet i to mi je najbitnije - ispričala nam je Branka.

  Ona dodaje da jedan Petrov dan izgleda samo nalik danu zdravog deteta. Ustaje rano, često ne spava, a dok muž radi, ne odvaja se od sina. Neprestano kontroliše njegov šećer koji zna da se povisi i do 15, daje posebne obroke sinu obzirom da je dijabetičar, kapa mu dve vrste kapi za oči, a ono što joj najviše smeta je da Petar nema pravo na insulin koji mu odgovara, te njega kao i kapi za oči, ona i muž sami kupuju.

  - Petar se sa nama sporazumeva na svoj poseban način.  Obzirom da ne vidi, koristi ruke kako bi pokazao da li je žedan, gladan, i velika je maza. Dok živi on, živim i ja, i tako će ostati ubuduće koliko god teško bilo - rekla nam je Branka.

  U akciji hipoterapije sa decom obezbeđeno je 207 terapija, ponajviše uz pomoć preduzeća „Vojput”, odnosno za svako dete u trajanju od 20 nedelja.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja