Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Održana osmodnevna manifestacija pod nazivom „UrLiK 8 – Umetnost ispred forme“
  Subotički UrLiK se sve dalje čuje
  29.06.2015.

  Grupa za razvoj kulturnog aktivizma, iz našeg grada je otpočela svoju misiju pre tek nešto više od godinu dana. U sklopu obeležavanja godišnjice postojanja organizovana je osmodnevna manifestacija pod nazivom „UrLiK 8 – Umetnost ispred forme“. Premda u nazivu stoji broj osam, ovo je dvanaesto pojavljivanje ove grupe koja se bavi organizovanjem kulturnih manifestacija u okviru kojih mladi neafirmisani i manje afirmisani umetnici imaju priliku da pokažu šta je to u čemu su oni dobri i koje talente kriju u sebi.

   2581_1.jpg

  U sklopu ove manifestacije, Grupa UrLiK je u galeriji "Klein House" ugostila umetnike iz zemlje i inostranstva, među kojima su bili zastupljeni mladi pisci, glumci, režiseri, fotografi, performeri, muzičari i mnogi drugi. Program je bio podeljen u nekoliko segmenata, upriličeno je zvanično otvaranje manifestacije na kojoj su prisustvovali predstavnici gradske uprave i gradskih institucija, kao i pojedinci koji su doprineli da ideja koju promoviše Grupa UrLiK zaživi.  Na otvaranju je stavljen akcenat na izložbu fotografija sa temom kafe - Sanje Orlović, kolaže Daniela Tikvickog i printscreenove Borislava Stanića. Otvaranje je muzikom upotpunio akustični duo "Lucky & Skinfy".

  2581_2.jpg

  Novina koja se desila u našem gradu, a u okviru ove manifestacije, jeste takozvana „Kafa sa umetnikom“ u okviru koje su svako popodne posetioci mogli da u opuštenom razgovoru, uz besplatnu šolju domaće kafe, razgovaraju sa prisutnim umetnikom.  Razgovor je specifičan jer nije bio moderiran, posetiocima je ovo bila prilika da vide da je i umetnik biće od krvi i mesa, da nije nedodirljiv i da je osoba koja živi tu oko nas i sa nama.

  Pored ovih dešavanja organizovane su i dve umetničke večeri, veče projekcije kratkih filmova i video radova, javni sastanak Književnog kluba UrLiK, a premijeru je imala i Dramska scena Ur- LiK. Umetničke večeri su izazvale veliko interesovanje kako posetilaca tako i medija iz više razloga.  Grupa UrLiK je neformalna grupa a drugi razlog je činjenica da je ona na osmodnevnoj manifestaciji i pored gotovo nepostojećeg budžeta uspela da ugosti brojne kvalitetne goste kao što su: izuzetni evropski umetnik Miodrag Kovačević sa performansom posvećenom Mileni Pavlović Barili, Sofija Živković, novinarka lista "Danas" čiju je poeziju čitala Hana Gadomski, mladi režiser veselog duha Aleksandar Mitrović, Snežana Pupovac, Borislav Stanić, Tamara Pantović, Marija Rodić i da ne nabrajamo dalje.  Ukupno se predstavilo dvadeset devet umetnika, s tim da su kao posebni gosti Grupe UrLiK i galerije Klein house, u saradnji sa Gif Festom, bili predstavnici Nomadic Village- a iz Austrije sa svojom Nowhere putujućom galerijom. U okviru umetničkih večeri smo imali prilike da u dva izvođenja vidimo i dramski prikaz lirske proze „Čekanje“ Aleksandre Belančić u izvedbi Dramske Scene UrLiK koja je izazvala dobre reakcije publike. Kraj manifestacije je dočekan uz akustični duo Orea i nakon njih uz zvuke džez minijatura Milene Tomić.

  U Subotici se rodila neka nova energija, pojavljuju se novi ljudi koji žele da podignu kulturni život našeg grada na viši nivo i oni to rade na svoj način. Grupa Ur- LiK je jedna doza svežine koja je potrebna svima nama, koja je bila potrebna ovom gradu. Grupa za razvoj kulturnog aktivizma UrLiK u predstojećem periodu priprema dve jednodnevne manifestacije, po jednu u Bačkoj Topoli i u Subotici i nastavlja da stavlja umetnost ispred forme.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja