Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Za Subotičke novine govori: dr Goran Bićanin, direktor Opšte bolnice Subotica
  Subotica bi trebalo da postane Stemi centar
  02.07.2015.

  Svake godine naša ustanova od strane republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje vec 8 godina unazad dobija odličnu ocenu za sredstva koja su nam odobrena u svrhu kontinuiteta i kvaliteta usluga i ulaganja u opremu. To je najbolje priznanje za naš rad i sredstva koja su nam poverena, a koja su upotrebljena na pravi način, kaže dr Goran Bićanin, direktor subotičke Opšte bolnice.

  2591_1.jpg
  dr Goran Bićanin, direktor subotičke Opšte bolnice

  Nekoliko tendera za nabavku opreme je u toku, a jedan od njih je i za nabavku opreme za operacione sale.

  - Imamo pojačane aktivnosti oko pripreme Tendera za nabavku medicinske opreme. Već smo aplicirali u Fondu za kapitalna ulaganja i dobili opredeljena sredstva po potpisanim Ugovorima u visini od oko 48 miliona dinara, tako da je tender sada u fazi pripreme. Radi se o nabavci opreme za operacione sale, opreme koja će ih zanoviti kao i lampe, dela opreme za Centar za vantelesnu oplodnju, kao i o opremi za gastroenterologiju i digitalizaciju rentgena.

  Završena je i značajna faza u oblasti energetske efikasnosti

  - Upravo smo ovih dana uradili taj posao. U oblasti energetske efikasnosti od strane Pokrajinskog sekreterijata energetike obezbedili smo određena sredstva, čime smo konačno stavili tačku u ovoj priči. Završen je tehnički prijem za ugradnju novog parnog kotla koji ce poboljšati energetsku stabilnost i efikasnost u našoj ustanovi.  Sledi izveštavanje od strane pokrajinskog Sekreterijata o nabavci i odabiru izvođača radova.  Podsetiću, najstariji kotlovi su sve ove godine bili problem u bolnici jer su postavljeni još kada je bolnica građena 1969. godine, tako da smo u ovoj fazi završili tu priču kao i iz Projekta KFE na nivou Grada, preko kojeg je JKP „Toplana” završila rekonstrukciju toplovoda u bolnici. Obnovljeno je čak 11 podstanica što je značajan segment u oblasti energetske efikasnosti. Pripremamo se i za nabavku sredstava preko tendera za još neku opremu kao i za Javni oglas koji je raspisao Pokrajinski sekreterijat za energetiku te u tom pravcu razmišljamo o zameni prozora na kuhinji, na odelenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.  U delu bolnice uvešćemo led rasvetljenje, odnosno efikasnije osvetljenje, što će omogućiti niže račune za električnu energiju u bolnici, a samim tim i značajne uštede. Takođe smo u dobroj komunikaciji sa ambasadom Kraljevine Norveške, te očekujemo nabavku 10 CTG aparata oko oktobra, kao deo međunarodnog Projekta kojeg vodi Kraljevina Norveška.  Istovremeno, nadamo se i većoj donaciji kreveta iz Holandije.

  Kakvo je stanje oko rekonstrukcije pojedinih odelenja?

  - Što se tiče rekonstrukcije, aktivna je priprema rekonstrukcije starog dela onkologije, tu se polako završava Centar za palijativno zbrinjavanje, koji će biti buduće odelenje za produženu negu i lečenje, a za koji se nadamo da ćemo ga do leta završiti.  Od hotela „Gallerija” smo dobili sredstva da adaptiramo deo odelenja pedijatrije, a polako privodimo kraju i adaptaciju prostora u potkrovlju gde su bile instrumentarke.  Pravilo koje je ranije uvedeno sa viših nivoa, da se sve mora završiti za mesec dana nigde u svetu nemate, i tu ne stoje primedbe pacijenata da u tom roku budu i pregledani i operisani.  Pokušavamo da kroz kvantitet održimo i kvalitet usluga našim pacijentima, i nemamo većih problema što se toga tiče, iako imamo konstatan povećan priliv pacijenata.

  Da li vam nedostaju kadrovi?

  2591_2.jpg- To je posebna ali ništa manje važna tema, jer još uvek od strane Ministarstva zdravlja postoji zabrana da zapošljavamo kadrove.  U ovoj godini smo dobili saglasnost da zaposlimo samo dva lekara i tri medicinske sestre, broj zaposlenih u bolnici se smanjuje svake godine.  Imamo veliki odliv medicinskih sestara, a broj usluga se povećava, što nije zavidan podatak.  U bolnici trenutno radi 194 lekara i 709 medicinskih sestara, a to je prema nekim važećim normativima u okvirima za ustanovu poput naše.

  Oftamologija je i dalje usko grlo u bolnici

  - Na odelenju za oftamologiju smo bili u problemu oko 6 godina. Prvo u kadrovskom, pa onda i u problemu opreme.  Dešavalo se da smo u međuvremenu pronašli način da dobijemo najsavremeniji aparat za operacije katarakte na oku, ultrazvuk, a još nedostaje deo opreme za pregled pacijenata u oftamološkoj ambulanti i za potpuno izvršenje svih operacija. Radili smo dugo sa dva oftamologa, a normativ je bio 7. To su izuzetno teški uslovi za rad, ali smo ipak funkcionisali.  Sada trenutno radi 5 oftamologa, prošlog meseca je samo urađeno preko 50 operacija katarakte, tako da se sa samo 5 oftamologa ne mogu rešiti nagomilani problemi u kratkom roku.  Niko nikada nije postavio pitanje zašto Dom zdravlja recimo nema oftamologa.

  Operacione sale i anesteziologija su u velikoj meri rekonstuisani

  - Sama činjenica da smo u protekle dve godine rekonstruisali krov iznad operacionih sala koje prokišnjavaju je uspeh. 29.  jula ćemo poslati dokumentaciju u Upravu za kapitalna ulaganja što se tiče adapacije dela operacionih sala gde sam ja lično optimista da ćemo i dobiti ta sredstva.  Time ćemo rešiti problem indukcije i buđenja u salama za operacije, nakon toga i izgradnju još jedne operacione sale u sklopu drugog sprata. Što se tiče Službe za anesteziologiju mislim da one pripadaju grupi najopremljenijih ne samo u našoj bolnici nego i u državi. Tu borave najteži pacijenti, a kod nas su usluge u ovoj službi podignute na veoma visoki nivo. Podsetiću, da imamo i jednu od najsavremenijih laboratorija, hemodijaliza, transfuzija, odličnu magnetnu rezonancu i slično. Oko milion evra je recimo potrebno da adaptiramo plućno odelenje koje je i dalje veliki problem, a nemamo ta sredstva, stalno apliciramo, definišemo ideje i projekte a imamo i izrađen strateški plan od 2015. do 2020. godine, gde smo sve to predvideli.  Ali planovi moraju da budu realni u skladu sa realnim mogućnostima i sredstvima.

  Grad ipak pomaže bolnici

  - Saradnja Grada sa bolnicom je korektna i u skladu je sa ograničenim mogućnostima u restriktivnom budžetu. Možemo reći da je Grad bolnici pomogao i ove i prošle godine kako sredstvima tako i kroz logistiku prema Fondu za kapitalna ulaganja.  Da nije bilo pomoći Grada, mi ne bi možda imali krov sada iznad operacionih sala i klinika, gde ponavljam nema više prokišnjavanja.  U dva navrata smo dobili sredstva za zamenu prozora, a uskoro ćemo dobiti 4 miliona dinara koje ćemo opredeliti za nastavak izgradnje Centra za sterilitet i fertilitet.

  Angio sala najavljuje se već duže vreme. Kakva je trenutna situacija?

  - Prostorna reorganizacija odelenja u bolnici je počela još 2008 godine, i ona još traje. Nije jednostavno to uraditi, neka odelenja smo izmestili na druge spratove.  Jos uvek razmišljamo gde smestiti buduću angio salu koja je važan segment Jedinice intezivnog lečenja i budućeg Stemi Projekta u bolnici kojeg je započeo Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Zbog priliva pacijenata i udaljenosti realno je da imamo tri Stemi centra među kojima je i Subotica. Ali da bi došli do angio sale. vi morate da imate elaborat, tehničku dokumentaciju, da kupite opremu, edukujete kvalitetan kadar, i kasnije iznađete sredstva koja su potrebna za rešavanje prostora, a to je oko 750 hiljada evra. Takođe nam uskoro sledi i proces akreditacije bolnice koja podiže kvalitet naših usluga ali i zaštitu pacijentovih prava. To je posao koji nam predstoji ove godine i to je priča oko stalnog podizanja kvaliteta i edukovanja, jer je takva naša profesija.  Mi smo ustanova gde imate preplitanje smrti i života, patnji i nade, sreće i tuge, kao i mnoštvo drugih psiholoških karakteristika.  Prošle godine smo na stacionaru lečili 30.000 sugrađana, 12.900 ih je operisano i bilo je milion i 700.000 analiza, sto su impozantni podaci.

  Laparaskopske operacije su besplatne. Odluku o tome doneo je vrh vaše ustanove.  Zašto?

  - Uprava naše bolnice je nedano donela Odluku da svaki pacijent uz uput i uz overu od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, može bez dužih čekanja da se laparskopski operiše u našoj ustanovi, čime smo na još jedan način izašli u susret našim pacijentima.  Laparskopski zahvati se naplaćuju samo u nekim vanstardandnim uslugama kao što su bezbolni porođaj koji košta oko 10.000 dinara, kolonoskopija oko 15.000 kao i gastroskopija u totalnoj anesteziji.

  Bolnica je odgovorna za sredstva koja su joj dodeljena.  To stalno ističete.

  - Ponašamo se tako da kad dobijemo određena finansijska sredstva za njih po vertikali i odgovaramo.  Svakog proleća od strane republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje dobijamo odličnu ocenu za sredstva koja su nam opredeljena i to već osam godina unazad. Negativnu ocenu dakle, nikada nismo dobili. Bolnica smo koja ima svoj kontinuitet i ima priznanja za svoj rad a sredstva koja su nam data su upotrebljena na pravi način. Naša država za zdravstvo izdvaja 4 puta manje sredstava, nego recimo susedna Hrvatska, a mi ipak kao ustanova dobijamo odlične ocene. To je naš uspeh kao ustanove u celini.

  Helikopter više ne sleće u krug bolnice

  Ne tako davno u krug subotičke bolnice sletali su i poletali helikopteri za transport hitnih pacijenata.  Kako sada stvari stoje, a prema rečima nadležnih u ovoj ustanovi, za helikopter mora da postoji procedura i neko mora da da dozvolu. Nekada je u krugu bolnice postojao heliodrom, ali ga više nema zbog toga što teren nije ravan za sletanje, niti postoje uslovi za podizanje ili spuštanje helikoptera. Ako se ukaže potreba za transport pacijenata u druge zdravstvene ustanove, helikopter sleće na obližnji stadion Fudbalskog kluba „Spartak”.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja