Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Etnofest: 12 godina vrhunskog muzičkog programa na Paliću
  Doživljaj za pamćenje, muzika za dušu
  02.07.2015.

  Tokom vikenda je na Paliću održan 12. Etnofest, World music festival.  Umetnici iz 11 zemalja su u tri festivalska dana predstavili najsavremenije muzičke trendove koji se vezuju za ovaj poližanr. Sjajna atmosfera, vrhunska muzika i dalji razvoj interkulturnog dijaloga putem muzike sveta, su sasvim sigurno ključne reči za ovogodišnji događaj.

  2593_1.jpg
  Veró la Reine (Foto: Nikola Lučić)

  Subotičani su tokom proteklog vikenda na Paliću imali priliku da uživaju u zaista vrhunskim muzičkim izvedbama.  Umetnici koji su boravili na Paliću došli su iz 11 zemalja i predstavili svoje viđenje daljeg razvoja muzike sveta (world music).

  2593_2.jpg
  Etnofest - plakat 2015
  Foto: Edvard Molnar
  grafički dizajn: Laslo Antal

  —Tačno je, ovaj muzički poližanr zahvata vrlo širok spektar stilova i dozovljava mnoge eksperimente i fuzije različitih muzičkih pravaca. Ali to je ujedno i njegovo bogatstvo. Mi smo se trudili da program koncipiramo tako da svake večeri predstavimo nešto drugačiji portfolio umetnika, a publika je jednako bila zainteresovana za sve događaje. Ipak, subotnje veče kada su nastupali Irish Stew (Ajriš Stju) iz Beograda, Vrelo iz Rume i novosadsko-meksički DJ dvojac pod nazivom GUapachosa Sound System je izazvalo najveću posećenost. Ovi nastupi su zaista opravdali očekivanja publike. Što se mog ličnog utiska tiče, kao nekoga ko je u poziciji da bira programe za Etnofest već 12 godina za redom, rekao bih da sam odavno očekivao osveženje na srpskoj world music sceni koje je konačno doneo beogradski sastav Naked (Nejked), svojim novim albumom i novom postavkom u vidu kvarteta (violina, saksofon, bas, bubanj).  To je taj savremeni zvuk koji očekujem. S druge strane, imam takođe potpuni respekt ka umetnicima koji vrlo iskreno i utemeljeno rade na očuvanju tradicije, kaže Dejan Vujinović, umetnički direktor festivala.

  Bitno je napomenuti i Saida Tišitija (Said Tichiti) iz Maroka, koji je na samom zatvaranju festivala u duo formaciji sa mađarskim saksofonistom Janošom Važonjijem (Vázsonyi János), interpretirao sjajnu gnawa muziku, čak i neke arapske kompozicije koje potiču još iz XII veka.
  —Zaista fenomenalan doživljaj i čini mi se jedina prilika da u Subotici ili na Paliću čujemo nešto slično. To su te različitosti koje idu ruku pod ruku na našem festivalu. Drago mi je da to i publika prepoznaje, da dobijamo zaista divne komentare publike nakon održanih koncerata.  Dakle, zadovoljni učinjenim, idemo dalje i već planiramo program narednog festivala koji je zakazan za jun 2016., kaže Dejan Vujinović.

  2593_3.jpg 2593_4.jpg
  Etnofest 2015, publika
  (Foto: Edvard Molnar)
  Vrelo (Ruma - Srbija)
  (Foto: Nikola Lučić)

  Organizatori se zahvaljuju medijima, generalnom pokrovitelju Gradu Subotici, kao i Austrijskom kulturnom forumu, Parku Palić i vinariji Maurer, kao dugogodišnjim partnerima u realizaciji festivala. Takođe, posebnu zahvalnost upućuju prijateljima, saradnicima, volonterima i umetnicima koji su se odazvali pozivu i bez kojih ovaj festival svakako ne bi bio tako čaroban.

  2593_6.jpg 2593_5.jpg
  Naked (Beograd - Srbija)
  (Foto: Nikola Lučić)
  Said Tichiti - Vázsonyi János duó
  (Foto: Edvard Molnar)

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja