Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Интервју: Александар Ђурђев, генерални секретар Треће Србије, о стању у северној српској покрајини
  Ко изда Косово, издаће и Војводину!
  05.07.2015.

  • Лаковерни ће бити највећи губитници!

  Све је извесније да ће покрајински избори у Војводини бити одржани ове године. Иако није експкониран у јавности, један од упућенијих у агенду која чека северну српску покрајину је генерални секретар Треће Србије Александар Ђурђев.

  2603_1.jpg
  Александар Ђурђев, генерални секретар Треће Србије

  Важније од тога када ће бити избори, а биће за неколико месеци, јесте шта ће бити са Војводином. Где ће бити покрајина за годину-две или пет?  То опет отвара и питање где ће бити Србија. Ми видимо да су многи бацили око на Војводину, а ситуација је овде све напетија. Тренутно влада једна врста затишја пред буру. Све странке су у кампањи, осим оних које не стижу због унутрашњих проблема, али највећа питања остављају за крај. До тад, сви проблеми се гурају под тепих.

  На које проблеме мислите?

  – Ако кренемо од привреде, видећемо једног болесника везаног за болнички кревет. Само ове године је пропало стотине фирми. Мала и средња предузећа трпе ударце са три стране: увознички лоби има своје фаворите, лоша државна организација је велика сметња и, коначно, домаћи монополисти из различитих области.

  Како онда може привреда уопште да опстане?

  Има неколико модела. Ми смо снажно гурали идеју помоћи предузетницима, пољопривредницима и малој привреди. Кроз различите програме у Новом Саду, где учествујемо у власти, покренули смо људе да се осамостале и покрену властити бизнис. Никло је стотине малих породичних фирми, од којих се један део наслања на растућу индустрију информационих технологија. Нови Сад се, иначе, претходних година развио у регионални центар у тој области. Те фирме раде и развијају се.  Али свесни смо да то није довољно.  Следећи корак мора да учини држава Србија, да заштити мале од великих и од сопствене администрације. На тај начин ћемо охрабрити и друге да се покрену на акцију, да узму ствар у своје руке. Државни посао, барем онакав каквог га већина замишља, мора да постане прошлост.

  Какво решење за Војводину предлаже Трећа Србија?

  – Ми живимо у свакодневници, мање или више верујемо у оно што је сервирано на телевизији. Мало ко застане, направи дистанцу и посматра овај тренутак из блиске прошлости или из пројектоване блиске будућности.  Када неко помисли: издражаћемо још неколико година, па када уђемо у ЕУ кренуће ствари на боље, тај се вара.  Лаковерни ће бити највећи губитници.  Не постоји ниједан разлог да верујемо да ће нам у таквом сценарију бити боље.  Хајде да посматрамо процесе који се котрљају испод прага уочљивости. Да питамо шта у Војводини ради “Канвас”, наменска организација за рушење изабраних влада? Шта раде шефови политичких партија са седиштем у Војводини? Где иду консултације и кога морају да слушају? Када тако поставимо ствари, онда су нам јаснија дешавања у садашњости. Или да питамо шта су данашњи заговорници ЕУ говорили о Косову не тако давно? Да ли је Косово за њих и данас “срце Србије”, као и пре неколико година?

  Зашто мислите да су питања Косова и Војводине тако блиско повезана?

  – Повезана су на најизворнији начин. Почетне тачке су исте, крајњи циљеви исти. Разликују се методе остваривања. Овде, на северу, ствари су заодевене у плиш, а на југу је иста ствар урађена у крви. Недавно је наша делагација била у једној од бројних посета Косову и Метохији. Стицајем околности, морао сам да потражим лекарску помоћ у болници у Косовској Митровици. Та установа је до пре неколико година била респектабилна, а данас немају ни основна средства за рад. Немају инструменте, ињекције, лекове, газе. Као да је неко дао директиву да се дигну руке од Срба који живе на Косову и Метохији. А наше питање је увек исто: шта можемо да учинимо за људе који живе тамо?  Шта можемо да учинимо да млади остану, а други да се врате? Зашто не бисмо покренули ИТ сектор у Косовској Митровици, по узору на Нови Сад? Држава Србија то може да учини, али то не ради. У Војводини су други проблеми, али се држава понаша на исти начин. Гура ствари под тепих.  Нико не реагује на субверзивна дејства “Канваса”, организације чији је рад забрањен у десетинама земаља! А они раде на продубљивању социјалних и међунационалних напетости. Сваки пут када се раскринкају неке Чанкове криминалне радње, дочекају нас графити у којима се прети мањинским заједницама, скрнаве се гробља. Афере се забораве, али напетости остају. И расту. Отиђите у Темерин, 20 км од Новог Сада. Срби и Мађари живе у страху и међусобном подозрењу. Само зато што то некоме одговара. А то сигурно нису ни Александар Ђурђев ни Трећа Србија. Ко изда Косово, издаће и Војводину. То је наша порука за Ненада Чанка и све антидржавне политичке структуре. А то морају и грађани да знају.

  За многе је мистерија како функционише Трећа Србија.

  – Многи људи имају добре идеје, али немају способност да их спроведу.  Ја своје идеје говорим само када имам план за њихову реализацију, а од идеје до реализације је најважнија добра организација. То је Трећа Србија.  Ми смо пројектно организована партија.  Сваки наш посао захтева јасне циљеве, потребне ресурсе, могућности остварења, потенцијалне ризике и евалуацију. Овим приступом ми правимо разлику од досадашњих партија у Србији и имамо јасне резултате.  Тренутно водимо неколико пројеката и имамо неколико организација које их спроводе. Људи из нашег тима воде Пројекат Србија, руководе Фондацијом Достојанство, Алтернативом за Србију… Резултати Фондације Достојанство су наш највећи понос. Поред низа хуманитарних активности и акција које су имале за циљ да врате достојанство људима у Србији, фондације је успела оно што нико није, за 900 година од рођења оснивача српске државе Стефана Немање. Овде смо показали природу наше политике, засновану на очувању најбољих традиција српског народа. Наше идеје модерне деснице, идеје новог конзервативизма заснованих на искуству и традицији, а прилагођене савременом свету, могу цео свој закључак да имају у подизању споменика Стефану Немањи у Бања Луци. Поред тога Фондација наставља свој рад на новим пословима где ће показати зашто је Трећа Србија нова, модерна десница и једина шанса за спас Србије.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja