Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Predstavljen kompletan program 22. Festivala evropskog filma Palić
  Evropski san
  05.07.2015.

  Program 22. Festivala evropskog filma Palić (18-24.  jul) predstavljen je u sredu na drugoj ovogodišnjoj konferenciji za medije na kojoj su govorili Radoslav Zelenović, direktor Festivala, Petar Mitrić, selektor Festivala, Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala i Dejan Zvekić, direktor komunikacija Festivala.

  Radoslav Zelenović, direktor Festivala, naglasio je da mu je čast što će ove godine na Paliću nagrade Aleksandar Lifka biti uručene cenjenom domaćem autoru Želimiru Žilniku i poznatom švedskom režiseru Roju Andersonu.

  2605_1.jpg

  „Moto ovogodišnjeg festivala je „Evropski san“. Festival ne traje samo od 18. do 24. jula, već on praktično počinje od 13. jula, kada kreću prateći programi poput selekcije „Klasici na trgu“, zatim omaž programi dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka i tako dalje...  FEF Palić je ustvari neka vrsta filmskog leta u Subotici. Dobitna kombinacija se ne menja, pa smo tako sa programima ostali u gabaritima od ranijih godina. Ove godine biće prikazano više od 90 filmova.  Skoro za sve filmove imamo goste.  Ima tu kanskih pobednika, zatim pobednika iz Venecije, iz San Sebastijana... Ono čemu se ja posebno radujem je to što će ove godine kao dobitnici nagrade Aleksandar Lifka sa nama biti Želimir Žilnik i Roj Anderson. Za Andersona je zanimljivo da će na festival doći vozom, putovaće 30 sati. Glatko je odbio našu ponudu da ga barem iz Budimpešte prebacimo kolima. Rekao je: „Ako već prelazim toliki put vozom, onda hoću da iz njega izađem na železničkoj stanici u Subotici“.  Veliko mu hvala na tom ogromnom trudu“, rekao je Zelenović.

  Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, najavio je da će Festival otvoriti „The Here After“ Magnusa fon Horna.

  „Ovogodišnji takmičarski program je plod jednog dužeg rada na kompiliranju naslova koji objedinjuju nove talente Evrope i iskusne veterane. Verujem da smo prevazišli sve one probleme koje su Festival pratili dok je još bio mlad, pre nego što smo u potpunosti prešli samo na evropski film. Izdvojio bih činjenicu da ćemo prvi put, na prostoru letnje pozornice, imati 3D projekciju, film Vima Vendersa „Sve će biti u redu” (Every Thing Will Be Fine).  Od domaćih ostvarenja, kao festival koji vodi brigu o nacionalnim autorima, ove godine smo odabrali film koji je bio prikazan u Glavnom programu Kana - „Panama“ Pavla Vučkovića.  To je film koji će biti predstavljen sa brojnom ekipom novih zvezda koje dolaze. On je divan primer debitantskog ostvarenja koje ima energiju mladih, a ujedno je i lepa prilika za nas starije da uhvatimo korak i napravimo novi pogled na problematiku ljubavi sa kojima se suočavaju nove generacije.  Iz neke slične energije dolazi debitantski film iz Rumunije “Svet je moj” (The World Is Mine). U pitanju je ostvarenje sa kojim bih izvukao paralelu sa filmom „Klip“ Maje Miloš, osim što nema toliko eksplicitnih scena seksa, ali se bavi problematikom srednjoškolskog odrastanja i željom da budeš prihvaćen i voljen u toj zajednici. Stvarno smo se potrudili da određenim naslovima odemo ka publici koja je budućnost Festivala, sve su to priče koje i energetski donose svežinu na nivou filmskog izraza. Kao i svi Festivali koji rastu, imamo i dve svetske premijere. Od toga bih posebno izdvojio estonski film „Rukli“ (Roukli) reditelja Vejka Onpua, koji je sam odlučio da ovde ima premijeru pre Toronta i Venecije“. Žiri takmičarskog programa činiće: Kristian Žene, čelnik odseka za film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, Dome Karukoski, finski reditelj, Agnes Kočiš, mađarska rediteljka, Mira Fornaj, slovačka rediteljka, Sergej Trifunović, srpski glumac i Johanes Kunke, švedski glumac“, naveo je Mogorović.

  Petar Mitrić, selektor Festivala, predstavio je program Paralele i sudari“.

  „Ove godine u takmičarskom programu „Paralele i sudari“ imamo deset filmova. To su geografski gledano filmovi iz Istočne Evrope.  Film koji će otvoriti takmičarski program je „Fatamorgana“ (Mirage) Sabolča Hajdua, koji je prvi put predstavljen u Torontu, a koji se bavi pitanjem savremenog robovlasništva i rasizma u Mađarskoj.  Posebno je zanimljiv ruski film „Test“ Aleksandra Kota s obzirom na to da u njemu nema dijaloga.  U ovom programu učestvovaće i rumunski film „Sprat niže“ (One Floor Bellow) Radu Munteanua koji je učestvovao u Kanu. Poslastica ovog programa biće i domaći naslov „Bez stepenika“ Marka Novakovića, fantastično ostvarenje koje će imati svetsku premijeru kod nas. Nažalost, glavni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković nije više među nama i ovo će biti i svojevrstan omaž njemu. Zanimljivo je da Đuza nikada u životu na filmu nije imao glavnu ulogu, tako da je i zbog toga ovo ostvarenje veoma posebno.  Poslednjeg, šestog dana Festivala, prikazaćemo i film koji je van konkurencije „Most na kraju sveta“.  To je ostvarenje Branka Ištvančića, koprodukcija Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Francuske, a bavi se životom povratnika u Hrvatsku posle rata. Žiri filmske kritike činiće: Majkl Petison iz Velike Britanije koji piše za „Hollywood Reporter“, „Variety“ i za „British Film Institute“. Tu je i Đerđ Baron, najznačajniji mađarski kritičar, a ove godine domaći predstavnik u žiriju biće Vladimir Džudović.  Program „Mladi duh Evrope“ otvorićemo filmom „Kraj leta“ (End Of Summer) Johana Johansona, najznačajnijeg živog savremenog kompozitora, nominovanog za Oskara za muziku za film „Teorija svega“, a ovo je njegovo debitantsko ostvarenje kao režisera. On će inače biti i gost na Paliću. Pomenuo bih i muzički dokumentarac „Požudan i zdrav u zapadnom Berlinu“ (B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin) koji se bavi alternativnim pokretima koji su nastali pre pada Berlinskog zida“, naglasio je Mitrić.

  Dejan Zvekić, direktor komunikacija Festivala, govorio je o pratećim programima Festivala.

  „Kada god spomenem izložbu Ilije Šoškića posvećenu Pazoliniju, svi me pitaju: „Čekajte, jel’ to taj Ilija Šoškić?“. Da, to je taj čovek koji je, između ostalog, izlagao i na Venecijanskom bijenalu. Pored njegove, imaćemo još dve izložbe. Prva je „55 godina Letnje pozornice“, a druga je „Izložba fotografija iz istorije slovačke kinematografije“. U debati o GMO dovodimo ne samo one koji su protiv već i one koji su za, pa imamo i takozvanog „đavoljeg advokata“ u ekipi, što garantuje da će sigurno biti zanimljiva diskusija.  Tu je i panel diskusija „Novi talas španskog filma“, a posebno je zanimljiva „Radionica filmske kritike“ koja će trajati četiri dana i gde imamo zaista vrhunske predavače iz Evrope. Na njoj će biti reči ne samo o tome kako pisati kritiku, već kako je i plasirati u nove medije, pa čak i kako je unovčiti. Ove godine smo uveli i koncerte ozbiljne muzike. Zanimljivo će biti izvođenje Lifkinih kompozicija. Pored toga što je snimao i imao putujući bioskop, Aleksandar Lifka je pisao i muziku za filmove“, zaključio je Zvekić.

  Jedan od najznačajnijih festivala evropskog filma biće održan od 18.  do 24. jula 2015. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a predfestivalska dešavanja počeće već 13. jula.

  Festivalski program ove godine činiće selekcije: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci i Food Film Fest.

  Festival evropskog filma Palić se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.  Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja