Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Sa letnjim vrucinama stigli i dečiji virusi
  Povećanja broja zaraznih bolesti nema
  06.07.2015.

  U Službi za zdravstvenu zaštitu žena i dece u Subotici kažu da uprkos letnjim temperaturama nema povećanog broja zaraznih bolesti kod mališana. Zbog sezone godišnjih odmora, manjak je pedijatara koji rade sa decom, te su moguća manja čekanja na preglede.

  2609_1.jpgObzirom da su nas zadesile prve letnje temperature, u Dečijem dispanzeru ovih dana registruje se neznatno veći broj roditelja sa decom koji uglavnom dolaze zbog pojava određenih infekcija.

  - U letnjem periodu nam mali pacijenti češće dolaze zbog stomačnih tegoba koje su u najvećem broju slučajeva uzrokovane virusima.  Prisutna je povišena telesna temperatura, proliv ili povraćanje, a nekada i sve od navedenog što povećava rizik da dete dehidrira.  Od antipiretika, odnosno lekova za obaranje povišene temperature savetujemo sirupe i čepiće.  Davenje čepića ima prednost ako dete povraća, a ne treba ih primenjivati kad dete ima proliv. Dete treba raskomotiti i rashlađivati oblogama ili tuširanjem mlakom, nikako hladnom vodom. Od najveće je važnosti da dete unosi dovoljno tečnosti. Prednost u odnosu na vodu imaju rastvori elektrolita, a stomačne tegobe veoma uspešno rešavaju i probiotski preparati - objašnjava dr Tijana Torbica, pedijatar u Dečijem dispanzeru.

  Kada se govori o uzrastu dece koja se često javljaju u ovu Službu sa tegobama karakterističnim za ovo doba godine, dr Torbica navodi da je pedijatrijska populacija najzdravija u odnosu na druge uzrasne populacije.

  - Otpornost deteta zavisi od više faktora i gradi se tokom života. Bebe koje su bile dojene su otpornije na infekcije od beba koje su bile hranjene adaptiranom formulom ili kravljim mlekom.  Deca koja imaju raznovrsnu ishranu u kojoj su zastupljeni sveže voće i povrće, integralne žitarice, mleko i mlečni proizvodi, meso, riba jaja su otpornija od dece koja "biraju hranu", tokom dana piju sokiće i grickaju keksiće i potom ne mogu da jedu servirani ručak ili večeru. Deca koja se u uzrastu odojčeta ili sa navršenih godinu dana uključe u kolektiv češće oboljevaju od virusnih respiratornih infekcija koje se u tom uzrastu komplikuju upalom srednjeg uha i bronhitisom. U medicini je pravilo da pravila nema već je, što se tiče infekcija, to borba između organizma deteta i uzročnika bolesti. Ko će da pobedi zavisi od prethodno navedenih faktora i od mnogih drugih - navodi doktorka. Ona dodaje i da nema povećanog broja zaraznih oboljenja koja se registruju u poslednje vreme u ovoj Službi.

  Vakcinacija uredna, nedostaju vakcine za male boginje, rubeole i zauške

  U Dečijem dispanzeru, kako tvrde nadležni, visok je procenat dece koja su obuhvaćena vakcinacijom jer je to rezultat zdravstveno- prosvetnog rada i dobre saradnje sa roditeljima. Vakcinacija se odvija prema kalendaru obavezne imunizacije u planiranom vremenskom okviru uz dozvoljena odstupanja zbog povremenog diskontinuiteta u snabdevanju vakcinama. Ipak trenutno ima određenih vakcina koje nedostaju.

  - Trenutno raspolažemo svim vakcinama koje su predviđene kalendarom obavezne imunizacije, sem vakcina protiv malih boginja, rubeole i zaušaka čije snabdevanje bi trebalo da se nastavi u oktobru mesecu- kaže dr Torbica.

  Zbog sezone godišnjih odmora, manjak je pedijatara koji rade sa decom, ali se ova Služba potrudila da preraspodelom lekara svi mali pacijenti budu zbrinuti te da nema dužih čekanja na preglede.

  - U Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu odojčadi i predškolske dece i školske dece trenutno radi 18 lekara, od kojih je 10 specijalista pedijatrije i 8 doktora medicine. Radimo i u dečjim ambulantama u Čantaviru, Bajmoku i Paliću svakog dana i jednom nedeljno u ambulanti u Tavankutu.  Pet lekara je na specijalizaciji, a neki lekari su na dužem odsustvu. Problem u funkcionisanju Službe nastaje kada se koriste godišnji odmori jer i pored najbolje organizacije i rasporeda korišćenja odmora dolazi do opterećenosti lekara, te su moguća manja čekanja na preglede ukoliko se ne radi o hitnim slučajevima - navodi dr Torbica.

  Baš u takvim uslovima još je veći cilj da se očuva profesionalnost i kvalitet u radu sa našim najmlađim sugrađanima i pruži najbolja usluga, zaključuje doktorka.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja