Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Da li se ponovo radujemo zvucima tamburaša?
  Subotica, na severu Bačke!
  09.07.2015.

  Sve je više festivala narodne muzike na kojima dominiraju tamburaški orkestri

  Kada se stariji sugrađani evociranjem uspomena, vraćaju u doba mladosti, neizostavna je tema: kako smo se nekada dobro provodili. I odmah se pomisli na kafanu "Spartak", u samom centru grada.  U njemu svirali su Miloš – Veliki i Mali. Opevani i u jednoj od najlepših pesama Zvonka Bogdana.

  2622_1.jpg
  Tamburaški orkestar u kojem je najpoznatiji bio Stevan
  Jovanović (stoji treći sleva) inače otac Velikog Miloša iz
  Spartaka iz 1910. godine

  I baš u stara dobra vremena, nezamisliva je bila kafana bez tamburaša. U poslednje vreme savremeniji kafanski život uklapa se u trendove nailazeće mlađarije. Sada i sa mobilnih telefona možete slušati muziku po željama. Ali sasvim je drugačije istu slušati uživo.

  Uspomene u smislu nezaborava, imaju svoj uticaj na opšte raspoloženje. Pa naravno, uspomene, kao takve i treba negovati pričanjem unucima ili prijateljima.  Kao sredina u kojoj se kafanski život smatrao i kulturom života, iznedrila je velikane u muziciranju sa tamburama.

  Među istorijskim ličnostima Subotice, svakako je legendarni tamburaš Pero Tumbas – Hajo, koji je svirajući na međunarodnim festivalima, melodijama „dizao“ publiku na noge. Da, možete nam verovati, jer se njegova životna istorija i nadalje smatra neizbrisivom.

  Pa i vreme je, da samo potvrdimo, tamburaši su ponovo u modi. Ne samo svirkom, na ovim vekovima starim instrumentima, već i sadržajnim porukama pesama uz pratnju tambura:

  -Nikada se ne može izbrisati iz sećanja sada već starijih osoba na mladalačka raspoloženja.  Devojkama ili simpatijama davati serenadu pod prozorom bilo je ravno kazivanju DA pred matičarem.  Nadalje, sledile su i priče o ljubavima pod prozorom. U pesmama Pere Tumbasa i te kako su one izražene – tvrdnja je našeg sagovornika.

  Imajmo i nadalje verovanje da tamburaška muzika, nema zaborava.  I ostaće večita uspomena mnogim generacijama, kojima je ona razgaljivala srca. Poruke su pune ljubavi, čujne sa žica tambura, u svima nama bude raspoloženje toliko neophodno za mirnije preuzimanje životnih tokova.

  M.B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja