Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Subotica će uskoro dobiti Odsek za plastičnu hirurgiju
  Estetska hirurgija postaje prestiž
  13.07.2015.

  Priča o osnivanju odeljenja plastične hirurgije u subotičkoj Opštoj bolnici je tek u povoju, a ima već nagoveštaja razvoja tog odeljenja u mali savremeni centar te grane medicine, najavljuje dr Branko Rudić.

  2635_1.jpg
  dr Branko Rudić

  Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u subotičkoj Opštoj bolnici, dr Branko Rudić, pet godina je radio na Klinici VMA u Beogradu, gde je specijalizirao plastičnu hirurgiju. Svoja dugogodišnja stručna iskustva iz ovog domena medicine, već je počeo da primenjuje u subotičkoj Opštoj bolnici, a kako nam je ispričao, na VMA je imao privilegije da sarađuje sa najboljim stručnjacima iz ove oblasti od kojih je mnogo naučio, među kojima su prof. Jefta Kozaraki, prof. Marijan Novaković i prof. Boban Đorđević.

  - U subotičkoj Bolnici, u okviru ove grane i dalje su nedovoljno izučeni hiruški zahvati, kada je u pitanju estetska hirurgija, kao što su opekotine, rane od ležanja, kao i lečenje šake, gde imam odličnu saradnju sa kolegama dr Poznanom i dr Vidanovićem. Trenutno radimo najčešće minimalne korekcije usana, otklanjanje tragova bora, kapaka, fejs liftinge, liposukciju, botokse, a u poslednje vreme sve više i estetsku korekciju grudi. Oklanjamo i sve tumore i pigmentne promene sa kože i potkožnog tkiva, u saradnji sa koleginicama sa dermatologije dr Trkljom i dr Tatalović. To su, međutim i dalje vanstadardne usluge u Bolnici, te se naplaćuju, što je dodatni finansijski problem za neke pacijente, ali se nadamo da ćemo u skorijoj budućnosti imati modusa da i ove zahvate radimo uz doplatu RFZO- a ili slično - kaže dr Rudić.

  Plastična hirurgija je pored funkcije poboljšanja zdravstvenog stanja sve više postala i trend, zbog estetskog dela koji spada u domen rada plastičnog hirurga. U poslednje vreme dobila je na značaju, obzirom na savremene trendove i tako postala jedna od značajnijih grana u hirurgiji za koju se gotovo podjednako interesuju i muškarci i žene, bez obzira na godine starosti, na šta ukazuju i podaci iz subotičke Bolnice.

  - Plastična hirurgija diktira čak i današnje modne trendove, iako je često na udaru suda javnosti. Sa druge strane, „koči” je loša finansijska situacija građana, koji bi želeli da obave neku plastičnu operaciju, a često nemaju novca za te zahvate. Međutim, veoma je važno znati da osobe koje se odluče da urade neku takvu operaciju, stiču više samopouzdanja, za šta je najbolji primer rekonstrukcija dojke kod žena. Subkutana mastektomija ne spada u estetsku korekciju i tu ćemo, ubuduće u saradnji sa kolegama sa VMA zajedno raditi ove intervencije, a to je ono što Fond potpuno pokriva. To je jedna bezbedna operacija, gde će se ženi moći vratiti njeno samopouzdanje i ženstvenost - objašnjava dr Rudić.

  Prema njegovim rečima i muškarci sve više imaju zahteve za plastičnim zahvatima, a oni se uglavnom svode na filere, botokse, fejs liftinge i eventualno korekciju klempavih ušiju.

  - Trenutno estetske zahvate obavljamo na odeljenju hirurgije. Iskreno se nadam, da će Subotica kao peti veliki grad u Srbiji, imati u najskorije vreme svoje odelenje plastične hirurgije, gde će pored mene, još dvoje ili troje mladih kolega moći da se edukuje, da bi postali mali savremeni centar u oblasti ove grane medicine, pa nećemo morati povremeno da naše pacijente šaljemo u druge ustanove kao što su Novi Sad i Beograd - kaže dr Rudi.

  Ima zahteva za zamenu pola, ali ne i uslova

  U Subotici kao i u Srbiji, ima zahteva građana koji žele da promene pol, a specijalista za takve hirurške operacije je bio prof. dr Sava Perović, jedan od najpriznatijih stručnjaka u ovoj oblasti u svetu.

  —Zamena pola zahteva multidisciplinarni pristup, mora da funkcioniše tim lekara na čelu sa plastičnim hirurgom, urologom, anesteziologom, pomoćnim hirurzima, kao i stručnjacima iz bolnice tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite, pa se takve komplikovane operacije u subotičkoj Bolnici još uvek ne rade, objašnjava dr Rudić.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja