Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Ljubica Ristovski, upravnica Narodnog pozorišta
  Teška, ali veoma uspešna sezona
  14.07.2015.

  Ansambli Narodnog pozorišta su u sezoni realizovali osam premijera i iza glumaca je još jedna veoma uspešna, ali i teška sezona.

  Mr Ljubica Ristovski, upravnica Narodnog pozorišta, veoma je zadovoljna sezonom u kojoj se i pored brojnih problema na kraju sve dobro završilo.

  Mr Ljubica Ristovski- Drama na mađarskom jeziku je premijerno izvela „Smrt trgovačkog putnika“, „Volim te Faust“, „Osam žena“ i „Ples ludaka“, a Drama na srpskom jeziku „Gloriju“, „Galeba“, „Iza kulisa“ i „Idealan muž“. U sezoni 21014/2015. godine imali smo 26 naslova na repertoaru, bilo je gostovanja i drugih pozorišta, iz Novog Sada, Osijeka, Francuske, Sombora, Beograda, Pule.  Izvedeno je 238 predstava, Drama na mađarskom je 74 puta nastupila u kući, 45 na gostovanjima, a Drama na srpskom 76 u Subotici i 16 puta je gostovala.  Prosečna posećenost predstava bila 80 odsto, što je odlično jer prvi deo sezone predstave Drame na mađarskom jeziku nisu imale veliku posećenost, a prosečna posećenost Drame na srpskom bila je 85 odsto – kaže mr Ljubica Ristovski.

  Glumci su u protekloj sezoni dobili i brojna priznanja. Pripao im je Gran pri „Tvrđava teatar festa“, Gran pri na MESU, Gran pri u Brčkom i bilo je dosta pojedinačnih nagrada.  - Nismo ništa morali da otkazujemo što je jako dobro. Jedno smo od retkih pozorišta koje je realizovalo sve što je isplaniralo. Bez obzira na kašnjenje i mala finansijska sredstva, uspeli smo da sve probleme i teškoće rešimo u hodu. Kada kasne sredstva snalazimo se uz pomoć štapa i kanapa, idemo po radnjama gde smo naručili materijale, molimo da nam ih daju da bi smo završili kostime, scenografiju i drugo, obećavamo da ćemo im sigurno platiti čim nam osnivači prebace sredstva jer nam je najvažnije da bude premijere – kaže mr Ljubica Ristovski.  Na početku sezone u Drami na mađarskom jeziku bilo je problema zbog neslaganja glumaca sa tadašnjim umetničkim direktorom, ali se to ipak razrešilo veoma povoljno za glumce jer je Kata Đarmati postavljena za v. d. direktorku.

  - Glumci su zadovoljni i ja sam zadovoljna jer u Kati Đarmati imam saradnika kao što je i umetnički direktor Drame na srpskom jeziku, i sa njima mogu da se dogovoram, planiram. To se odrazilo i na predstave, u početku sezone je publika bojkotovala predstave, posećenost je bila užasno mala, ali je zato druge dve premijere publika odlično prihvatila – kaže mr Ristovska.

  Pozorište u nekadašnjoj fabrici „Mladost“ posetio je i Jene Maglai, gradonačelnik, i potvrdio da će se teatar do završetka izgradnje matične zgrade preseliti u Dom vojske.

  2641_2.jpg

  - Gradonačelnik nam je rekao da će grad u posed objekta najkasnije doći u septembru i da treba videti u kakvom je stanju. Pre godinu dana kada sam bila u tom objektu on je bio u dobrom stanju, ali ima još dosta toga što mora da se uradi. Evidentno da je bilo prokišnjavanja, nije bilo vode, struje i grejanja. Nama je svima u pozorištu jako važno što ćemo biti bliže „Jadranu“ i što će scena u Domu vojske biti uređena za kamerne predstave. Biće mnogo manjih troškova za iznajmljivanje kamiona i prevoza dekora, svakodnevnog prevoza kostima. Sve bi mogli da smestimo u Dom vojske, i kancelarije, funduse i radionice.  Jedini problem je fundus dekora koji zahteva ogroman prostor, ali nam je gradonačelnik obećao da će u Prvoj kasarni obezbediti magacinski prostor – kaže mr Ljubica Ristovski.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja