Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Druga knjiga novinara Branka Žujovića
  „U potrazi za državom“
  16.07.2015.

  Iz štampe je upravo izašla knjiga novinara Branka Žujovića, bivšeg glavnog i odgovornog urednika Subotičkih novina, koji živi i radi u Pekingu

  U izdanju Centra za geostrateške studije iz Beograda (urednik: pukovnik Ljubinko Đurković, recezenti: Dragana Trifković i Dušan Kovačev), iz štampe je upravo izašla druga knjiga novinara Branka Žujovića, bivšeg glavnog i odgovornog urednika Subotičkih novina, koji živi i radi u Pekingu.

  2650_1.jpg

  Reč je o 57 odabranih Žujovićevih komentara, objavljenih na Glasu Rusije, između 2010. i kraja 2014. godine.

  „Pred Žujovićem, oni koji izveštavaju Srbe širom zatvorenih očiju, koji odgovaraju zaljubljenicima u evro-atlantsku političku fabriku snova, odnosno u grantove iz komore njene meke moći, izgledaju patetično. Njegovo pero zapisuje realnost često surovo, ponekad oporo, ali nikad naturalistički“, piše u recenziji Dušana Kovačeva.

  „Žujovićevi tekstovi su eseji koji veoma podsećaju na živopisne slike sa animiranim, ponekad luminoznim detaljima. Njegovi tekstovi u oblasti međunarodnih odnosa, ekonomske, kulturne, identitetske i bezbednosne politike morali bi i od krajnje minucioznog čitaoca biti ocenjeni dobrom ocenom.  Teme Žujovićevih tekstova su činioci stanja koje nas je mučilo proteklih godina.

  Ova knjiga je četvorogodišnja Žujovićeva hronika o nama, koju je na srpskom jeziku sastavio ovaj izveštač sedme sile sa glavne evro-azijske osovine – politička esejistika sastavljena dok je uporedo, krupnim koracima, sticao iskustvo s one strane brežuljaka Mandžurije. Zbirka njegovih tekstova dokument je srpskog stanovišta sa najveće geopolitičke distance – iz Pekinga, u kojem je Žujovićevo radno mesto. Ova činjenica je domaćim čitaocima uglavnom nepoznata, ali ona daje posebnu dimenziju njegovom radu, a zbog nje će Žujovićev rad u budućnosti biti mnogo značajniji“, zaključuje Kovačev.

  Dragana Trifković, direktorka Centra za geostrateške studije iz Beograda, ističe da se Žujović u svojoj novoj knjizi na originalan način obračunava sa lažnim idealima.

  „To se može videti iz naslova jednog teksta koji glasi: Filosofija evropske palanke. Njime Žujović nedvosmisleno stavlja u pravi kontekst malograđane, umišljene kosmopolite.  Nedozvoljeno direktno on stvari naziva pravim imenom, teroristu teroristom, neprijatelja neprijateljem, a predstavnike stranih interesa marionetama. Njegove reči su nepristrasne, pre svega jer nije ograničen zavisnošću od sistema, ali i zbog toga što nije pripadnik ni jedne političke interesne grupe“, ističe Dragana Trifković.

  U pripremi za štampu su još dva Žujovićeva rukopisa: „Srbija na Putu svile“ (pregled i analiza srpsko-kineske privredne saradnje u svetlu saradnje Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope i inicijative za uspostavljanje ekonomskog pojasa duž Puta svile) i „Marko Polo je sklopio Njujork tajms“ (knjiga putopisa po kineskim gradovima).

  Nada H. Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja