Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Tavankut je proteklih dana bio bogat kulturnim dešavanjima i posetama
  Dani tavankutskog stvaralaštva
  25.07.2015.

  Proteklih desetak dana, tačnije od 10. do 20.  jula u Tavankutu je bilo naročito živo, a meštani se polako navikavaju na bogate kulturne sadržaje i goste sa svih strana

  Trideseta po redu Kolonija naive u tehnici slame, IV Seminar bunjevačkog stvaralaštva i volonterski kamp, sve su to manifestacije koje su tokom deset dana odigravale u Tavankutu i jedna drugu dopunjavale.  Cela priča vrtela se oko slame, a dešavala na Etno salašu Balažević, gde je napravljena i letnja pozornica pa je sadržajnih deset dana krunisano izložbom slika od slame i tamburaškim koncertom ispred devet i po jutara procvetalog suncokreta.

  2683_1.jpg
  Izložba slika od slame na etno salašu Balažević

  -Tri decenije kontinutiteta u jednoj manifestaciji svakako je značajan jubilej i zato su ove godine, za razliku od dosadašnjih, slike pre Dužijance izložene na Etno salašu Balažević, gde su u prirodnom ambijentu zaživele u svom punom sjaju – priča Ladislav Suknović, predsednik Hrvatsko prosvetnog društva „Matija Gubec“. - Već prošle godine kada je u Tavankutu održan šesti Svetski Kongres slame koji je okupio učesnike sa svih strana sveta bilo je jasno da su ovdašnje slamarke jedinstvene po tome što samo one prave slike od slame, dok svi ostali rade upotrebne i dekorativne predmete. Specifičnost naših slamarki je i u tome što one stvaraju u, nazovimo ga, umetničkom kolektivu, okupljaju se dva puta nedeljno i tu kroz druženje i razmene ideja i iskustava nastaju prelepi radovi čija je kruna upravo ova tradicionalna Kolonija i izložba.

  Ove godine rad slamarske Kolonije pratilo je i 12 volontera iz raznih zemalja koji su na blogovima pisali o utiscima, a sve će to biti objavljeno u brošuri o slami koja će biti prevedena na više jezika i biti još jedan lep promotivni materijal.

  -Četvrti Seminar bunjevačkog stvaralaštva okupio je više od četrdeset učesnika iz regiona i oni su ovom prilikom u okviru programskog dela mogli da odaberu da se bolje upoznaju sa tamburom, slamom, tradicionalnim instrumentima (ove godine su to bile gajde), kao i izradom tradicionalne bunjevačke pregače.  Tu smo uspostavili saradnju i sa Udruženjem tkalja iz Novog Sada čija nam je predstavnica došla da podučava naše žene ovom načinu tkanja, a takođe se uključila i subotička Srednja hemijska škola koja je ustupila tkalački stalak na kom je i nastala nova bunjevačka pregača – kaže Suknović.

  Sva ova dešavanja zaokružena su prošle nedelje koncertom pod nazivom „Svi Tavankutski tamburaši“, koji je okupio najveći broj onih koji su prošli kroz ovu sekciju i napravili veličanstven ugođaj za mnoštvo posetilaca te večeri.

  Tavankućani su sve ponosniji na ono što njihovo selo može da ponudi, a vide i da je interesovanje sve veće. Želja im je da i Subotičani budu češći gosti, pozivaju ih i obećavaju doček sa svojom tradicionalnom rakijom, vinom, voćem. Zato i mi najavljujemo skoru reportažu iz Tavankuta, jednog od najturističkijih sela Vojvodine.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja