Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Dodela Zlatnog i Palićkog tornja na Evropskom festivalu filma Palić
  Palićki Festival značajniji od Kana
  30.07.2015.

  Uručenjem priznanja „Aleksandar Lifka” Roju Andersonu, poznatom švedskom reditelju, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i Želimiru Žilniku, reditelju iz Srbije, na palićkoj Letnjoj pozornici je prošlog petka otvoren 22. Festival evropskog filma Palić, a večeras na završnici Festivala biće proglašen najbolji film i uručene glavne festivalske nagrade Zlatni i Palićki toranj.

  2701_1.jpg
  Direktor festivala Zelenović pozvao je lično Roja Andersona, švedskog
  reditelja da otvori festival na Paliću, i Anderson je stigao - vozom

  Evropski Festival filma na Paliću otvoren je 18. jula, a večeras je svečano završno veče festivala i dodela Zlatnog i palićkog tornja najboljim ostvarenjima. Tokom izuzetne filmske smotre prikazano je oko 90 filmova u devet selekcija, a nizom pratećih programa, poput izložbe Ilije Šoškića o Pazoliniju i izložbenim obeležavanjem 65 godina postojanja Letnje pozornice, kao i prvi put organizovanimn programom Food film fest, na Velikoj terasi, gde su uz posebnu selekciju filmova organizovane večeri evropskih, domaćih i svetskih kuhinja, posetioci festivala i filmofili imali su ove godine duhovne i komercijalne sadržaje, za koje se nije bilo lako odlučiti.

  Ni žiriju nije bilo ništa lakše, da se odluči za pobednike, jer je u ogromnoj konkurenciji evropskih i domaćih filmova bilo izuzetnih ostvarenja, a Zlatni toranj je samo jedan. Festival je zvanično otvorio Roj Anderson, nakon prijema prestižnog priznanja koje mu je uručio direktor Festivala Radoslav Zelenović. Obraćajući se prepunom gledalištu na Letnjoj pozornici Palića, slavni švedski reditelj je rekao da mu je velika čast da bude u društvu prethodnih dobitnika te nagrade, ocenjujući da je Evropski festival na Paliću odabrao i selektirao kvalitetne filmove, značajnije u mnogome od većine filmova u Kanu, gde su često zastupljeni holivudski komercijalni, a ne retko i brutalno komercijalnog biznisa.

  Želimiru Žilniku priznanje „Aleksandar Lifka“ svečano je uručila Mira Banjac, predsednica Saveta festivala. Žilnik je istakao značaj Festivala i napomenuo, da je pre pet godina na Paliću dobio nagradu Undergraund spirit, a da Lifkinu nagradu za doprinos kinematografiji ceni kao svojevrstan mejnstrim.

  —Razmišljao sam, u čemu sam se to promenio. Tokom tih pet godina snimio sam četiri filma, o našim radnicima, žrtvama tranzicije, o borbi protiv fašizma, o emigrantima...  Teme kojima sam se bavio vremenom su postale mejnstrim.  Nisam se ja promenio, nego je mejnstrim prišao bliže meni – rekao je Žilnik.

  U ime grada Subotice, osnivača Festivala, posetiocima se obratio gradonačelnik Subotice Jene Maglai. On je naglasio da su trajanje i konstantan razvoj tokom godina jedna od najznačajnijih odlika Festivala, a podvukao je i jednu crtu Festivala od pre skoro dve decenije.

  —Tokom prve dekade Festival je, osim evropskih premijera koje su sa Palića direktno ulazile u bioskopsku distribuciju, Smotra je bila usmerena ka domaćoj i regionalnoj kinematografiji i tako bio i prva tačka susreta tada zaraćenih zemalja. Ovaj podatak se često zanemaruje, ali se radi zaista o hrabrom poduhvatu, sa ciljem negovanja kulturnih različitosti susednih zemalja, uprkos političkim nesuglasicama , rekao je gradonačelnik Maglai.

  Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić je istakao, da se već od samog pojma evropski festival očekuje ozbiljan program na Paliću, kao i da Festival u pravom smislu nosi umetničku poruku koju film u sebi mora da ima.

  Tokom ceremonije svečanog otvaranja, predstavljen je i žiri Festivala koji će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade „Zlatni toranj” za najbolji film i „Palićki toranj” za najbolju režiju.

  Festival je počeo švedskim ostvarenjem „Život posle“ Magnusa van Horna, a do 24. jula uz slogan „Evropski san“ filmofili će imati mogućnost da na nekoliko bioskopskih prostora na Paliću i u Subotici pogledaju preko osamdeset filmova.

  Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet, a Festival su podržali grad Subotica, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Ministarstvo kulture i informisanja.

  Radoslav Zelenović je na konferencijama za medije na Paliću istakao pored ostalog, da je Evropski san postao stvarnost na Palićkom festivalu, a Želimir Žilnik poznati reditelj ocenio je da je „Izvan mejnstrima, manje foliranja i borbe za prevlast”.

  Svi utisci sa Festivala stali bi tek u čitave Festivalske novine koje su izlazile svakodnevno, u kojima je uz foto galerije pojedinih glumačkih i rediteljskih zvezda, moglo da se sazna dosta toga ne samo o evropskom filmu, nego i o drugim kulturnim i zabavnim sadržajima na Paliću.  Tako je poznati reditelj Roj Anderson rekao da ga je Evropski film inspirisao da postane reditelj, te mu nije bilo teško da iz Švedske vozom stigne na Palić, kako bi primio prestižnu nagradu Aleksandar Lifka, za doprinos evropskom filmu. Ovaj broj nedeljnika, na žalost nije mogao doneti i imena pobednika, jer Žiri festivača večeras, kada su Subotičke novine na trafikama, proglašava pobednike i kome će biti uručene Zlatni toranj i Palićki toranj, kao i druge festivalske nagrade.

  N. Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja